Новине

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Новине

Новине су штампани медији који редовно излазе, најчешће дневно или недељно, и објављују разне вести из друштвеног, политичког, културног и спортског живота, извештавају о важним догађајима, доносе приче, романе у наставцима и стрипове, објављују огласе, рекламе итд. Углавном садрже вести, информације и огласе и обично се штампају на релативно јефтином папиру. Новинари су људи чији је посао писање за новине. Делатност писања и издавања новина назива се новинарство или журналистика (франц. journal - новине).

Дневне новине су новине које излазе свакодневно. Зову их и дневници. Људе обавештавају о битним догађајима јучерашњег дана. Постоје недељне новине (недељник), полумесечне новине (полумесечник), месечне новине (месечник) и годишње новине (годишњак). Неке од врста новина по тематици су журнали и часописи. Преувеличана или лажна вест у новинама назива се новинска патка.

До 2007. било је 6.580 дневних новина у свету, а продавало се 395 милиона примерака дневно.[1] Светска рецесија од 2008, у комбинацији са брзим растом ВЕБ-алтернатива, изазвала је озбиљни пад оглашавања и продаје новина.[2] Светски годишњи приход је приближио 100 милијарди долара у периоду 2005-7, а потом је пао током светске финансијске кризе 2008-9. Приходи у 2016. години пали су на само 53 милијарде долара, што је стварало проблеме свим већим издавачима, јер су њихови напори да добију онлајне приходе зантно подбацили.[3]

На издавању, уређивању и писању тих публикација ради велики број људи, разних занимања и опредељења, новинара, политичара, просветних радника, научника, свештеника, официра, студената, ђака.

Историјат[уреди]

Новине су најстарији начин ширења вести, а у данашњем облику су настале пре око три стотине година.

Прве новине су вероватно настале тамо где и прво писмо, у Месопотамији и Египту. У Риму Цезарове "зидне новине" писали су {actuarii}-. Објављивали су само вести из Сената, па су их звали Acta Seanatus. Ширењем садржаја добиле су назив Acta diurna (дневна акта, новине).

Diurnorum scriptori су претече новинара. У 13. веку су Енглеској, Немачкој и Италији изашле прве писане новине. Тематика тих новина су били ратови, витешки турнири, открића нових земаља и разне трговачке информације. Овакав начин преношења информација проширио се све до Амстердама, Венеције и Келна, где су до данас сачуване новине из 15. и 16. века.

Новине су свој данашњи облик добиле тек у 17. веку, с развојем трговине и писмености. Све до друге половине 20. века и појаве телевизије су представљали најважнији извор информација у свету, односно најважније средство за креирање јавног мњења.

Историјат српских новина[уреди]

Историја српске породичне штампе почиње с часописом "Славено-сербски магазин". Оснивач и уредник часописа је Захарије Орфелин, а штампан је у Венецији 1768. године. Иако је изашао само један број, овај часопис се може сматрати и почетком српске публицистике. У његовом предговору на тринаест страна Орфелин расправља о актуелним питањима културног живота код Срба и излаже одређене идеје и програме. Овај предговор историчари сматрају за веома значајан текст у којем су први пут на српском језику изнете рационалистичке и просветитељске доктрине европског 18. века.

Прве новине на српском језику, "Сербскија новини", појавиле су се такође изван територије данашње Србије, у Бечу 1791. године. Први српски дневник, такође штампан у Бечу, "Новине сербске", изашао је 1813, као и први српски алманах, "Забавник", 1816. године. Неколико значајних српских листова и часописа излазило је у првој половини 19. века у Пешти, а први је Летопис Матице српске, покренут 1825, који излази и данас као један од најстаријих књижевних часописа у Европи.

На територији данашње Републике Србије новине излазе од 1834. године, најпре у Крагујевцу, тадашњој престоници кнеза Милоша, одмах затим у Београду, а нешто касније у Новом Саду, Сремским Карловцима, Земуну, Сомбору, Вршцу, Панчеву, Приштини. У другој половини 19. века српски листови јављају се у Босни и Херцеговини (1866), Црној Гори (1871), Хрватској (1874) а крајем века и српски исељеници у северној Америци почињу да издају своје новине.

Уочи балканских ратова, 1911. године, излазила су укупно 252 српска листа и часописа од којих у Краљевини Србији 152, а само у Београду 105. Интересантно је да је у САД излазила чак 17, знатно више него у нашим суседним земљама.[4]

Данашње новине[уреди]

Најпознатије новине у Србији су:

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „''A Daily Miracle: A student guide to journalism and the newspaper business'' (2007)” (PDF). Приступљено 21. 5. 2012. 
  2. ^ Plambeck, Joseph (26. 4. 2010). „Newspaper Circulation Falls Nearly 9%”. The New York Times. 
  3. ^ Suzanne Vranica and Jack Marshall, "Plummeting Newspaper Ad Revenue Sparks New Wave of Changes: With global newspaper print advertising on pace for worst decline since recession, publishers cut costs and restructure" Wall Street Journal Oct 20, 2016
  4. ^ „Новинарство и публицистика“, Михаило Бјелица, Пројекат Растко. Приступљено 2. јануара 2014.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Новински архиви[уреди]