Корисник:Jelena998/песак

С Википедије, слободне енциклопедије


Раја Ампат Острва
Географија
АрхипелагРаја Ампат Острва
Површина40,000 km2
Администрација
Раја Ампат Владавина, Западна Папуа,
 Индонезија
Демографија
Становништво49.048
Густина ст.1,23 стан./km2

Раја Ампат Острва[уреди | уреди извор]

Смештен на северозападном делу полуострва Птичје главе на острву Нова Гвинеја, у покрајини Западна Папуа у Индонезији, Раја Ампат, или Четири краља, је архипелаг који се састоји од преко 1500 малих острва, коралних гребана и плићака које окружују четири главна острва Мисоол , Салавати, Батанта и Ваигео, и мање острво Кофиау. Архипелаг Раја Ампат је део коралног троугла који садржи најбогатији морски биодиверзитет на земљи. Највећи део архипелага налази се у јужној хемисфери, са неколико малих острва северозападно од Ваигео, као што је острво Сајанг на северној хемисфери. Неки од острва су најсевернији делови Аустралијског континента.

Раја Ампат Владавина формира једну нову владавину која је издвојена из Соронг Владавине 2004. године, [1] међутим, постоје предлози за поделу садашњег регенства на три, са Ваигео и околним малим острвима који формирају нову Северну Раја Ампат Владавину (Кабупатен Раја Ампат Утара), и са Мисоолом и Кофиауом и њиховим околним малим острвима, формирајући нову Јужну Раја Ампат Владавину (Кабупатен Раја Ампат Селатан), остављајући остатке постојећег Регенства да покрива северни део острва Салавати (остатак острва Салавати и даље лежи унутар Соронг Владавине) и Батанта острво (који формира област Селат Сагавин).

Становништво Владавине је у јануару 2014. године било 49.048. Обухвата више од 40.000 км2 копна и мора. То је део новоименоване провинције Западна Папуа у Индонезији која је некада била Ириан Јаиа.

Историја[уреди | уреди извор]

Име Раја Ампат (Раја значи краљ, а ампат значи четири) долази од локалне митологије која говори о жени која проналази седам јаја.Четири од седам легла постају краљеви који заузимају четири највећа острва Раја Ампата, док остала три постају дух, жена и камен.

Историја показује да је Раја Ампат некада био део Султаната Тидора, утицајног краљевства из Малукуа. Ипак, након што је Холанђанин напао Малуку, то је захтевала Холандија.

Прво евидентирано виђење и слетање Европљана Ампатских острва је био португалски навигатор Јорге де Менезес и његова посада 1526. године, на путу од Биака, полуострва птичје главе и Ваигеоа до Халмахере (Тернате).

Енглески истраживач Вилијам Дампир је назвао по себи мореуз и дао му име Дампир , који одваја острво Батанта од острва Ваигео. На истоку постоји мореуз који одваја Батанту од Салаватија. Године 1759. капетан Вилијам Вилсон, који је пловио на истоку бродом названим Индијана Пит, пловио је тим водама и назвао пролаз "Питов мореуз" ; то је вероватно био канал између Батанте и Салаватија.

Популација[уреди | уреди извор]

Главно занимање за људе овог подручја је риболов, јер на том подручју доминира море. Живе у малој колонији племена која се простиру око тог подручја. Иако традиционална култура и даље снажно постоји, веома су добродошли посетиоцима. Људи Раја Ампата више су као Амбонесе него Папуанци и сада су неки од њих муслимани, а неки од њих су хришћани. [2]

Географија[уреди | уреди извор]

Морски биодиверзитет Раја Ампат

Океански природни ресурси око Раја Ампата дају му значајан потенцијал као туристичко подручје. Многи извори стављају Раја Ампат као један од првих десет најпопуларнијих места за роњење, а задржава број један за подводни биодиверзитет.

