Корисник:Dunjam12/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Hermès[уреди | уреди извор]

Модна кућа Хермес је Француска луксузна дизајнерска кућа основана 15. јуна 1837. Позната је по кожним производима, кућном намештају, парфемима, накиту, сатовима и одећи. Од 1950-их, њихов лого је био приказ војводске коњске запреге.

Историја[уреди | уреди извор]

Почеци[уреди | уреди извор]

Тијери Хермес рођен је у Немачком граду Крефелд. Заједно са родитељима, 1828. године, преселио се у Француску. 1837. године, Хермес је основао радњу у којој се налазила опрема за коње који су вукли кочије. Радња се налазила у Гран Булевару у Паризу и била је намењена европском племићком сталежу. Хермес је израђивао високо квалитетну опрему попут коњских жвали и узди. Освојио је многобројне награде у својим категоријама, укључујући и прво место 1855, и затим поново 1867, на Светској изложби у Паризу.

Hermès 1923

Хермесов син, Чарлс-Емил, преузео је очеву компанију 1880. године и преселио је у улицу 24 rue du Faubourg Saint-Honoré где се ова позната компанија налази и данас. Уз помоћ својих синова, Адолфа и Емил-Мориса, Чарлс-Емил објавио је почетак производње и продаје опреме за заседлавање. Компанија је своју робу продавала богатом становништву Европе, Северне Африке, Русије, Азије и Америке. 1900. године, фирма је представила свој нови производ, торбу под називом Haut à Courroies која је служила за пренос седла.

Нов назив компаније: Hermès Frères[уреди | уреди извор]

Након што су наследили компанију од оца Чарлс-Емила, синови Адолф и Емил-Морис су преименовали компанију у Hermès Frères. Убрзо након тога, Емил-Морис започео је сарадњу са руским царем. Опремао је руске краљевске коње седлима високог квалитета. До 1914. године у производњи седла радило је чак до 80 запослених. Након тога, Емил-Морис је добио ексклузивна права да користи рајсфершлус за кожне торбе и одећу. Овим подухватом, он постаје прва особа која је рајсфершлус увела у Француску. 1918. године, компанија је представила прву кожну голф јакну са рајсфершлусом, направљену за Едварда, принца од Велса. Због ексклузивности производа, расфершлус је у Француској постао познат као fermeture Hermès (''Хермес затварач'').

Током 1920-их, када је био једини власник компаније, Емил-Морис је додао модне додатке и колекције одеће. 1922. године, први пут је у продају изашла кожна ташна која је настала након што се жена Емил-Мориса пожалила како не може да нађе ни једну по свом укусу. Целу колекцију ташни потпуно сам је креирао упарво Емил-Морис.

Grace Kelly по којо је названа торба

1924. године, компанија је своје локације проширила и ван Париза, отворивши две продавнице у Сједињеним Америчким државама. 1929. године, прва колекција високо елегантне женске гардеробе представљена је у Паризу. Током 1930-их година, компанија је представила неке од својих најпознатијих производа попут Hermès carrés (марама у олику квадрата) из 1937. године и кожног "Sac à dépêches" из 1935. Године 1956. часопис Лајф је приказао фотографију Грејс Кели, која је постала нова принцеза од Монака, носећи торбу "Sac à dépêches". Наводно је држала испред себе како би прикрила трудноћу. Стога, када је јавност почела да је назива „Кели“ торба, име које је касније усвојио и Хермес, постала је веома популарна.

Временом су се мараме потпуно стопиле у француску кутуру. 1938. године, наруквица "Chaîne d'ancre", као и јакна и гардероба за јахање постали су производи у редовним колекцијама. 1949. године, поред почетка продаје прве Хермесове свилене кравате, у тржиште је изашао и први парфем "Eau d'Hermès".

Средином 1930-их година компанија је унајмила Швајцарског произвођача сатова Universal Genève као брендов први ексклузивни дизајнер сатова који је почео са производњом мушких као и женских ручних сатова. Оба модела су садржала бројчанике са потписом "Hermès" или "Hermès Universal Genève" док су механизми сатова били потписани са "Universal Genève S.A.". Хермес/Универсал партнерство је трајало до 1950-их.

