Корисник:Amanda Kvik/песак2

С Википедије, слободне енциклопедије
Амонг Ус
Девелопер(и)ИнерСлот
Издавач(и)ИнерСлот
ПлатформеАндроид

ИОС

Виндовс
Излазак15.06.2018.
Жанр(ови)Детективска
Дизајнер(и)Маркус Бромандер
Програмер(и)Форест Вилард
УметнициМаркус Бромандер Ајми Лиу

Амонг Ус (енгл. Among Us) је више-играчка детективска игра коју је развио и објавио амерички студио ИнерСлот ( енгл. InnerSloth) 15. јуна 2018[1]. Игра се одвија на једној од три локације у свемиру и играчи могу бити у једној од две улоге: чланови посаде или уљези, с тим да су већина чланови посаде, а један до три играча уљези, у зависности од поставки партије. Дужности чланова посаде јесу да открију ко су уљези, реше их се и заврше задатке који су им додељени, док је циљ уљеза да неприметно убију чланове посаде.

Премда првобитно није била популарна, доживела је раст популарности средином 2020. захваљујући популарним Јутјуберима (енгл. YouTubers) и стримерима на Твичу (енгл. Twitch streamers ) . У августу 2020. најављен је наставак, Амонг Ус 2, али је месец дана касније отказан да би се студио могао сконцентрисати на побољшање оригиналне верзије игре. Амонг Ус је инспирисана интернет мимовима (енгл. internet memes) и постигла је велики број онлајн пратиоца.[2][3][4]

Доживљај игре[уреди | уреди извор]

У игри учествују најмање четири особе, а највише њих десет. Насумичним избором на почетку партије један, два или три играча могу бити уљези (у зависности од поставки), док су остали чланови посаде.  Чланови посаде добијају задатке, попут поправљања жица и пуњења бензина, које обављају у виду мини игара. Уљези добијају списак лажних задатака који им помаже да се боље уклопе међу чланове посаде; такође могу саботирати поједине системе на карти, кретати се отворима за вентилацију, видети ко су други уљези, закључавати врата (не односи се на карту Мира ХQ јер нема врата) и убијати чланове посаде. Ако играч умре, постаје дух; духови се могу кретати кроз зидове, завршити преостале задатке, али су невидљиви другим играчима који су живи (с тим да се духови могу међусобно видети)[5][6]. Без обзира на то што је поглед игре одозго надоле, сви играчи, осим духова, имају ограничено видно поље.[7][6]

Да би чланови посаде победили морају завршити све задатке пре него што их уљези убију или пронађу и да се реше уљеза. Да би уљези победили, морају убити довољно чланова посаде тако да број уљеза буде истоветан броју чланова посаде или им једна од "већих" саботажа мора поћи за руком (бројач у левом углу екрана мора доћи до нуле). Дужност духова је да помогну члановима посаде тако што ће завршити своје задатке (ако су били чланови посаде) или тако што ће саботирати играче (ако су били уљези). Кад уљез активира саботажу, последица може бити непосредна (на пример, светла ће се одмах угасити, врата затворити итд.) или се може активирати одбројавање (у овом се случају саботажа мора санирати пре него што бројач на екрану дође до нуле; у супротном ће сви чланови посаде умрети, а уљези победити). Саботаже се санирају на различите начине у зависности од изабране врсте, а могу их санирати и сами уљези.[8][5][6]

Кад играч пронађе леш, може га пријавити, што зауставља све друге елементе игре и покреће групни састанак на којем играчи разговором покушавају открити уљеза[5][6]. Да би се лакше утврдио идентитет уљеза, постоји неколико система за праћење на свакој карти који могу бити од помоћи: сигурносне камере на Скелду[9], записник пролаза кроз врата на Мира ХQ[10] и рачунар за проверу ко је жив, а ко мртав на Полусу[8]. Ако неко од играча добије већину гласова, избацује се с карте и умире (у поставкама партије могуће је наместити да се не открије да ли је избачени играч уљез)[5][6]. Играчи такође могу сазвати ванредни састанак притиском дугмета на карти[6][11][12]. Комуницира се порукама[5] и то само током састанака, с тим да духови могу међусобно разговарати и током главног дела игре[8][6][7]. Иако нема уграђеног система гласовног разговора, честа је појава да се током игре користе програми с том могућношћу, као што је Дискорд( енгл. Discord)[13][14][15]. Пред почетак сваке рунде могуће је прилагодити разне параметре игре, попут величине видног поља и броја ванредних састанака[7][16]. Доступне су и козметичке опције, попут промене боје лика, шешира и одеће[17][18], с тим да се неке од њих плаћају.[19][20][7]

Карте[уреди | уреди извор]

Игра се састоји од три карте: Скелд, Мира HQ и Полус.[21][8]

Скелд (The Skeld )[уреди | уреди извор]

Скелд је прва карта у Амонг Ус, објављена је када и сама игра 2018. године, сматра се најпопуларнијом картом. У почетку је била једина бесплатна карта у игри и радња се одвија у свемирском броду.

