Пређи на садржај

Корисник:AleksaTrnic/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Акира Накаи (Nakai San) је јапански тјунер аутомобила, оснивач Порше (званично енгл. Porsche) тјунинг компаније РАУХ-Велт БЕГРИФ, РВБ (званично нем. RAUH-Welt BEGRIFF, RWB), која је специјализована за дизајн и уградњу прилагођених комплета за широку каросерију за класичне Порше моделе. Ранији примери су носили налепницу „Први развој“ (званично нем. Sekund Entwicklung) на полеђини која је касније промењена у „Други развој“ (званично нем. Zweite Entwicklung) да би се исправила грешка у немачком језику.[1]

О компанији РАУХ-Велт БЕГРИФ, РВБ[уреди | уреди извор]

Оснивање РВБ[уреди | уреди извор]

Име Раух-Велт Вортеил је немачко и једно је од оних занимљивих јапанских изума које се не преводи директно на енглески. Међутим, "раух" значи "грубо", а "велт" значи "свет". Ово представља начин на који Накаи воли да вози своје Поршее, "у грубом стилу", Такође одражава свет који је он обликовао, где не тражи савршенство у својим креацијама. За разлику од већине тјунера, Накаи-сан види недостатке у сваком аутомобилу као део његовог карактера; на исти начин на који већина нас гледа на старије аутомобиле, где вас ритуал поправке неисправног ожичења или наговарања тврдоглавог покретача доводи ближе аутомобилу. Као резултат тога, он прави аутомобиле заковицама, тракама и патентним затварачима, игноришући несавршености у потрази за душом аутомобила.

Раух Велт је једна од најексклузивнијих и најиндивидуанијих компанија широких каросерија из Јапана око тјунинг иконе Акира Накаи Сан. По правилу, возила из серије модела 930, 964 и 993 се овде претварају на основу изгледа тркачких аутомобила време. Упркос великом броју упита, далеко не добијају сви РВБ. На услуге РВБ компаније се чека доста времена, услугу не могу да добију сви људи који је желе већ постоје одређени услови. Обично се чека по 2,3 године. Један од услова је да имате баш одређени модел аутомобила по проспекту РВБ-а.

Порше 911 С

РАУХ-Велт је компанија која је основана у Јапану 1997. године. Почевши од мале сеоске лимарије у Чиба-Кену, РАУХ-Велт 911 су постали уобичајен призор и на улицама и на тркама кола Јапана. Током година, РВБ је успоставио операције широм света, укључујући Ванкувер, Канада. Широм света, РВБ Поршеи су предмет зависти и ентузијаста аутомобила.

РАУХ-Велт комбинује јапанске и европске елементе подешавања како би створио посебан РВБ стил за Порше шасију. Невероватно широки блатобрани, масивно задње крило и истакнута шема боја представљају препознатљив изглед сваког РВБ Порсцхеа. Сви РАУХ-Велт комплети каросерије су ручно израђени у Јапану од стране лично Акаире Накаји-а (Накаи Сан) и направљени су тако да буду веома чврсти. Сваки РВБ Порше је направио Накаи-сан, тако да ако га није он направио, то није РВБ. Само један РВБ Порше је креиран за сваког купца, а сваком купцу је дато највеће задовољство када Накаи-сан заврши њихову изградњу.

Акаирин осећај и рад[уреди | уреди извор]

АР86 током дрифта

Акира Накаи је увек имао лутајуће око за 911[2] са ваздушним хлађењем, али пре него што је ставио руку на Порше, имао је афинитета према Тојоти Короли. После деценије проведене у изградњи и дрифтању Корола АЕ86 , Накаи не само да је основао сопствени тркачки тим, Груби свет, већ је почео да развија посебан стил као мајстор. Узимајући оно што је научио као млади улични тркач и спајајући то са класичним линијама и архитектуром Поршеа 911, био је у могућности да помогне у стварању дела дизајна који раздваја поделе који не можемо занемарити. И даље, Накаји је веома склон и велики љубитељ Тојота Короле АЕ86, на којој је направио своје прве кораке у свету ауто тјунинга.