Компанију током свог власништва, Емил-Морис представио је као сажетост „коже, спорта и традиције префињене елеганције.“

Компанија након смрти Емил-Мориса[уреди | уреди извор]

Роберт Думас-Хермес (1898–1978), који је наследио Емила-Мориса након његове смрти 1951. године, блиско је сарађивао са Жан-Рене Гераном. Думасова веза са породицом Хермес била је смао преко брака, тиме он постаје први власник који није у директном сродству са оснивачем. Због тога је, Роберт Думас, свом имену додао Хермес.

Почетком 1950-их компанија је усвојила свој веома препознатљиви лого са кочијом, коњем и кочијашем, као и наранџасте кесе. Думас је у тржиште представио оригиналне ташне, накит и остале модне додатке.

Производња парфема почела је интензивно да се развија 1961. када је у тржиште изашао "Calèche" парфем, назван по кочији која је позната још од 18. века и која је уједно део лога компаније.

Пад и поновни успон[уреди | уреди извор]

Упркос очигледном успеху 1970-их, Хермес је пао у односу на своје конкуренте, посматрачи индустрије приписују овај пад Хермесовом инсистирању на искључивом коришћењу природних материјала за своје производе док су конкуренти користили нове, синтетичке материјале. Померање тржишта са вештачких састојака назад на природне материјале обновило је потражњу за Хермес парфемима и побољшало изгледе компаније, доприносећи поновном успостављању Хермеса као главног играча у индустрији парфема.

1964. године, син Думас-Хермеса, Жан-Хермес, придружује се породичној компанији. Захваљујући путовањима и изучавању тржишта, предстаљао је вештог трговца и одличног наследника. Жан је постао власник Хермеса 1978. године и концентрисао производњу на свилу, кожне производе и гардеробу направљену у стандардним величинама тако да одговара пропорцијала стандардног човека са традиционалним техникама. Ова промена је била кључна у преокрету Хермесовог пада.

Hermès радња у Парису

Думас је довео дизајнере Ерика Бержера и Бернарда Санза да преуреде колекцију одеће, уз њихову помоћ додао је неке своје необичне иновације. Међу њима су биле питонске мотоциклистичке јакне и фармерке од нојеве коже, које су назване „чуднија верзија онога што је Хермес био све време“. (Годишња продаја 1978. године, била је 50 милиона долара. До 1990. годишња продаја била је 460 милиона долара, углавном због Думасове стратегије.)

Развој[уреди | уреди извор]

Од 1980-их, посуђе је постало снажан сегмент фирме. И, свеукупно, колекција Хермесове робе се проширила 1990. године на преко 30.000 комада. Нови материјали коришћени у колекцији укључују порцелан и кристал.

Жан је 1997. године ангажовао иконокластичног белгијског дизајнера Мартина Маргиелу да надгледа женску конфекцију.

Хермес се развијао купујући мање фирме и отварајући нове бутике на њиховим локацијама у свом власништву.

Развој од почетка 2000. године до данас[уреди | уреди извор]

Године 2003. Мартин Маргиела је напустио Хермес и ангажовао Жан Пол Готјеа као главног дизајнера, у јавност је по први пут изашао са својом првом конфекцијском колекцијом за јесен/зиму 2004–05.

Hermès радња у Мадриду

Након 28 година на челу фирме, Жан се пензионисао у јануару 2006. Умро је 2010. након дуге болести. Заменио га је Патрик Томас, који се придружио компанији 1989. и који је радио са Жаном као ко-извршни директор од 2005. године. Томас је постао први власник компаније који нема никакве родбинске везе са породицом Хермес.

У марту 2018. Хермес је отворио продавницу на више спратова у Дубаи молу, њихову највећу до сада. У 2019. бренд је био на 33. месту на Форбсовој листи „Највреднијих брендова на свету“.

Ковид-19 економска криза и опоравак[уреди | уреди извор]

За време пандемије Ковид-19 оком 2020-е године забележен је пад продаје од 7% и пад нето добити од 9% Смањење европске активности делимично је надокнађено повећаном активношћу у Азији током друге половине 2020. године. У 2021, пријављњн је нето профит од 2,445 милијарди евра и 9 милијарди евра у продаји. Ови резултати су надмашили бројке пре пандемије.

