Историја периодног система

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Колекција историјских докумената који су водили ка развоју модерног периодног система (у смеру казаљке на сату): Лавоазјеов „Систем једноставних супстанци”, Де Шанкуртоаов „Вис телурик”, Мендељејевљев ручно написани периодни систем; модерни периодни систем; Далтонов списак атомских тежина и симбола[1]

Периодни систем је распоред хемијских елемената који су у њему организовани на основу свог атомског броја, електронске конфигурације и понављајућих (периодичних) хемијских својстава. Елементи су поређани од мањег ка већем атомском броју. Стандардни формат система се састоји од мреже елемената, са редовима који се зову периоде и колонама које се зову групе.

Историја периодног система представља више од једног века развоја система у циљу бољег разумевања хемијских својстава. Најважнији догађај у његовој историји био је 1869. године, када га је објавио Дмитриј Мендељејев,[2] који га је осмислио у складу са ранијим открићима научника као што је Антоан Лавоазје или Џон Њуландс али коме се једином свеједно најчешће приписује стварање темеља периодног система какав се данас познаје.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ John Newlands, Chemistry Review, новембар 2003, стр. 15—16
  2. ^ „IUPAC article on periodic table”. Архивирано из оригинала на датум 13. 02. 2008. Приступљено 11. 08. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]