То је Накаијева способност да на класични 911 гледа као на празно платно што га издваја у свету Порше тјунера. Обраћајући пажњу на чистунце који се стресу при помисли да однесу ваздушну тестеру до нетакнутог Поршеовог блатобрана, Накаи је означио курс за своју оштрицу. Десет минута касније, скинуо је неколико килограма метала и направио простор за своје препознатљиве широкотрупне бране. Препознатљиви козметички детаљи инспирисани су неким од тјунинг културе у којој је одрастао, а која је заузврат била вођена савременом сценом тркачких аутомобила. Половина интернета је исмевала задња крила са дисаљком, одрпане ливреје и смешне висине вожње, али то је само подстакло страствену ватру која је потребна да се Накаи ослободи на данас веома скупој машини.

Данас, Љубитељи Порше-а који воли луд дизајн може да позове Накаија, одржи састанак, а затим почне да наручи неопходне делове. Касније ће стићи благо рашчупани Накаи носећи актовку пуну алата, спреман да почне да прави најновијег аутомобила фирме Раух-Велт. Знање које окружује енигматичног градитеља укључује неке прилично уобичајене захтеве. Картон цигарета, кутија кока-коле и кожна фотеља су обавезни услови да маестро може да почне да ради. Други су инсистирали да након што је човек пуштен на ауто, власник више није имао никакву реч о пројекту. У стварности, Накаи је много пријатнији човек него што његова репутација сугерише, а процес изградње је колаборативни. Међутим, не би шкодило да човеку купите паковање Винстона и напитака са кофеином ако желите да се најбоље понаша.

Данас, Накаи има пуне руке посла у изградњи аутомобила по мери. Не само да се бави моделима са ваздушним хлађењем, већ се окушао и у 996, неколико Мерцедеса и неколико Буба. Пошто његова компанија испумпа 40-50 аутомобила годишње, Накаи више нема превише слободних викенда. Ипак, начин на који га је његова необична визија довела до позиције светски путујуће рок звезде, можда би његов стил требало да инспирише следећу генерацију људи са склоношћу ка великим крилима, браницима и белгијском пиву.

Тојота Корола АЕ68[уреди | уреди извор]

Тојота АЕ86

Када причамо о Акајиу, немогуће је не споменути овај ауто у који је он заљубљен од детињства. Серија АЕ86 Тојота Корола и Тојота Спринтер Труено су мали модели са предњим мотором/погоном на задње точкове у оквиру асортимана пете генерације Короле (Е80) са предњим мотором/предњим погоном које је Тојота продавала од 1983. до 1987. у конфигурацијама купе и хечбек.

Послужујући се тркама, аутомобили су били лагани, приступачни, лако се мењају и комбиновали су петостепени мануелни мењач, опциони диференцијал са ограниченим проклизавањем, МекХерсон предње огибљење, висок број обртаја (7800 о/мин), мотор са два брегаста и хладњак за уље (нпр. у САД), скоро 50/50 предње/задње равнотеже тежине, и што је још важније, распоред предњег/задњег погона у време када је ова конфигурација опадала у целој индустрији.

Спринтер Труено 1600 ГТ (АЕ86)

Широко популаран за изложбене салоне, Групу А и Групу Н, рели и клупске трке, претходни квалитети аутомобила су такође донели АЕ86 рану и трајну међународну истакнутост у дисциплини мотоспорта дрифтовања. АЕ86 је био централно представљен у популарној, дуготрајној јапанској манги и аниме серији под називом Инитиал Д (званично енгл. Initial D)(1995–2013) као возило за дрифт и улогу главног лика. Године 2015. Роуд и Трек (званично енгл. Road & Track) је назвао АЕ86 „култном иконом, нераскидиво испреплетеном са најранијим данима дрифта“.

АЕ86 ће даље инспирисати Тојоту 86 , спортски аутомобил 2+2 који су заједнички развили Тојота и Субару, произведен од стране Субаруа — и који се такође продаје као Тојота ГТ86, Тојота ФТ86, Сцион ФР- С и Субару БРЗ.

