Канзас Сити (АБА)

С Википедије, слободне енциклопедије

Град Канзас Сити, Мисури, добио је право на франшизу у Америчкоој кошаркашкој асоцијацији, АБА лиги у фебруару 1967. године.

Историја[уреди | уреди извор]

Први професионални кошаркашки тим Канзас Ситија био је „Канзас Сити блуз” из никад устаљене Професионалне кошаркашке лиге Америке (АБЛ) из 1947. године. Лига се распала за месец дана од оснивања, а блуз је одиграо само шест утакмица. Године 1961. формирана је Америчка кошаркашка лига, један од његових тимова били су и Канзас Сити стирси, који су се квалификовали за прву (и једину) шампионску серију АБЛ-а 1962. године, али су изгубили прву утакмицу серије од Кливленд пајперса. Стирси су се вратили у АБЛ у сезони 1962/63, али се лига распала последњег дана 1962. године. Стирси, са резултатом 22 : 9, сматрани су незваничним шампионима скраћене сезоне.

Дана 2. фебруара 1967. створена је АБА лига са једанаест чартер тимова, укључујући и неименовану франшизу Канзас Ситија.[1] Тим Канзас Ситија, његов власник Џејмс Б. Триндл је тада добио 35.000 долара, а 27. марта 1967. године Винс Борила је именован за генералног директора клуба.

Клуб је имао проблема да пронађе арену за домаћина својих утакмица у Канзас Ситију. Општински аудиторијум, који је био домаћин утакмица Блуза и Стирса, управо је добио франшизу „Централне хокејашке лиге”, која је требало да буде најбољи клуб НХЛ-ове експанзије Сент Луис блуза,[2] чиме је ограничена његова расположивост за остале догађаје. Због тога је, 1. априла 1967. тим премештен у Денвер и назван Денвер ларкси.

У међувремену, Триндлови финансијски проблеми довели су до тога да Борила поднесе оставку, и на крају, тим је продат Џеј Вилијаму Рингсбију, који је убрзо преименовао тим у Денвер рокетсе у част свом транспортном послу, у Рокет трак лајнс. Денвер рокетси су играли у АБА лиги од 1967. до 1974. године, када су постали Денвер нагетси и под тим именом су играли током последње две сезоне АБА лиге. Спајањем АБА и НБА 1976. године Нагетси су се придружили НБА лиги и настављају да играју у тој лиги до данас.

Наредни догађаји[уреди | уреди извор]

Професионална кошарка се вратила у Канзас Сити 1972. године када су се „Синсинати ројалси” преселили тамо и постали „Канзас Сити кингси”. Кингси су отишли у Сакраменто у Калифорнији 1985. године и Канзас Сити је од тада остао без НБА франшизе. Град је имао неколико тимова у полупрофесионалној верзији Америчког кошаркашког савеза из 21. века, укључујући Канзас Сити најтс, који је освојио АБА круну 2002. године.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „The Red, White, and Blue of the American Basketball Association ::”. Архивирано из оригинала 2008-03-12. г. Приступљено 2008-07-19. 
  2. ^ https://www.newspapers.com/image/675030966/ Kansas City Star, April 2, 1967, p.1-S

Спољашње везе[уреди | уреди извор]