Испосница Светог Николе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Испосница Светог Николе
Isposnica Sv. Nikole.jpg
Испосница Светог Николе
Опште информације
Место Призрен
Општина Призрен
Држава  Србија
Време настанка 14. век
Тип културног добра Споменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Покрајински завод за заштиту споменика културе
Седиште Приштина - Лепосавић
Адреса Трепчино насеље бб 38218

Испосница Светог Николе се налази у клисури Призренске Бистрице и је једна од многих испосница на путу од Призрена ка Средској. Представља непокретно културно добро као споменик културе.

Испосница је највероватније настала и осликана средином 14. века, у време из којег потиче и млађи слој фресака у испосници Светог Петра Коришког. Као и код већине светилишта те врсте, природно удубљење у стени је делимичним клесањем или зазиђивањем претворено у цркву. Од архитектонских елемената, запажају се нише проскомидије и ђаконикона, засведени портал и степенице којима се прилазило испосници. Јако оштећен живопис указује на постојање три зоне: стојећих фигура, попрсја и композиција.

Основ за упис у регистар[уреди]

Решење Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Приштини, бр. 772 од 28. 10. 1966. Закон о заштити споменика културе (Сл. гласник СРС бр. 3/66).

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.