Имре Штајндл

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Имре Штајндл
Steindl Imre Pollák.jpg
Имре Штајндл
Датум рођења29. октобар 1839.
Место рођењаПешта
 Аустријско царство
Датум смрти31. август 1902.(1902-08-31) (62/63 год.)
Место смртиБудимпешта
 Аустроугарска

Имре Штајндл (мађ. Steindl Imre) је био мађарски архитекта из XIX века. Његови рани радови припадају историцизму, након чега се посветио стваралаштву у стиловима неоготике и неоренесанса. Поред нових дела, радио је и на обнови старих грађевина, а најпознатије дело му је Зграда мађарског парламента у Будимпешти.

Биографија[уреди]

Рођен је у Пешти, 29. октобра1839. године, а образовање је стицао у родном граду и Бечу. По окончаним студијама, вратио се у Будимпешту 1868. године и од 1870. године је радио као професор на Политехничкој академији.

Међу његове значајне радове спадају у Будимпешти:

  • Зграда нове градске већнице у Будимпешти (неоготика/неоренесанса[a])
  • Ветеринарски колеџ (неоренесанса)
  • Технички универзитет (неоренесанса)
  • Црква свете Елизабете

Бавио се рестаурацијом и његов најзначајнији рад на том пољу је обнова Катедрале у Кошицама. Поред ње, његово значајно дело је и Вајдахуњад замак у центру Будимпеште.

На јавном конкурсу за Зграду мађарског парламента, победио је његов нацрт. Радови на њеној изградњи отпочели су 1883. и трајали су до 1903. године. Штајндл није дочекао да види њен завршетак, ослепео је и преминуо 31.08.1902. године.

Једно од његових дела је и дворац Шпицерових у Беочину.

Галерија фотографија[уреди]

Напомена[уреди]

  1. ^ Нацрт који је он урадио био је у неоготичком стилу, али је према одлукама скупштине редизајнирао спољашњост у стилу, тада преовлађујућег, неоренесансе.

Извор[уреди]

Види још[уреди]