Mира HQ ( Mira HQ)[уреди | уреди извор]

Mира HQ је друга карта у игри. За разлику од Скелда ,карта је објављена и било је потребно да се плаћа. Радња је смештена на спрату седишта компаније Мира. Објављена је 8. августа 2019. године, а већ 11.јуна 2020.године карта је постала бесплатна за све играче. Карта садржи нове задатке и систем за вентилацију.

Полус (Polus)[уреди | уреди извор]

Радња је смештена на љубичастој планети Полус. Полус је последња карта која је објављена. Ова карта ,као и Мира HQ била је потребна да се плаћа. Карта не поседује систем за вентилацију, већ рупе које повезују различите зграде и нови систем камера. Такође ,карта је посебно велика за разлику од других. 11. јуна 2020. године и ова карта је постала бесплатна за све играче. Била је највећа карта до изласка нове карте, ваздушни брод, која ће заузети позицију највеће карте у игри.

Ваздушни брод (The Airship)[уреди | уреди извор]

Ваздушни брод је најновија карта у игри Амонг Ус која је објављена 10. децембра 2020.године. Заснована је на игри Хенри Стиксмен (Henry Stickman). Ваздушни брод има много соба укључујући и затворске ћелије.

Развој и објава игре[уреди | уреди извор]

Почетак развоја[уреди | уреди извор]

Твич стример Содапопин

Амонг Ус је био инспирисан игром Мафија[22] ,са планом да буде с једном картом намењена само за мобилне телефоне за више играча[23]. Дизајнер Маркус Бромандер (енгл. Marcus Bromander) паузирао је унапређење других игара ИнерСлота, да би направио прву карту за Амонг Ус, Скелд. Игра је објављена јуна 2018. године за андроид и иос кориснике. Укратко након објаве, Амонг Ус је имао просек од 30 до 50 играча. Бромандер је кривио лошу објаву игре на јако лошем маркетингу[23]. Тим који је радио на овој игри пар пута је покушао да прекине пројекат игре, али су наставили унапређење додавањем нових задатака у игри и пребацивањем да игра буде онлајн. Амонг Ус је објављен на Стриму (енгл. Stream) 16. новембра 2018. године.

ИнерСлот је за другу карту, Мира HQ, најавио објављивање 8. августа 2019. године. Трећа карта, Полус , додат је 12. новембра исте године. У почетку обе карте су коштале 4 долара ($), али већ 6. јануара 2020. цена је смањена на 2 долара, а 11. јуна 2020. године игра је постала бесплатна.[24]

Популарност[уреди | уреди извор]

Иако је Амонг Ус објављен 2018. године, своју популарност није достигао до половине 2020. и то углавном код онлајн играча из Јужне Кореје и Бразила. Бромандер тврди да је игра више популарнија у Мексику, Бразилу и Јужној Кореји него што је у Сједињеним Америчким Државама. Први стример који је учинио ову игру популарном био је Содапопин (енгл. Sodapoppin) јула 2020. на твичу (енгл. Twitch). Ковид-19 пандемија је практично разлог популарности ове игре, јер је омогућавала социјализовање иако су постојале мере дистанце.[23][6]

Октобарски хакер 2020. године[уреди | уреди извор]

Средином октобра 2020. године, хакеру под именом Ерис Лорис ( енгл. Eris Loris) на мети хаковања били су сервери из Северне Америке. Бројни играчи су пријавили и на твитеру (енгл. Twitter) овог играча због хаковања лобија и промовисања свог јутјуб канала (енгл. YouTube) или линка до свог дискорд сервера(енгл. Discord server) ,и слања контраверзних политичких порука[25]. Ерис је претио и уцењивао бројне играче да се пријаве на његов јутјуб канал.

