Издигерд III

С Википедије, слободне енциклопедије
Издигерд III
Кованица са ликом Издигерда III
Лични подаци
Датум рођења624.
Датум смрти652.
Место смртиМерв,
Породица
ПотомствоShahrbanu, Peroz III
ДинастијаСасанидско царство
ПретходникХозроје II

Издегерд III (Ἰσδιγέρδης /Исдигердис/ владао 632 — 651), унук Хозроја II, је био последњи цар Сасанидског царства. Одбивши позив Абубакра да прими мухамеданску религију, суочио се са најездом Арапа које је предводио војсковођа Калеб. Након неславне битке код Кадезије 636. године и низа других пораза који су потом уследили, Персијанци су изгубили преимућство над непријатељем; утврђени градови и царске резиденције падали су једни за другим. Године 651. Издигерд се повукао у област испресецаном рекама Оксом и Јаксартом одакле је тражио помоћ од кинеског цара Таи Цунга, коју је вероватно и добио. То му је омогућило да мобилише војску Турака, којом је мислио кренути на Арапе. Међутим, његови савезници су га издали и погубили приликом бекства ка северу. За собом је оставио сина Фируза (или Пероза), који је ступио у службу кинеском цару (а овај је опет имао сина који је такође пошао очевим стопама, поставши напослетку вазал и добивши на управу Бухару); и ћерке, од којих је једна, Шахбана, била удата за Хасана, Алијевог сина, а друга за Мухамеда, сина Абубакра.

Деца Шахбане и Хасана сматрана су наследницима поражених сасанидских царева и настављачима древне персијске традиције.[1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Арнолд, Томас В. (2009). Историја на исламот (на језику: (језик: македонски) — превод Фатмира Комачија). Скопје: Logos-a. стр. 193. ISBN 978-9989-58-279-0. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Арнолд, Томас В. (2009). Историја на исламот (на језику: (језик: македонски) — превод Фатмира Комачија). Скопје: Logos-a. стр. 193. ISBN 978-9989-58-279-0. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

 Овај чланак садржи текст из публикације која је сада у јавном власништвуСмит, Вилијам, ур. (1870). Речник грчких и римских биографија и митологија.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)