Каталин Варга

С Википедије, слободне енциклопедије
Каталин Варга
(Varga Katalin)
Биста Каталин Варга у Халмађу
Датум рођења(1802-08-22)22. август 1802.
Место рођењаХалмађАустријско царство
Датум смртипосле 12. децембар 1852.(1852-12-12) (50 год.)
Место смртиХалмађАустријско царство
Образовањемађарски
немачки
румунски
СупружникЂерђ Келемен
ДецаИлона и син
РодитељиЈанош Варга
Каталин Росондаи

Каталин Варга (мађ. Varga Katalin; Халмађ, 22. август 1802Халмађ, после 1852) Она је била предводник рударског устанка у Ердељу током 1840-их. Ова племкиња је најпре тражила правду за себе у Бечу, али путујући кроз области Цара Моцилора (Камена земља) и сусретајући се са жалбама румунских рудара из Залатне, одлучила је да се заложи и за њихове проблеме. Тако да је постала борац за права Румуна са планина Апусени. Иако су њене петиције биле размотрене, власти су је означиле као опасну субверзивку и ухапсиле су је уз помоћ Андреја Шагуне, православног епископског викара. Провела је четири године у притвору, а затим је осуђена на три месеца затвора, плаћање судских трошкова и протеривање из Трансилваније због државне безбедности, нарушавања јавног реда и подбуњивања кметова против господара. После изласка из затвора, провела је остатак живота у свом родном селу под полицијским надзором.

Живот[уреди | уреди извор]

Породица и рани живот[уреди | уреди извор]

Каталин Варга је рођена у породици осиромашеног племства 22. августа 1802. године у Халмађу у Ердељу, (данас Халмеаг, Румунија) Трансилванија. Њен отац Јанош Варга и њена мајка Каталин Росондаи били су мали земљопоседници и сами су обрађивали своју земљу. Једино помињање њиховог племићког статуса налази се у једној молби из 1846. године. Рано је остала без родитеља. Отац јиој је умро када је имала осам година а мајка две године после. Каталин Варгу је од 10. године одгајала тетка, заједно са млађом сестром Илонком и братом. Осим свог матерњег језика, мађарског, говорила је и румунски и немачки. По њеној изјави, била је лутеранка. Са 20 година удала се за Ђерђа Келемена, богатог колара, са којим је имала двоје деце. Придружила му се и у његовом послу, трговини конопљом. У првим данима посао је доносио профит; али су касније давали кредит купцима који га нису вратили. У међувремену су се Варга и Келемен развели, а он је убрзо преминуо.

Случај ужара[уреди | уреди извор]

Извесни ужар из Брашоа (данас Брашов, Румунија) дуговао јој је суму од 631 форинте. Варга је поднела тужбу против њега Брасоовом општинском већу, што није дало резултата, па је отпутовала у Беч да затражи помоћ на тамошњем краљевском двору. Краљевска канцеларија је 1. августа 1839. изјавила да не може донети одлуку и вратила случај Брасоу. Овде је случај одуговлачио без решења, па се у априлу 1840. вратила у Беч, где је од суда захтевала да општинско веће Брасо реши ствар. Изнова и изнова није се могло доћи до решења, и на крају је окружни судија одбацио случај и послао га у архиву. Варга је оставила своје имовинске губитке иза себе и покушала да започне свој живот изнова. Године 1840, током свог путовања у и из Беча, срела се са рударима из села Абрудфалва, Бучоњ и Абрудкерпењеш. Ова села су била део Залатне ризнице (мађ. zalatnai kincstári uradalom), у време када су били умешани у спор са својим станодавцем који је укључивао његову неспремност да им исплати њихов део прихода од рудника злата. Становници три села поверили су Варги свој случај и од тог тренутка њихови интереси су постали њени.

Случај три села[уреди | уреди извор]

Након што се Каталин преселила у Буцијум, припремила је петицију коју је сама потписала и донела у Беч. У њему су наведене жалбе три села: узнемиравање од стране официра, повећање принудног и опште кршење привилегија сељака. У јануару 1841. молба је дошла пред власти. Године 1842. извршне власти су послале комисију за утврђивање чињеница, али у ствари о повезаности са посебном ствари, оно су испитивали незаконито коришћење шуме од стране сељана. Представник, заменик поручник Мењхарт Фосто, пресудио је против сељана. У свом извештају, он је закључио да је „разлог немира сељака [то што су их подстицали] извесни добро плаћени писци и званичници, који профитирају на овом стварању невоља“. Као одговор на то, Каталин је саветовала сељане да наставе да користе онолико дрва колико желе за своје домове и пећи и да отерају чуваре шума.[1] Што они вероватно и јесу, и предвидљиво у марту 1843. Краљевска канцеларија поново отворила случај.

Док је случај трајао, 6. маја 1843. године група мештана Детунате, предвођена Каталином, наоружала се штаповима и секирама и кренула против државних чиновника који су почели да саде дрвеће на земљишту сељана. На крају нико није повређен, али су сељани уништили младице. Овог пута заменик поручник Фосто одлучио је и за петицију из 1841. и за страну сељана Детунате. Трезор је, међутим, био незадовољан овим и означио Каталин Варгу као „опасног бунтовника“ и „преваранта“. Ово означава почетак неколико неуспешних покушаја окружних власти да заробе Варгу.

