Ричард Докинс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ричард Докинс

Richard dawkins lecture.jpg
Ричард Докинс

Пуно име Клинтон Ричард Докинс
Општи подаци
Датум рођења 26. март 1941.
Место рођења Најроби
Рад
Поље етологија, еволуциона биологија
Познат по геноцентрични поглед на еволуцију

Клинтон Ричард Докинс (енг. Clinton Richard Dawkins; Најроби, 26. март 1941) је британски етолог, теоретичар еволуције и научно-популарни писац. Професор је на Оксфордском универзитету и шеф катедре за разумевање науке у јавности.

Докинс је први пут привукао пажњу јавности 1976. године књигом Себични ген (The Selfish Gene) која је популаризирала генско-центрични поглед на еволуцију, и у речник увела термин мем.

Докинс је атеиста, хуманиста и скептик. Као отворени атеиста и критичар религије у медијима често назван „Дарвинов ротвајлер“ [1][2], по аналогији са енглеским биологом Томасом Хакслијем, који је због свог заступања природне селекције био познат као „Дарвинов булдог“.

Биографија[уреди]

Ричард Докинс рођен је у Најробију 1941. године. Студирао је у Оксфорду, а након дипломирања радио је на пројектима Ника Тинбергена, који је за свој рад на подручју етиологије заједно с Конрадом Лоренцом 1973. године добио Нобелову награду. Крајем шездесетих година асистент је на Универзитету Калифорније у Берклију. Године 1970. вратио се у Оксфорд, а 1995. постао је редовни професор на катедри за јавно разумевање науке. Године 1987. добио је награду за литературу Краљевског друштва и награду Лос Анђелес тајмса за књигу Слепи часовничар. Исте године добио је и награду за најбољи телевизијски научни програм и сценарио. Године 1989. примио је сребрну медаљу Лондонског зоолошкога друштва, 1990. награду Краљевскога друштва Мајкл Фарадеј, 1994. награду Накајама за друштвене науке, а 1995. почасне докторате универзитета Сент Ендруз и Канбера. Године 1997. постао је члан краљевског друштва за литературу и добио међународну награду Космос.

Библиографија[уреди]

Објавио је књиге:

 • Себични ген
 • Проширени фенотип
 • Слепи часовничар
 • Река из раја
 • Успон уз планину невероватности
 • Расплитање дуге
 • Ђаволов капелан
 • Приче предака
 • Заблуда о Богу
 • Највећа представа на Земљи

Референце[уреди]

 1. Hall, Stephen S. (9. 8. 2005.). „Darwin's Rottweiler”. Discover magazine Приступљено 22. 3. 2008.. 
 2. R. Albert Mohler, Jr. (9. септембар 2005.). = 9. 9. 2005. „"Darwin's Rottweiler" -- Richard Dawkins Speaks His Mind”. AlbertMohler.com Приступљено 22. 3. 2008.. 

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :