Пређи на садржај

Колумна

С Википедије, слободне енциклопедије

Колумна (лат. columna, у преводу значи „стуб”) је у новинарству стубачни текст писан у првом лицу једнине с нескривеном иронијом и чак сатиричним карактеристикама. Писац колумне је колумниста.

Жанровски се сврстава у чланке мишљења[1], а оно што га издваја и разликује од, рецимо, коментара је то што коментар може бити једнократан док се код колумне подразумева периодичност у објављивању. Блог, који је настао у скорије време и развио се са појавом и ширењем електронских комуникација и Интернета, је сличан колумни изузев онда када је дневничке природе.

Будући да у овој врсти новинског чланка, колумниста износи своје мишљење или осврт на значајна дешавања у друштву колумна је као и остали чланци мишљења, често прожета извесном дозом субјективности.

Резервисана је само за најистакнутије ауторе, сталне или „гостујуће” колумнисте. Обично је на сталном месту у листу, сталног формата (понекад на два ступца), са сталним наднасловом. Фотографију понекад замењује карикатура аутора.

Пулицерова награда за коментар се додељује за новински чланак написан у форми колумне.

  1. ^ Fondevila Gascón, Joan Francesc (мај 2010). „Multimedia, digital press and journalistic genres in Catalonia and in Spain: an empirical analysis” (PDF). Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Oberta de Catalunya & Universitat Abat Oliba, Espanhã. Архивирано из оригинала (PDF) 27. 08. 2018. г. Приступљено 25. 5. 2011.