Активни отпор[уреди | уреди извор]

Од 18. века, били су учестали покушаји да се румунско становништво преобрати из православља у гркокатолицизам. У оквиру тих напора, Беч је покушао да умири сељаке тако што ће им дати 1000 форинти за подизање нове гркокатоличке цркве у Бучоњу. Међутим, 25. априла 1845. године, уочи почетка градње, мештани су се побунили, мислећи да се гради владина канцеларија. Думитру Никоара и остали су се успротивили изградњи, наводећи да је земљиште у власништву сељака. Власти у Бечу су сматрале да је Варга главни инстигатор проблема, због чега јој је забрањено путовање у Беч, а њене касније петиције су редовно одбијане.

На дан 9. марта 1845. године, Варга је одржала говор пред црквом у Абрудфалви, изражавајући протест против државних службеника који су секли дрва из шума села. Тражила је и помоћ локалног адвоката Самуела Сакача Микеша у борби против нових владиних ограничења на алкохол. Њен утицај је брзо довео до притиска на заменика поручника Фостоа, који је затим почео да разговара и покушава да саветује сељане, али са ограниченим успехом. У Бучоњу, Каталин Варга и 50 наоружаних следбеника штаповима су приступили дворишту судије Јона Плеше Данчуа, тражећи објашњења о њиховим пореским новцима, што је резултирало мањим сукобом. У извештајима о овим догађајима, Варга је оптужена за подстрекавање, док је Министарство финансија наставило са притисцима за њено хапшење.

На вест о сељачком устанку у Галицији 10. августа 1846. године, канцелар барон Самуел Јосика и генерални гувернер гроф Јожеф Телеки затражили су војну помоћ од генерала Антона Фрајхера фон Пухнера. У тој ситуацији, Варга је лично отишла у Беч и поднела петицију у којој је признала грешке своје и села, затражила помиловање и захвалила суду на стрпљењу, али је такође истакла нерешене проблеме села. Петиција је укључивала и посебно писмо из три села која су преузела одговорност за Варгине поступке, обезбеђујући њен безбедан пролаз у Беч. Тражили су и независно испитивање питања села и заустављање сваке војне интервенције док се испитивање не заврши. Забринут за могућу отворену побуну, канцелар Јосика је обуставио војне акције и потражио помоћ од Андреја Шагуне, који је 27. јуна 1846. постављен за викара.[2][3]

Затвор и наредне године[уреди | уреди извор]

Власти су биле незадовољне тврдњама и насталом ситуацијом, па су предузеле мере да затворе Варгу као подстрекача. Уз помоћ резидентног бискупа Шагуне, она је ухапшена по измишљеним оптужбама у јануару 1847. године. Прво је била заточена у Нађењеду, а потом у Ђулафехервару, где је провела скоро четири године без суђења.[4]

Суђење је коначно одржано 1851. године, са изреченом казном од три месеца. По одслужењу казне, Варга је прогнана у своје родно село Халмађ. Претпоставља се да је тамо провела остатак свог живота и да је умрла након 1852. године.

Постхумна признања[уреди | уреди извор]

Године 1977. мештани села у Халмеагу подигли су споменик Каталини Варги у дворишту локалне цркве. Током румунске комунистичке ере, колективна фарма Халмеаг је добила име по њој. Године 1951. Средња школа за девојке у Солноку, у Мађарској, усвојила је назив „Средња школа Варга Каталин“, који је задржала до данас. Такође, у Румунији неколико улица носи име Екатерина Варга, што је румунски облик њеног имена.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Румунски енциклопедијски речник — Dicționar enciclopedic român (1966)
  2. ^ „Răpirea și arestarea Ecaterinei Varga”. Архивирано из оригинала 2009-06-14. г. Приступљено 2008-01-18. 
  3. ^ „Piața Cibin (online): Andrei Șaguna și Ecaterina Varga. Архивирано из оригинала 2012-03-06. г. Приступљено 2011-10-27. 
  4. ^ Према другим изворима до 1849. године.

Литература[уреди | уреди извор]

  • I. Tóth Zoltán (1951). Varga Katalin (на језику: мађарски). Budapest: Művelt Nép Könyvkiadó. 943. T80. 
  • Kiss András, ур. (1980) [1979]. Varga Katalin pere (на језику: мађарски). Bucharest: Kriterion Könyvkiadó. ISBN 963-07-2076-0. 
  • Kenyeres Ágnes (ур.). „Varga Katalin”. Magyar Életrajzi Lexikon (на језику: мађарски). Приступљено 2009-04-22. 
  • Cseh Andrásné, ур. (1959). „Varga Katalin”. A szolnoki Varga Katalin Általános Leánygimnázium évkönyve az 1958/59. tanévről (на језику: мађарски). Szolnok: Headmaster of the school. стр. 3—4. 
  • Мали енциклопедијски речник, Ediția a II-a revăzută și adăugită, Editura științifică și enciclopedică, București, 1978.
  • Румунски енциклопедијски речник, Vol. IV, Q - Z, Editura Politică, București, 1966.
  • 'Ќлипа Магазин, Anul XVII, 27 ianuarie 2007, No. 783, P.O. Box 4391, Anaheim, CA 92803-4391 Архивирано 2009-06-14 на сајту Wayback Machine
  • Енциклопедијски речник, vol. VII, T - Z, Editura Enciclopedică, București, 2009.
  • (језик: мађарски) Kiss András, Суђење Каталин Варги, Kriterion Könyvkiadó, București, 1980.
  • Agoston Horváth, 'Ќаталин Варга (представа изведена у Народном позоришту у Таргу Мурешу, редитељ Ерно Сабо, 1955).[1]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. ^ Глумачка екипа, на премијери представе „Варга Каталин“, изведене у Народном позоришту у Таргу Мурешу, у режији Ернеа Сабоа, 25. марта 1955.