Ин ситу (медицина)

С Википедије, слободне енциклопедије

Ин ситу или in situ израз је који потиче из латинског језика са значењем „на лицу места – укорењено“, „у просторијама“ или „на месту“ који најчешће служи да опише где се догађај одвија.[1][2][3] Користи се у многим различитим контекстима и у различитим облатима (медицина, архитектура, археологија, уметност, биологија, право, информатика…). У медицини термин ин ситу се често користи да опише многа стања, методе, интервенције, симулације итд.[3]

Области примене израза[уреди | уреди извор]

Онкологија[уреди | уреди извор]

Карцином ин ситу, који није продро изван базалне мембране.

У онкологији израз израз ин ситу се користи да означи карцином (злоћудни тумор) код кога су малигне ћелије присутне у тумору, али нису метастазирале, или продрле изван слоја или типа ткива у коме су настале. Ово се може десити било где у телу, као што је кожа, ткиво дојке или плућа. На пример, канцер епителног порекла са таквим карактеристикама назива се карцином ин ситу и дефинише се као злоћудни тумор који није захватио структуре изван базалне мембране.

Ова врста тумора се често, у зависности од тога где се налази, може уклонити операцијом.

Анатомија[уреди | уреди извор]

Анатомски положај јетре ин ситу на анимацији

У анатомији израз ин ситу се односи на посматрање структура онако како се појављују у нормалним здравим деловима телима. На пример, може се отворити трбушна дупља леша и видети јетра ин ситу или се може погледати изолована јетра која је уклоњена из тела леша.

У сестринству[уреди | уреди извор]

У сестринству, израз ин ситу служи да опише све уређаје или апарате које су на телу пацијента у жељеном и оптималном положају.

Медицинска симулацији[уреди | уреди извор]

У медицинској симулацији, „ин ситу“ се односи на праксу клиничких професионалаца који користе симулаторе пацијената високе верности за обуку из клиничке праксе у окружењима за негу пацијената, као што су болничка одељења, операционе сале и друга окружења, уместо у наменским објектима за обуку за симулацију.

Биомедицина[уреди | уреди извор]

У биомедицини, методом ин ситу полимеризације [4] производе се протеински наногели који пружају разноврсну платформу за складиштење и ослобађање терапеутских протеина. Недавне студије показале су како ин ситу полимеризација може да се примени да би се побољшала стабилност, биоактивност и способност преласка биолошких баријера од стране биофармацеутика.[4] Ови производи имају примену за лечење рака, вакцинацију, дијагностику, регенеративну медицину и терапију генетских болести са губитком функција,[5]

Пример ин ситу полимеризације наночестица уграђених у микрокапсуле да би се добио полимерни нанокомпозитни производ (лево: наночестице ружичасте боје и плаве микрокапсуле; у средини: оштећење које се наноси на приказаном месту; десно: полимеризација микрокапсула које су уметнуте нано-деловима по редоследу за поступање са оштећеним местом.

Протеини, ДНК и РНК само су неколико примера биофармацеутика који имају потенцијал за лечење различитих поремећаја и болести, од рака до заразних болести.[5][4] Међутим, због одређених непожељних својстава као што су слаба стабилност, подложност разградњи ензима и недовољна способност да се продре кроз биолошке баријере, примена оваквих биофармацеутика у пружању медицинског лечења је озбиљно ометана.[4] Формирање нанокомпозита полимер-биомакромолекула путем ин ситу полимеризације нуди иновативно средство за превазилажење ових препрека и побољшање укупне ефикасности биофармацеутика.[4]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Merriam-Webster's Collegiate Dictionary, Merriam-Webster, Архивирано из оригинала 10. 10. 2020. г., Приступљено 23. 4. 2014 
  2. ^ Iverson, Cheryl; et al., ур. (2007). „12.1.1 Use of Italics”. AMA Manual of StyleНеопходна слободна регистрација (10th изд.). Oxford, Oxfordshire: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-517633-9. 
  3. ^ а б „4.21 Use of Italics”, The Publication Manual of the American Psychological Association (6th изд.), Washington, DC, USA: American Psychological Association, 2010, ISBN 978-1-4338-0562-2 
  4. ^ а б в г д Jia, Xiangqian; Wang, Luyao; Du, Juanjuan (2018-05-16). „In situ polymerization on biomacromolecules for nanomedicines”. Nano Research. 11 (10): 5028—5048. 
  5. ^ а б Ye, Yanqi; Yu, Jicheng; Gu, Zhen (2015-10-27). „Versatile Protein Nanogels Prepared by In Situ Polymerization”. Macromolecular Chemistry and Physics. 217 (3): 333—343. ISSN 1022-1352. doi:10.1002/macp.201500296. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).