У марту 2022. године, након што је избио руско-украјински сукоб, Хермес је најавио привремено затварање својих руских продавница. Око шездесетак запослених је отпуштено у три продавнице.

На почетку 2022. продаја је порасла за 33% у првом кварталу у поређењу са почетком 2021. године. Са продајом од 2,765 милијарди евра током овог периода, Хермес је надмашио предвиђања аналитичара.

На крају, у првој половини 2022. године, Хермесов нето профит је скочио 39,7% на 1,64 милијарде евра. Раст продаје обухватио је све регионе и износио је 5,475 милијарди евра.

У првом кварталу 2023. Хермес је забележио пораст продаје од 22%, достигавши 3,4 милијарде евра. Исте године, група је најавила четири нова производна места у Француској.

Аналитичари сугеришу да је овај успех компаније заснован на дуготрајној традицији компаније као и људској љубави према ''тихом луксузу''.

Дизајнери[уреди | уреди извор]

Ево неких од дизајнера који су се смењивалли током историје Хермес компаније:

  • Lola Prusac
  • Jacques Delahaye
  • Catherine de Karolyi
  • Monsieur Levaillant
  • Nicole de Vesian
  • Eric Bergère
  • Claude Brouet
  • Tan Giudicelli
  • Marc Audibet
  • Mariot Chane
  • Bernard Sanz
  • Martin Margiela
  • Jean-Paul Gaultier
  • Christophe Lemaire
  • Véronique Nichanian (дизајнер мушке гардеробе од1988)
  • Nadège Vanhee-Cybulski (од 2014).

Производи[уреди | уреди извор]

Познат по луксузној роби, до 2008. године, Хермес је имао 14 одељења производа који су обухватали кожу, шалове, кравате, мушку одећу, женску одећу, парфеме, сатове, канцеларијски материјал, обућу, рукавице, декоративну уметност, посуђе и накит.

Укупну продају делимо на:

30% - кожни производи 12% - мараме 43% - осталих производа

Хермес роба се скоро у потпуности производи ручно у Француској у радионицама средње величине познатим као Les Ateliers Hermès које наглашавају производњу високог квалитета. Заиста, Хермес тврди да већину предмета од почетка до краја производи само једна особа, што би требало да гарантује квалитет и јединственост њихових производа.

Мараме[уреди | уреди извор]

Carré (марама у облику квадрата) по први пут у тржиште излази 1937. године, чији је први примерак био у димензијама 70х70cm. Процес израде ових марама, све од куповине па до изласка у тржиште је врло строго надгледан и испраћен.

Hermès marame na aerodromu u Cirihu

Дизајнери ових марама проводе године стварајући нове узорке дизајнова који се појединачно израђују. Дизајнери могу бирати између преко 70.000 различитих боја. Када је производња почела, посебна фабрика је основана у Лиону, у Француској, исте године када је Хермес прославио стоту годишњицу од свог постојања.

Савремени Hermès carrés је у димензијама 90х90cm, тежи 65 грама и израђен је од најфиније свиле. Сви рубови су ручно прошивени. Објављују се две колекције свилених марама годишње, уз то се понављају и неки стари дизајни као и лимитиране колекције јединствених дизајнова. И две колекције годишње се уводе у мешавини кашмира и свиле. Од 1937. године, Хермес је произвео преко 2.000 јединствених дизајнова; посебно је познат и популаран мотив коња. Верзија "Brides de Gala", представљена 1957. године, произведена је више од 70.000 пута. Хермес марама се прода негде у свету на сваких 25 секунди. До касних 1970-их, више од 1,1 милион шалова је продато широм света.

Кравате[уреди | уреди извор]

Године 1946. бренд је представио асортиман мушких свилених кравата. Кравате чине 10% годишње продаје компаније.

Hermès kravate

Сарадња са племеном Тuareg племеном[уреди | уреди извор]

Годинама, компанија Хермес сарађује са племеном Туарег. Традиционални мотиви сахарских номада често се огледају у разним Хермес производима, укључујући шалове.

