Пређи на садржај

Корисник:Aleksa Stanković 161-22/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Хасл (2022 филм)[уреди | уреди извор]

Хасл (енгл. Hustle) је амерички спортски драма филм[1] из 2022 године који је режирао Џеремаја Загар, по сценарију Тејлор Матерне и Вила Фетерса, у копородукцији и главној улози Адама Сандлера као несрећног НБА скаута који открива сировог, али талентованог играча у Шпанији (Хуанчо Хернангомез) и покушава да га припреми за НБА драфт. У филму такође играју Квин Латифа, Бен Фостер, Роберт Дувал, Хаиди Гарднер, и тренутни НБА играч Ентони Едвардс.

Хасл је пуштен у одабране биоскопе 3. јуна 2022. године, и на Нетфликс-у 8. јуна. Филм је добио позитивне коментаре и критике, а Сандлерова игра била је похваљена и донела му прву номинацију за награду Удружења филмских глумаца.

Радња[уреди | уреди извор]

Хасл
Изворни насловHustle
Жанрспортска драма
ТворацЏеремаја Загар
РежијаЏеремаја Загар
Сценарио
  • Тејлор Матерн
  • Вил Фетерс
Продуцент
Главне улоге
МузикаДен Деакон
Продуцентска
кућа
Нетфликс
Година2022.
Трајање118 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески шпански
Буџет21 милион долара

Стенли Сугерман, уморни међународни скаут за Филаделвија 76ерс-е из НБА, живи живот на улици тражећи будуће звезде. Његова честа путовања утичу на његову жену Терезу и ћерку Алекс. Иако га воли власник 76ерс-а Рекс Мерик, он се сукобљава са Рексовим сином Винсентом. Рекс унапређује Стенлија у помоћног тренера, омогућавајући му да остане код куће са својом породицом. Међутим, исте вечери, Рекс умире, остављајући Винсента на челу. Три месеца касније, Винсент поново деградира Стенлија у скаута, шаљући га у иностранство. Његов бивши колега са колеџа, Леон Рич, га подстиче да напусти 76ерс-е и такође постане менаџер играча. Када Стенлијев план да скаутира играча у Шпанији пропадне, посматрајући локалну кошаркашку утакмицу, он је запанјен невероватно талентованим непознатим играчем.

Стенли покушава да разговара са човеком, Бо Крузом, али је одбијен све док не обави видео позив са Дирком Новицким да докаже своју легитимност. Бо и његова мајка Паола препричавају његову животну причу: био је талентован играч од малих ногу и позван је да игра у Америци са 15 година, али је остао у Шпанији након што је његова девојка затруднела са његовом ћерком Луциом. Бо сада ради на грађевини и зарађује додатни новац играјући кошарку. Након импресивног тренинга са члановима шпанске репрезентације, Стенли наговара управу 76ерс-а да одмах потпише Круза, али Винсент није уверен. Преузимајући ствари у своје руке, Стенли плаћа да доведе Круза у САД, говорећи му да ће бити потписан од стране Сиксерса или да ће се пријавити за НБА драфт. На аеродрому, Бо је задржан због осуде за тешко дело насиља коју је добио у Шпанији. Пуштен је, али упозорен да би могао бити депортован ако би био ухапшен у Америци.

Стенли води Боа да игра на представљању које је организовао Леон, а на којем присуствује и предвиђени други избор на НБА драфту, Кермит Вилтс. Стенли саветује Боа да ако успешно одбрани Вилтса, то ће значајно повећати његову вредност код Сиксерса. Током тренинга, Круз показује тренутке талента, али има проблема у нападу и у чувању Вилтса, који га провоцира и омета га у игри. Када Винсент одбија Боа, Стенли напушта 76ерс-е како би припремио Круза за НБА драфт комбиновано тестирање које је за шест недеља. Говорећи Боу да је једина његова слабост осетљивост, он гради његову менталну снагу. Тереза и Алекс помажу у тренингу припремајући оброке и снимајући тренинге. Бо се драматично побољшава кроз Стенлијев тренинг, али Леон не може да га убаци на Драфт комбиновано тестирање након што је Винсент проширио информације о Боовом оптужном поступку за напад.

Бесан на Стенлија, Бо на крају открива да је оптужба потиче из свађе са дечком мајке Луције након што је покушала да захтева потпуно старатељство над Луцијом. Стенли признаје да је његова повређена рука произашла из саобраћајне несреће док је био на колеџу, што је померило сезону његовог кошаркашког тима и довело га у затвор на шест месеци. Поново је обновљено њихово поверење, Стенли неуморно ради како би Боа убацио на комбиновано тестирање, али без успеха. Да би изазвали интересовање, Сугерманови ангажују Џулијуса Ирвинга да направи вирални видео „Изазови Боа", где људи, укључујући играча 76ерс-а Тобајаса Хариса, покушавају да постигну поене против Боа за новац. Круз је коначно прихваћен на комбиновано тестирање, и Стенли доводи Лусију и Паолу у САД да га подрже. Бо оставља добар утисак у физичким елементима комбинованог тестирања, али се поново суочава са Вилтсом у пет-на-пет пријатељској утакмици. Прво се добро показује, али Кермит почиње да провоцира о Лусијиној ћерки и мајци, коначно нарушавајући његову смиреност док га гура низ терен. Бо тада напушта комбиновано тестирање.