Према Интернационалнoj конзервацији, истраживања на мору указују на то да је разноликост морског живота у подручју Раја Ампат највећа забележена на Земљи. [3]Разноликост је знатно већа од било које друге области узорковане у коралном троуглу састављеном од Индонезије, Малезије, Филипина, Папуе Нове Гвинеје, Соломонских острва и Источног Тимора. Корални троугао је срце светске биолошке разноврсности коралног гребена, чинећи Раја Ампат врло вероватно најбогатијим екосистемима коралног гребена на свету.

Масивне коралне колоније овог подручја заједно са релативно високим температурама морске површине, такође сугерирају да су његови гребени релативно отпорни на претње као што су избељивање корала и болести корала, што сада угрожава опстанак других коралних екосистема широм света. Острва Раја Ампат су удаљена и релативно неометана од људи.

Висока морска разноликост у Раја Ампату је под снажним утицајем њене позиције између Индијског и Пацифичког океана, јер се ларве корала и риба лакше деле између два океана. Корална разноврсност, еластичност и улога Раја Ампата као извор растурања ларви чине га глобалним приоритетом за заштиту мора.

1.508 врста риба, 537 врста корала (значајних 96% свих склерактинија забележених из Индонезије вероватно ће се појавити на овим острвима и 75% свих врста које постоје у свету [4]), и 699 врста мекушаца, разноликост морског живота је запањујући. [5] Неке области се могу похвалити огромним рибљим школама и редовним опажањима ајкула, као што је вобгонг.

Острва Раја Ампат имају најмање три језера која садрже безопасне медузе, све у подручју Мисола. [6]

Иако приступ острвима није тако тежак, потребно је неко време. Потребно је шест сати лета од Џакарте, главног града Индонезије до Сорога. Онда је потребно узети брод да би стигли до острва.

Екологија[уреди | уреди извор]

Раја Ампат се сматра глобалним центром биодиверзитета тропског мора и назива се крунски драгуљ морског пејзажа птичје главе, који укључује заливе Сендераваси и Тритон. Регија садржи више од 600 врста тврдих корала, што износи око 75% познатих врста на глобалном нивоу, и више од 1.700 врста риба. У поређењу са екосистемима сличних величина у другим деловима света, биолошка разноликост Раја Ампата је најбогатија у свету. [7] Овде се јављају угрожени и ретки морски сисари као што су Дугонгови, китови (као што су плава и / или пигми плава, бридова, мање позната омура, [8] [9][10]сперма), делфини и орке. [11][12][13] Кишна шума која покрива тропска острва у Раја Ампату природно је станиште многих врста птица, сисара, гмизаваца и инсеката. Две врсте рајских птица, тј. Црвена рајска птица (Paradisaea rubra) и Вилсонова рајска птица (Diphyllodes respublica), ендемичне су за острва Ваигео, Гам и Батанта.[14]

Mеста која треба да видите у Раја Ампат[уреди | уреди извор]

Пианемо је једно од најфотографиранијих места у Раја Ампату, тако да је готово постао симбол подручја. Међутим, колико год да је популаран, ретко има много туриста у једном тренутку.

Познат као туристичко село Арборек, ово је најпознатије село у Раја Ампату за туристе које треба посетити. Већина жена сада живи од ручног рада, а постоје и сељани од младих до старих који изводе традиционалне плесове. Село није јако велико и има само око 40 породица које живе тамо, али то је заиста угодан начин да се мало упозна са људима и културом.

Батанта је једно од највећих острва Раја Ампата, што га чини савршеним местом за истраживање. Острво је удаљено само 30 минута бродом од еко одмаралишта Папуа , који вози туре до Батанте да би се запутио до водопада.

Пасир Тимбул је део песка који излази из океана само за осеке. Вода је кристално чиста, а песак је тако пудерасто бео да нећете веровати својим очима. Можете уживати у игри и опуштању на плажи, фотографисању и гледању подводног живота . Пасир Тимбул се налази недалеко од острва Мансуар око 30 минута бродом од села Арборек.