Кожни производи[уреди | уреди извор]

Хермес је познат по свом ручно рађеном пртљагу и торбицама. За производњу једног производа може бити потребно 18-24 сати. На пример, за прављенје сваке Кели торбе потребно је 18 сати рада да би се потпуно реализовала. Кожа која се користи за производњу Хермес торби, гардеробе и слично, долази из свих делова света. Купци тренутно чекају шест месеци чак и до годину дана на испоруку једне од тих дизајнерских торби. Ако се Хермесов кожни производ оштети, или захтева поправку, власник може да је донесе у било коју Хермес продавницу, где ће је бити послата у Les Ateliers Hermès у Пантину на поправку или измену.

Hermes Birkin

Још једна позната Хермесова ташна, „Birkin bag” добила је име по познатој британској глумици Џејн Биркин. Настала је након случајног сусрета Џин-Лоуис Думаса и Џејн Биркин, где му се она пожалила како њена торба није практична за свакоднебну употребу. Поводом тога, Думас је позива у Париз где заједно дизајнирају торбу 1984. Биркин је од тада престала да носи своју торбу због упале тетиве, пошто јој је торба постала превелика и претешка. Тражила је да се њено име уклони са торбе и након дугог преговарања, Хермес је предузео одређене мере којима је Џејн Биркин била задовољна. Према ПЕТА-и након истрага изашле су тврдње да су њене чувене Биркин торбе прављене од коже фабрички узгајаних и сурово закланих крокодила.

Kelly Bag

Док су Кели и Биркин две најпознатије Хермесове торбе, Хермес има широк спектар других популарних торби. Прво, ,,bolide'' је у облику куполе, долази у различитим величинама са кожним каишем за раме. Позната је као прва торба направљена са рајсфершлусом. Болajд се испоручује и у тврдој кожи као што је епсом и у опуштеној кожи као што је клеменс. Још једна популарна Хермес торба је ,,evelyn'' , релативно приступачна торба, у стилу седла. Намењена за ношење преко тела са традиционалном тканином. Евелин је доступна у 4 различите величине: TPM (16 cm), PM (29 cm), GM (33 cm) и TGM (40 cm) и генерално је направљен од опуштене коже попут клеменс. Такође евелине има мотив латиничног слова „Н", који је намењен да се сакрије и носи према телу, да би се олакшао пиступ врху торбе.

Инциденти[уреди | уреди извор]

2021. године Farm Transparency Project објавио је снимак са три аустралијеске фарме крокодила у власништву Хермеса, који приказује мале кавезе са бетонским подовима у којима су животиње. Такође се у видеима приказује како се животиње убијају, боду ножевима и придобијају ударе струјом.

Парфимерија[уреди | уреди извор]

Од 1951. године, компанија је креирала бројне мирисе за мушкарце и жене, као и унисекс линије. Хермесова линија парфема представља класичне парфеме као што је Calèche представљен 1961. године и неке новије попут Terre d'Hermès . Главни креатор Хермес парфема је Christine Nagel.

Женски мириси[уреди | уреди извор]

  • Calèche, 1961
  • Amazone, 1974 (updated 2017)
  • Parfum d'Hermès, 1984
  • 24 Faubourg, 1995
  • Hiris, 1999
  • Rouge Hermès, 2000
  • Eau des Merveilles, 2004
  • Kelly Calèche, 2007
  • Jour d'Hermès, 2013
  • Jour d'Hermès Gardenia, 2015
  • Galop d'Hermès, 2016
  • Twilly d'Hermès, 2017
  • Twilly d'Hermès Eau Poivrée, 2019

Мушки мириси[уреди | уреди извор]

  • Équipage, 1970
  • Bel Ami, 1986
  • Rocabar, 1998
  • Concentré d'Orange Verte, 2004
  • Terre d'Hermès, 2006
  • Bel Ami Vetiver, 2013
  • Equipage Geranium, 2015
  • H24, 2021

Баштенска колекција[уреди | уреди извор]

  • Un Jardin en Méditerranée, 2003
  • Un Jardin sur le Nil, 2005
  • Un Jardin après la Mousson, 2008
  • Un Jardin sur le Toit, 2011
  • Le Jardin de Monsieur Li, 2015
  • Un Jardin sur La Lagune, 2019
  • Un Jardin de Cythere, 2023

Колоњска вода[уреди | уреди извор]