У новембру 2021. године, Тојота је привремено поново покренула производњу ограниченог броја делова за АЕ86, а дилери су почели да примају наруџбине за нове зглобне руке и задње кочионе чељусти. Предвиђене су и полуосовине задње осовине за нову производњу. Тојота је такође објавила да је ово поновно покретање привремено, а делови ће бити доступни само док трају залихе.

Најпознатији РВБ аутомобили[уреди | уреди извор]

  • 'Ицхибан Босхи' (званично енгл. Ichiban Boshi) или на други начин познат као 'Највиша звезда'. Од сребрне годишњице Карере из 1989. године, убрзо је трансформисан у 'Највишу звезду', покретан 3,3-литарским турбо-пуњачем који је испумпао запањујућих 600 коња.[3]
  • Један од РВБ аутомобила
    Спеарминт Рхино (званично енгл. Spearmint Rhino) -Заснован на 993, трансформисан у оно што је сад, прелеп мат бели кабриолет, дело је саме легенде, Акире Накаија. Име је наводно инспирисано путовањем у Лас Вегас. 'Спеарминт Рхино' је приказан на 30. јубиларном Токијском ауто салону и постао је једна од Накаијевих вожњи.
  • 'Нати Дреад' (званично енгл. Natty Dread) је базиран на Порше-у 993 који покреће 3,6-литарски равно-шестак, са свим финим детаљима које очекујемо, као што су Раух Велт проширени предњи блатобрани, њихови препознатљиви задњи браници и Раух Велт бочни прагови.
  • 'Раух Пасион' (званично енгл. Raugh passion) је један сањиви 993 Карера 2, покретан 3,6-литарским равни шестак. Сочна спољашњост није само заводљива својом фарбањем, већ и пева са тим браницима и крилом које истиче овај 993 као једнан уникатан ауто.
  • Порше 911
    Језабел (званично енгл. Jezabel) је Акирин седми ауто који је направио у свом животу. Њена спољашњост свакако пева о заводљивости. Од Поршеа 911 Турбо из 1989. све до овог прелепо одрађеног Поршеа са јаким браницима, Језебелов глатки дизајн блатобрана и ремонт његовог мотора показују генијалност Акире Накаија, који је наводно направио Језебел за сопствену употребу.
  • Шинкиро (званично енгл. Shinkiro)- Накаи је узео Порше 930 и претворио га у оно што знамо као Шинкиро, са тим задивљујућим Раух Велт Бегрифф бодикитом. Изграђен у Русији, Накаи је био педантан у детаљима. Шинкиро је учествовао на Модбалл релију (званично енгл. Modball)2018, заједно са Ламборгини Авентадор С, што је учинило да се његово присуство осети. Али Шинкиро је био сасвим као код куће, ишао је на улице са изгарањем и стварао сјајан приказ међу осталим слатким вожњама.
  • Ротана (званично енгл. Rotana) је моћни 993 Турбо, способан за 575 коња, а његов мотор добија прилагођене надоградње које очекујемо од РВБ-а, као што су Греди турбопуњач и прилагођени издувни систем. Каросерија има све отиске прстију РВБ-а које очекујемо да пронађемо, као што су њихов препознатљиви кров од карбонских влакана, задњи браник, задњи блатобрани са вентилацијом и крило које се не може превидети. Љубичаста завршна обрада чини да се Ротана издваја из пакета.
  • Порше 911 Карера 2
    'Бајмакс'(званично енгл. Baymax) је Порше 911 Карера 2 из 1997. године, покретан 3,6-литарским равним шестоцилиндричним мотором, са тим Гранд Прик Вајт екстеријером. Са много препознатљивих РВБ детаља који чине ову једну слатку вожњу, као што је каросерија супер широке уличне верзије са Камиваза суперспојлером, улични браник, између осталих карактеристика. Унутрашњост 'Бајмакса' укључује РВБ рол бар, Момо Магнус Валкер ограничена серија волан и Рекаро Алкантара седишта.
  • 'Стелла Артоис' (званично енгл. Stella Artois) је један од оних невероватних модификованих Поршеа 911 које бисмо волели да пробамо. Од 930 до вруће вожње назване по омиљеном пиву Акире Накаија, 'Стела Артоис'. Накаи се побринуо да скине вишак килограма са овог 911, користећи карбонска влакна за кров и врата, између осталих делова, тешких 2.100 фунти. Масивно задње крило је незаобилазно и то наглашава неоспорно лош став, посебно када је његов 3,8-литарски мотор који може да испоручи слатких 355 коња. Опремљена Ворк Меистер С1с и ССР професорима, 'Стела Артоис' је била пионир који је предводио моћни хор Накаијевих прилагођених Поршеа. Стела је дефинитивно Акаиров најпознатији и најцењенији аутомобил.[4]