Хорнбилси су једна од најневероватнијих врста птица у Раја Ампату и гледање у њиховом окружењу је заиста посебан призор. Хорнбилси се скупљају на малом острву поред обале острва Батанта где су мангрове дебеле и здраве. У вечерњим сатима око заласка сунца, хорнбилси долазе овде ноћу. Можете их гледати како лете, готово увек у паровима. Папуа Парадисе изводи вечерње туре само да бисте видели ову чаробну природу.[15]

Национални марински парк Раја Ампат[уреди | уреди извор]

Раја Ампат, са једним од најбогатијих морских биодиверзитета на планети, има свој национални парк. Парк је заштићена зона у којој стотине врста које настањују његове воде остају непромењене. Овај Национални морски парк Раја Ампат представља једну од главних туристичких атракција; стотине ронилаца долазе на архипелаг да открију водени рај јединствен у целом свету. Повремени посетиоци и туристи такође могу уронити у морски свет кроз роњење за почетнике, допуштајући и њима да уживају у океанским богатствима Раја Ампата.[16]

Документарни филм[уреди | уреди извор]

Документарни филм Edies Paradies 3 (by Otto C. Honegger) је емитован на највећој швајцарској телевизији, Schweizer Fernsehen. Филм говори о природној подводној лепоти Раје Ампата која се може упоредити са једином насељеном швајцарском области од око 50.000 становника и сматра се "Амазоном" због подводног света смештеног у срцу светског коралног троугла. [17]

Време[уреди | уреди извор]

Време у Раја Ампат

Време Раја Ампата је умерено, с температурама од 20ºC до 33ºC и температуром воде између 25ºC и 28ºC, тако да посетитељи могу уживати у роњењу, као и на излетима и другим активностима на отвореном. Због близине Екватора, време Раја Ампат је јасно тропско, са умереним температурама и монсунским сезонама. Најбоље доба године за посету архипелагу је од октобра до априла, мада су месеци са најбољом температуром и најмање кише од октобра до децембра. С обзиром на тропску климу Раја Ампата, могла би да падне кратко, али интензивно у било које време, али кишна сезона траје од јуна до септембра, чинећи оно што је познато као источни монсун.[18]

Инцидент на броду[уреди | уреди извор]

У марту 2017. 90-метарски брод Caledonian Sky у власништву британског туроператора Нобла Каледониа ухваћен је у плими и насукан у гребену. Тим за евалуацију процењује да је уништено 1.600 квадратних метара гребена, што ће највероватније резултирати захтевом за накнаду од 1,28 милиона - 1,92 милиона долара. Тим еколошких стручњака и академика проценио је много већу штету, а потенцијални губици за Индонезију процењују се на 18,6 милиона долара и време опоравка за гребен деценијама.[19][20][21]

Кухиња[уреди | уреди извор]

Кухиња Раја Ампат је, без сумње, традиционална. Не очекујте да ћете пронаћи велики ланац ресторана или било који ресторан који послужује западну храну. Уместо тога, укус и свежина домаће рибе и намирница одушевљавају путнике с прекрасном новом кухињом.

У основи, општи мени изгледа овако:

Доручак: Слатки кромпир, боквица или банане које могу укључивати и локалну крофну.

Ручак: Риба или пилећи паприкаш са базом од пиринча

Вечера: Обично исто као и ручак, али са пилетином и рибом свеже куваном, локалним поврћем и пиринчем.

Десерт: Ово може бити воће које је тренутно у сезони или могу направити неке слатке кнедле.

Вегетаријанци могу уживати у локалним темпех и тофу као и другим изборима протеина. Важно је да ваш домаћин буде упознат са свим захтевима за специјалну исхрану или ако желите да имате више од локалне кухиње. Такође је савршено у реду да једете по вашој жељи.

Пошто се воће на овом острву не узгаја локално, тешко је наћи свеже воћне сокове. Алкохол се такође обично не испоручује и нећете га ни наћи на овим острвима. Флаширана и конзервирана пића - газирана, лако се могу купити у локалним продавницама. Међутим, они ће вероватно бити топли, јер снабдевање електричном енергијом није константно и фрижидери једва раде.[22]

Валута[уреди | уреди извор]

Индонезијска рупија је новац Раја Ампата и, иако се њен курс разликује, тренутно износи 13.000 Рп по америчком долару. Добра политика у вези новца за Раја Ампат је да носите велику количину кованица, јер ћете наћи само банкомате и банке у Соронгу (главни град који се повезује са Раја Ампат).