Еурогејмер(енгл. Eurogamer) 23. октобра 2020. године је објавио интервју путем дискорд линка, са особом која се представљала као Ерис Лорис. У интервју, Лорис је тврдио да је направио вирус одговоран за 6-часовно хаковање и додао да је оно било део утицања на играче да гласају за Доналда Трампа (енгл. Donald Trump)[26] . Такође је тврдио да је хаковање утицало на 4,9 милиона играча у 1,5 милиона игара.

Компанија ИнерСлот је додао поруку упозорења играчима на хаковање 22. октобра[26]. Они су били веома информисани о проблему хаковања, и подстицали су играче да играју само приватне и избегавају онлајн игре.

Награде[уреди | уреди извор]

Награда Датум Категорија Резултат
Златни Џојстик 2020 24. новембар 2020. Награда за пробијање Победа
Награда за игре 2020 10. децембар 2020. Најбоља мобилна игра Победа
Најбоља више-играчка игра Победа

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „About”. www.innersloth.com. Приступљено 2020-12-13. 
  2. ^ „Sequel to hit game Among Us cancelled”. BBC News (на језику: енглески). 2020-09-24. Приступљено 2020-12-13. 
  3. ^ Kent, Emma (2020-09-24). „Among Us 2 cancelled as devs focus on original title”. Eurogamer (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-13. 
  4. ^ „The Future of Among Us - Among Us by Innersloth”. itch.io (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-13. 
  5. ^ а б в г д „Among Us is a simple multiplayer whodunnit | Rock Paper Shotgun”. web.archive.org. 2020-09-09. Приступљено 2020-12-13. 
  6. ^ а б в г д ђ е ж „'Among Us': what to know about the online survival game that's all about deceit”. The National (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-13. 
  7. ^ а б в г „Among Us Review: A Perfect Way To Ruin Your Friendships”. TheGamer (на језику: енглески). 2020-09-16. Приступљено 2020-12-13. 
  8. ^ а б в г Matthews, Emma (2020-10-12). „Deceive your friends with these sneaky Among Us tips”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-13. 
  9. ^ Marshall, Cass (2020-09-21). „Among Us fans are calling everything ‘pretty sus,’ and it keeps working”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-13. 
  10. ^ „Among Us Guide: tips to winning as Crewmates”. PCGamesN (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-13. 
  11. ^ Marshall, Cass (2020-09-11). „Why Among Us’ Emergency Meeting is the big social media mood”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-13. 
  12. ^ Marshall, Cass (2020-09-18). „New Among Us players keep accidentally outing themselves as aliens”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-13. 
  13. ^ „Among Us PS4, Xbox One Console Ports Are More Complicated Than You Think”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-13. 
  14. ^ Paez, Danny. „‘Among Us’ dev offers disappointing update on progress for Xbox, PS4 ports”. Inverse (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-13. 
  15. ^ Matthews, Emma (2020-08-25). „Why Among Us is the best game to watch on Twitch right now”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-13. 
  16. ^ „Why Among Us Became One of the Biggest Games on Twitch Two Years After Release”. pastemagazine.com (на језику: енглески). 2020-09-04. Приступљено 2020-12-13. 
  17. ^ Wilde, Tyler (2020-09-24). „How to customize your character in Among Us”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-13. 
  18. ^ Marshall, Cass (2020-09-25). „Among Us fans are creating their own crewsonas and sweet impostors”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-13. 
  19. ^ „Behind the dizzying ride to the top for Among Us”. www.gamasutra.com (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-13. 
  20. ^ „Among Us 2 Announced Following First Game's Huge Surge In Popularity”. Game Rant (на језику: енглески). 2020-08-19. Приступљено 2020-12-13. 
  21. ^ „InnerSloth's Party Game Among Us Reaches 1.5 Million Simultaneous Players”. web.archive.org. 2020-09-21. Приступљено 2020-12-13. 
  22. ^ „Behind the dizzying ride to the top for Among Us”. www.gamasutra.com (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-13. 
  23. ^ а б в „Among Us' Improbable Rise To The Top Of Twitch”. web.archive.org. 2020-09-09. Приступљено 2020-12-13. 
  24. ^ „Among Us and Innersloth in 2020 - Among Us by Innersloth”. itch.io (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-13. 
  25. ^ „Among Us Hacker: Who is Eris Loris & how to respond to his Among Us hack /spam attack - guide”. The SportsRush (на језику: енглески). 2020-10-24. Приступљено 2020-12-13. 
  26. ^ а б Kent, Emma (2020-10-23). „Among Us is dealing with a huge spam attack”. Eurogamer (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-13. 

Спољни линкови[уреди | уреди извор]