  • Eau de Cologne d'Hermès, 1978 (re-released as Eau d'Orange Verte, 1997)
  • Eau de Gentiane Blanche, 2009
  • Eau de Pamplemousse Rose, 2009
  • Eau de Narcisse Bleu, 2013
  • Eau de Mandarine Ambrée, 2013
  • Eau de Rhubarbe Écarlate, 2016
  • Eau de Neroli Doré, 2016
  • Eau de Citron Noir, 2018
  • Eau de Basilic Pourpre, 2022

Унисекс[уреди | уреди извор]

  • Eau de Hermes, 1951
  • Voyage de Hermes, 2016 (eau de toilette and parfum)
  • Cabriole, 2022 (for children)

Хермес парфеми за ексклузивне бутике[уреди | уреди извор]

  • Rose Ikebana, 2004
  • Vétiver Tonka, 2004
  • Poivre Samarcande, 2004
  • Ambre Narguilé, 2004
  • Osmanthe Yunnan, 2005
  • Paprika Brazil, 2006
  • Brin de Réglisse, 2007
  • Vanille Galante, 2009
  • Iris Ukiyoé, 2010
  • Santal Massoïa, 2011
  • Épice Marine, 2013
  • Cuir d'Ange, 2014
  • Muguet Porcelaine, 2016
  • Agar Ébene, 2018
  • Cèdre Sambac, 2018
  • Myrrhe Églantine, 2018
  • Essences: Musc Pallida and Cardamusc, 2018
  • Violette Volynka, 2022

Кристално осветљење и стакло[уреди | уреди извор]

Групи кристалног стакла припада и најстарија мануфакторна компанија Saint-Louis. Од свог оснивања 1586. године Saint-Louis је преузео инспирацију за дизајн из периода 19. и 20. века. Saint-Louis је 1989. године постао један од Хермесових мецена (финансера).

Фондација Хермес[уреди | уреди извор]

Фондација Хермес покренута је 2008. Њом председава Pierre-Alexis Dumas, уметнички директор Хермеса, а Catherine Tsekenis ју је измислила и предводила. Фондације је покренута да се спонзоришу и подржавају активности стварања и занатства.

Године 2010. покренула је полугодишњу Emile Hermès награду. Она награђује иновативне пројекте у области дизајна. У 2014, три победника који су поделили прву награду, председавајући италијанског архитекту Michele De Lucchi, били су Johan Brunel и Samuel Misslen за њихову „Ventilated Capsule", Antoine Lesur и Marc Venot за „Hut“ и Paul Tubiana за „Leon“. Фондација је 2012. године учествовала у емисији „New Settings“ за промоцију уметности. У 2013. години, Фондација је подржала изложбу радова младих уметника приказану у Палати у Токију. Обећава трогодишњу подршку Cité internationale of Aubusson tapestry у јануару 2014. године.

Фондација управља са неколико простора за савремену уметност, укључујући La Verrière у Бриселу, Белгија, Le Forum у Токију, Јапан, и Atelier Hermès у Сеулу, Јужној Кореји.

Власништва фирме[уреди | уреди извор]

До краја децембра 2016. године, породица Хермес, као партнери са Émile Hermès SARL, заједно су поседовали 65,1% капитала Hermès International S.A. преко бројних компанија и директног власништва, што је породици омогућило право на 74,8% права гласа о расподели нето прихода, и 77,2% о свим осталим питањима. LVMH конгломерат је држао 20,21% акција које је стекао у другој половини 2010. године и 13,08% гласова, са 0,39% акција, а преосталих 16,61% у слободном промету. Спекулације да ће LVMH покренути понуду за преузимање Хермеса више пута је демантовао његов председник Bernard Arnault. Неки инсајдери у индустрији су били у недоумици, као што је René Weber који је тврдио: „Bernard Arnault се не плаши свађе и многе његове битке су биле успешне за њега и његове акционаре. Да ли ће на крају успети да преузме Хермес је и даље велико питање." Bertrand Puech, који председава главном породичном холдинг компанијом Хермес, критиковао је LVMH-ову куповину акција Хермеса, и позвао је компанију да смањи свој удео за половину.

Референце[уреди | уреди извор]

[1]

  1. ^ wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Herm%C3%A8s. Приступљено 29. 4. 2024.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)