Интернет мим

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Wikipedia-lolcat.jpg

Интернет мим (енгл. internet meme) је вирални садржај који се од корисника до корисника шири путем интернета. Најчешће се јавља у облику слике са додатим текстом, али може бити и у облику видео-клипа, речи или фразе. Мим (енгл. meme) је углавном заснован на једном шаблону, концепту, који корисник према свом личном нахођењу мења и прослеђује даље, не реметећи основну структуру и препознатљивост. Може пренети било какву поруку, ироничну или саркастичну, и може представљати пародију, шалу или имати облик друштвене, политичке или било какве друге критике. Веома велика флексибилност омогућава да из изворне форме може настати на десетине хиљада варијација.

Историја[уреди | уреди извор]

Творац речи мим је енглески теоретичар еволуције Ричард Докинс који је у својој књизи Себични ген означио мим као јединицу културне еволуције која је истоветна генима код човека. Докинс је сматрао да, иако идеје еволуирају проласком кроз своје преносиоце, оне ипак задржавају свој основни облик. Реч мим је изведена од грчке речи mimēma која означава нешто имитирано.[1] Докинс је ову реч скратио са намером да подсећа на енглеску реч ген, сматрајући културну имитацију једном од кључних особина човечанства па се може рећи да је мим одувек присутан у људској еволуцији. Проток информација, самим тим и идеја, је многоструко увећан тако да је интернет мим представљао само следећи корак развоја у културној еволуцији поставши најпопуларнији начин ширења идеја. Мим углавном има шаљив карактер, али такође може бити веома моћно оружје за ширење идеја[2] и пропаганде[3] било које врсте.

Примери[уреди | уреди извор]

CatLolCatExample.jpg

Најпознатији извори интернет мимова су странице 4chan и Reddit. Мим се најчешће обраћа свима, мада није увек свима у потпуности разумљив. Неки мимови су разумљиви само одређеним групама, етничким, старосним или конзументима одређеног производа. Један од показатеља колика је моћ овог феномена је мим Rickrolling који је за релативно кратко време оживео каријеру Рика Естлија,[4] познатог певача из осамдесетих година двадесетог века. Један од најранијих мимова је био Lolcats који је настао 2005. године тако што је анонимни корисник на сајту 4chan поставио фотографију мачке која је имала шаљив коментар.[5] Недуго затим, страница је била преплављена фотографијама мачака које су на себи имале шаљиве, најчешће неправилно исписане, коментаре. Феномен је постао толико популаран да су власници прве Lolcats странице, која се звала icanhascheezburger, средином 2007. године исту продали инвеститорима за више од два милиона долара[6] што је доказ да, поред културног утицаја, мим може представљати веома успешан посао. Након фотографија симпатичних мачака, убрзо су се појавиле фотографије других животиња као што су сове и пси. Током 2013. године, велику популарност је доживео мим Доги који представља слике пса расе шиба ину које садрже коментаре и питања на неправилном енглеском језику. Најпозантији интернет генератор мимова у Србији је Вукајлија која користи концепт демотивационих постера, који имају јасно дефинисан облик који представља фотографију у црном оквиру, испод које се налази наслов у једном фонту, а поднаслов у другом, чинећи тако препознатљиву структуру којој сваки корисник може мењати параметре и правити варијације.[7]

Мим и вирални маркетинг[уреди | уреди извор]

Вирални маркетинг је маркетиншка техника којом се друштвени медији служе да би повећали продају или снагу бренда. Ова техника промоције, између осталог, користи и видео клипове, слике и текст што мим, који има исте ове облике, чини веома погодним оруђем виралног маркетинга. Друштвене мреже пружају мноштво начина да објави неку информацију и да привуче само оне људе за које жели да буду обавештени. Интернет као такав је за примену герила маркетинга, чији је основни циљ остваривање максималних резултата уз коришћење минималних улагања. Поред тога што је овај вид рекламирања јефтин, он се и врло брзо шири. Постоји теорија, која се у пракси показала исправном,[8] да је о нечему потребно обавестити само седам људи и они ће, попут вируса, за врло кратко време информацију проследити до 350 милиона људи. Компанија Близард је 2011. године, промовишући додатак игри World of Warcraft, користила лик Чака Нориса, користећи добро познате мимове који се тичу овог глумца,[9] приликом израде рекламног спота. Видео је врло брзо постао виралан, привлачећи много медијске пажње, што је и био основни циљ кампање.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Dawkins 1989, стр. 192.
  2. ^ (језик: енглески)Brown, Gavin (10. 5. 2013). „Web Culture: Using Memes to Spread and Manipulate Ideas on a Massive Scale”. The Berglund Center for Internet Studies. Архивирано из оригинала на датум 14. 05. 2014. Приступљено 14. 05. 2014. 
  3. ^ (језик: енглески)Ward, Alex (16. 8. 2012). „Even in a war zone! Ridiculously photogenic Syrian rebel starts a wave of appreciative virals”. Daily Mail. 
  4. ^ (језик: енглески)Moore, Matthew (7. 11. 2008). „Rickrolling: Rick Astley named Best Act Ever at the MTV Europe Music Awards”. The Telegraph. 
  5. ^ (језик: енглески)Langton, Jerry (22. 9. 2007). „Funny how 'stupid' site is addictive”. Toronto Star. 
  6. ^ (језик: енглески)Terdiman, Daniel (22. 8. 2008). „The history of I Can Has Cheezburger”. CNET. 
  7. ^ Pavlović, Istok (16. 2. 2012). „Šta je Internet meme”. 
  8. ^ (језик: енглески)Windley, Nic (11. 7. 2011). „B2B Viral Marketing”. Business 2 community. 
  9. ^ (језик: енглески)Bracetti, Alex (17. 8. 2012). „50 Hilarious Chuck Norris Memes”. Complex Tech. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]