Живот и каријера[уреди | уреди извор]

Интересовања[уреди | уреди извор]

Накаијева каријера је започела са дрифт екипом под називом Груби Свет (званично енгл. Rough World), радећи на Труено АЕ86, протежући границе онога што аутомобил може да поднесе, док је пио своје омиљено пиво, Стела Артоис (званично енгл. Stella Artois). Почео је да ради на Порше-у док је био запослен у радионици када је наишао на оштећени Порше 930, који је откупио од његовог првобитног власника, да би касније постао први РАУХ-Велт БЕГРИФ, РВБ (званично нем. RAUH-Welt BEGRIFF, RWB) Порше, назван 'Стела Артоис' по његовом омиљеном пиву у касним 90-им.[5] Ова интересовања, уз мало личног додира, је оно што је навело Накаија да створи свој Порше инспирисан Стелом Артоис и многе сличне пројекте.[6]

Компанија[уреди | уреди извор]

Накаи је касније покренуо сопствену компанију под називом РАУХ Велт БЕГРИФФ, РВБ (званично нем. RAUH-Welt BEGRIFF, RWB) и постао је познат по модификацији Поршеа, дајући им понекад екстремне промене каросерије. Његове уобичајене модификације укључују нови предњи браник, задњи браник, бочне прагове, лукове точкова и спојлере. Нуди додатне опције као што су нови блатобрани различите ширине, подешавања вешања и мањи естетски додаци, попут канадера и специјалних заковица. Ширина трага "РВБ" Поршеа је често проширена. За модификације Накаија и његове компаније се каже да су достигле „култни статус“, а његова естетика је описана као „сингуларна“.[7]

Поштовање[уреди | уреди извор]

Људи који се диве и аутомобилима и видео игрицама били су задовољни када је Накаи-сан представљен и у игрицама као и у сценама уживо као „Икона изградње“(званично енгл. Build Icon), идол за друге ликове и самог играча да прати кораке у вези са прилагођавањем аутомобила и подешавање видео игре Жеља за брзином (званично енгл. Need for speed) из 2015. Комплети за широко тело које је дизајнирао и креирао били су доступни играчима за употребу на одабраним Порше моделима, а његов прилагођени Порше 911 Турбо "Стела Артоис" (званично енгл. Stella Artois) може се зарадити у игрици.[8]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „RWB • Curves Magazin”. 
  2. ^ „The Many Faces of the Porsche 911”. 
  3. ^ „Top 10 RWB cars”. 
  4. ^ „Stella Artois RWB”. 
  5. ^ „The Porsche Art by RWB - Rauh-Welt Begriff | ColumnM”. 
  6. ^ „Rauh-Welt Begriff Porsches - Rough-World Concept - Eurotuner Magazine”. 
  7. ^ „Carbonare, Dino dale. "Rough World: The wild 911s of Rauh Welt”. 
  8. ^ „Kirsch, Matt. "Rauh Welt Begriff: The Story of Porsche's Most Polarizing Tuner". 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

"Тјуновање аутомобила."

"Званични РАУХ-Велт Бегриф сајт"

"Акаира Накаи у серијалу игрици Жеља за брзином."

"Накајиев начин рада."

Литература[уреди | уреди извор]

РАУХ-Велт Бегриф део 1: Живот после рођења (званично енг. RAUH-Welt Begriff Volume 1: Life After Birth)

РАУХ-Велт Бегриф део 2: Живот после поновног рођења (званично енг. RWB Volume 2: Life After Rebirth)