Добра је идеја користити банкомате на индонезијским аеродромима као што су Бали или Јава, јер већина предузећа овде не прихвата кредитне картице. Најбоље је разменити новац пре доласка у Индонезију. Као алтернативу, можете заменити доларе у Соронгу, иако су правила размене новца врло строга: они прихватају само оштре новчанице, недавно коване и у добром стању.[23]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Post, The Jakarta. „Raja Ampat, Hasanuddin University sign MoU”. The Jakarta Post (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-15. 
  2. ^ „The Other Side of Raja Ampat”. Tempo (на језику: енглески). 2014-06-30. Приступљено 2019-05-15. 
  3. ^ „National Geographic Magazine”. Magazine. Приступљено 2019-05-15. 
  4. ^ Jakarta, Tom Allard (2011-07-01). „Sea of trouble”. The Age (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-15. 
  5. ^ „Wayback Machine” (PDF). web.archive.org. 2010-10-25. Приступљено 2019-05-15. 
  6. ^ „Kakaban | Tujuh Danau Ubur-Ubur Unik di Indonesia”. kakaban.co.id. Приступљено 2019-05-15. 
  7. ^ Silcock, Don (2013-08-13). „Indonesia's Raja Ampat”. X-Ray Mag (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-15. 
  8. ^ Golding, kay (2017-04-26). „Ambon - Banda Islands - Raja Ampat -” (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-15. 
  9. ^ Golding, kay (2017-01-10). „Omura's Whale -” (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-15. 
  10. ^ „Omura's Whale by Alex Lindbloom”. Bird's Head Seascape (на језику: енглески). 2017-02-06. Приступљено 2019-05-15. 
  11. ^ „Marine Mammal Species Biodiversity in Raja Ampat (2011-15) by Benjamin Kahn”. Bird's Head Seascape (на језику: енглески). 2016-02-29. Приступљено 2019-05-15. 
  12. ^ „HOME TO THE RICHEST REEFS ON EARTH, RAJA AMPAT IS ALSO A MECCA FOR WHALES”. The Coral Triangle. Приступљено 2019-05-15. 
  13. ^ „Marine Mammals in Raja Ampat – OceanSounds e.V.” (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-15. 
  14. ^ „Birds of Paradise”. ecotoursindonesia.com. Приступљено 2019-05-15. 
  15. ^ „5 Places You Need to See in Raja Ampat | | Papua Paradise” (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-15. 
  16. ^ „Raja Ampat Marine Park entry permit. Why it's necessary & where to get it.”. Stay Raja Ampat (на језику: енглески). 2014-04-13. Приступљено 2019-05-15. 
  17. ^ „Pesona Raja Ampat Difilmkan di Swiss - Media Travelista”. web.archive.org. 2012-02-02. Приступљено 2019-05-15. 
  18. ^ biodiversity (2016-10-20). „Raja Ampat: All about it - Resort Raja Ampat Biodiversity Resort”. Raja Ampat Biodiversity Eco Resort (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-15. 
  19. ^ Post, The Jakarta. „Saving Raja Ampat waters with tourism”. The Jakarta Post (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-15. 
  20. ^ Post, The Jakarta. „Cruise ship smashes into coral in Raja Ampat”. The Jakarta Post (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-15. 
  21. ^ Gokkon, Basten (2017-03-10). „British-owned cruise ship wrecks one of Indonesia’s best coral reefs”. The Guardian (на језику: енглески). ISSN 0261-3077. Приступљено 2019-05-15. 
  22. ^ „Food You Should Try When Visiting Raja Ampat | | Papua Paradise” (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-15. 
  23. ^ biodiversity (2016-10-20). „Raja Ampat: All about it - Resort Raja Ampat Biodiversity Resort”. Raja Ampat Biodiversity Eco Resort (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-15. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Раја Ампат (на језику: енглески)

Мисол (на језику: енглески)

Званични сајт (на језику: енглески)