Пређи на садржај

Ирански Азербејџан

С Википедије, слободне енциклопедије
Приближна подручја иранске географске регије Азербајџан према једном од гледишта. Западни део овог подручја настањен је Курдима, који га сматрају делом Иранског Курдистана.
Бивша Аутономна Република Азербејџан, 1945-1946.

Ирански Азербејџан (перс. آذربايجان [Āzarbāijān‎], азер. آذربایجان / Azərbaycan) као регија Ирана односи се на северозападна подручја земље у којима је већином насељено азерско становништво. Регион се оквирно састоји од три иранске административне покрајине:

Азербајџан је историјски значајан с обзиром да се у њему додирују иранска, туркијска, арапска и јерменска култура. Регион обухвата подручје од око 105.000 km², а броји око седам милиона људи од чега су већина Азери. Осим иранског Азербајџана, азерско становништво насељава и друге делове Ирана те броји између 12 и 18 милиона људи. Међу познатим иранским Азерима је и Али Хамнеј, тренутни врховни вођа Ирана. Азербајџан је једна од најбогатијих иранских регија са развијеном индустријом и великим бројем професионалних ткалаца.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • (језик: енглески) „Azerbaijan”. Encyclopadia Iranica. New York. 15. 12. 1987. Архивирано из оригинала 08. 12. 2010. г. Приступљено 18. 1. 2011.