Мислећи да је њихово путовање завршено, Стенли прати Боа до аеродрома. Међутим, пре него што Боов авион полети за Шпанију, Стенли прима позив од Леона који обавештава о приватној игри за играче и чланове радне управе и да су и Бо и Кермит позвани да учествују. Играјући без притиска, Круз одлично брани Вилтса и демонстрира своје офанзивне способности. Кет, Рексова ћерка која препознаје Стенлијев таленат, открива да преузима вођење уместо Винсента и поново га запошљава. Пет месеци касније, 76ерс-и и Бостон Селтикси започињу утакмицу једни против других, при чему је Стенли сада помоћни тренер 76ерс-а, а Бо игра за Бостон Селтиксе.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Адам Сандлер Стенли Сугерман
Хуанчо Хернангомез Бо Круз
Квин Латифа Тереза Сугерман
Бен Фостер Винсент Мерик
Роберт Дувал Рекс Мерик
Џордан Хул Алекс Сугерман
Хаиди Гарднер Кет Мерик
Мариа Бото Паола Круз
Ајнхоа Пилет Луциа Круз
Ентони Едвардс Кермит Вилтс
Кени Смит Леон Рич
Џалел Вајт Блејк
Џери Лобров Спортски агент

Тренер кошаркашког тима Виланова, Џеј Рајт, заједно са другим тренерима и играчима из НБА, тумаче себе или друге ликове. Треј Јанг, Џордан Кларксон, Крис Мидлтон, Арон Гордон, Кајл Лаури, Сет Кари, Лука Дончић, Тобиас Харис, Тајрис Мекси, Матисе Тајбул, Арон Мики, Џулијус Ервинг, Чарлс Баркли, Шакил О'Нил, Ален Ајверсон, Дирк Новицки, Бред Стивенс, Док Риверс, Дејв Џоергер, Марк Џексон, Серђо Скариоло, Хосе Калдерон, Леандро Барбоса, Алекс Абринес и Морис Чикс тумаче себе, док Бобан Марјановић игра „Великог Србина", а Мориц Вагнер немачког „Хаса". Легендарни играчи из уличне кошарке Грејсон „Професор" Бушер, Лари "Скупљач Костију" Вилијамс и Валиј "Главни догађај" Диксон такође се појављују.[2] Фелипе Рејес, Пјер Ориола и Хуанчов брат Вили Хернангомез појављују се као чланови шпанске репрезентације. Локални новинар из Филаделфије Антони Гаргано тумачи себе, а филаделфијска реперка Тијера Вак игра себе.

Продукција[уреди | уреди извор]

У мају 2020, Адам Сендлер се придружио глумачкој постави филма, а режирао је Џеремаја Загар према сценарију Тејлора Матерне и Вила Фетерса, са Нетфликсом који ће га дистрибуирати.[3] Сендлер је видео Загаров филм из 2018. „Ми животиње" и замолио га да погледа сценарио за „Хасл". Загар је првобитно био неодлучан, али је постао заинтригиран идејом снимања кошарке на филмски начин и прикључио се пројекту.[4]

У септембру 2020. Квин Латифа је објавила да се придружила глумачкој постави филма.[5] У октобру 2020, Роберт Дувал, Бен Фостер, Хуанчо Хернангомез, Џордан Хал, Мариа Бото, Аиноа Пилет, Кени Смит и Кајл Лаури су се придружили глумачкој постави филма.[6][7]

Снимање је почело у Филаделфији у октобру 2020. године[8], и настављено је у средњој школи „Коуствил" у Пенсилванији.[9] Многе зграде школа, факултета и универзитета у Филаделфији биле су локације снимања, укључујући арену „Том Гола" на Универзитету „Ла Сале", где је снимљена сцена комбинованог тестирања, и центар „Лиакурас" на Универзитету „Темпл", где је приказано играње колеџ кошарке лика кога игра Сендлер. Више сцена снимљено је у центру Филаделфије, укључујући улицу „Маркет" и „Италијанску пијацу", као и у „Манјанку" и јужном делу Филаделфије. Додатна снимања су обављена у Кемдену у Нју Џерзију, и у „Велс Фарго Центру" [10]14. јануара 2022. године, где су Селтикси и 76ерс-и играли један против другог у регуларној НБА утакмици.[11]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Hustle | Rotten Tomatoes”. www.rottentomatoes.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  2. ^ Hood, Cooper (2022-06-08). „Hustle Cast & Character Guide”. ScreenRant (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  3. ^ Kroll, Justin (2020-05-18). „Adam Sandler to Star in Netflix Movie ‘Hustle’ From Producer LeBron James”. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  4. ^ Kohn, Eric (2022-06-08). „Why Adam Sandler Chased the Director of ‘We the Animals’ to Make Feel-Good Sports Movie ‘Hustle. IndieWire (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  5. ^ Clement, Nick (2020-09-10). „Queen Latifah Talks About Her Family-Friendly Drama ‘The Tiger Rising. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  6. ^ N'Duka, Amanda (2020-10-19). „Queen Latifah, Robert Duvall & Ben Foster Join Adam Sandler In Netflix Sports Movie ‘Hustle. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  7. ^ Tribune, Chris Hine Star. „Hernangomez away from Wolves as he shoots Adam Sandler movie”. Star Tribune. Приступљено 2024-05-20. 
  8. ^ „Actor Adam Sandler Filming Netflix Movie 'Hustle' In Philadelphia - CBS Philadelphia”. www.cbsnews.com (на језику: енглески). 2020-10-15. Приступљено 2024-05-20. 
  9. ^ Staff, LANCASTERONLINE | (2020-10-17). „Adam Sandler will film scenes for new Netflix movie 'Hustle' in Coatesville High School”. LancasterOnline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  10. ^ „This is how he balls: See first look at Adam Sandler in Netflix's 'Hustle'. EW.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  11. ^ „Adam Sandler’s ‘Hustle’ to Film in Camden NJ - New Jersey News Network”. web.archive.org. 2021-11-05. Приступљено 2024-05-20. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]