Корисник:Kris prelic/песак2

С Википедије, слободне енциклопедије

Kris prelic/песак2
ТворацАнтенна ТВ Аκционарско друштво
Држава пореклаГрчка

Антена ТВ (изворно АНТ1,на грчком Αντέννα) је друга, хронолошки, приватна телевизијска станица националног домета(обима)која је радила у Грчкој, будући да је постала братска френквенција са радио станицом Антена 97.1 која са великим успехом ради од 1987. године. Οснована као компанија 2. августа 1989. и први пут се емитовао у Грчкој као канал после четири месеца 31. децембра исте године.

Историја[уреди | уреди извор]

  • 1989:АНТ1 почела је са емитовањем у недељу, 31. децембра, месец дана након Мега канала(Mega Channel). Први генерални координатор новооснованог канала и продуцент Никос Масторакис донео је неколико оригиналних идеја за грчке гледаоце засноване на концепту страних продуцената након свог боравка у САД.Телевизијске емисије као што је квиз „Точак среће“ (1990 - 1995) и хумористичка серија „Мушкарци и жене“(Οι Μεν Και Οι Δεν)„ били су међу првима такве врсте у Грчкој.Цртани филмови су се приказивали ујутруи већина њих је била синхронизована на грчки.
  • Средином 1990-их: АНТ1 је почео са емитовањем, 1992. на Кипру преко истог канала,1993. у Северној Америци преко АНТ1 Сателита, а 1997. у Аустралији преко АНТ1 Пацифик са кратким почетним програмом од 19 сати поподне до 3 сата ноћу и са понављањима од 9 сати ујутро до 17 сати поподне. Било је и емитовање програма од стране Хрватске јавне радио-телевизије. Слоган Ант1: Број један је коришћен до 1998. године и након рејтинга био је први ТВ канал на грчкој телевизији. Неки програми током деведесетих година почели су да се емитују на телевизији.
  • 1996: АНТ1 Сателит почиње да се емитује у САД на Каналу 604 преко Дисх Нетворк-а и Ехо Стар-а.
  • 1997-1998: Покренута је званична веб страница станице www.antenna.gr.[1]
  • Септембар 1999: Ант1 Сателит и Ант1 Пацифик програми проширени су на шеснаест сати емитовања уз додавање вести уживо.
  • 1999: серије „Светлост“ и „Добро јутро животе“ достигле су 2000 епизода.
  • Крај 2000. године: Почела је 24-часовна емисија АНТ1 Сателит и АНТ1 Пацифик.
  • 2001-2002: серије „Светлост“ и „Добро јутро животе“ достигле су 3000 епизода.
  • 2002: Профит канала пада са 15 долара на 1,50 долара у наредним недељама. Такође, АНТ1 Сателит у Северној Америци је променио фреквенцију емитовања на канал 605 преко Диш Нетворк. Исте године је почео са радом АНТ1 Голд (а касније је АНТ1 Приме затворен). Такође, гледаност за вести АНТ1 достигли су 200.000, а АЛТЕР и СТАР до 250.000. У септембру исте године, АНТ1 је променио слоган у Нови свет, док је више емисија премијерно приказано на каналу. Још један слоган који је канал имао био је Боље заједно до 2003. године.
  • 2005: Најдуговјечнија грчка телевизијска серија „Светлост“завршава свој циклус, након 14 година.
  • 2006:АНТ1 је почиње да се емитује у Европи преко Ант1 Европе, које емитује програм грчког канала широм континента.
  • 2007: АНТ1 Голд је уклоњен са платформе НОВА због истека уговора АНТ1 са тадашњом компанијом Multichoice Hellas.
  • 2009: АНТ1 је почела са емитовањем онлајн са своје веб странице која укључује видео програме на захтев са изузетком страних.
  • 2016: 2. марта званично почиње пилот емитовање АНТ1 ХД[2] док је шест месеци касније (2. септембра) победио Теодорос Киријаку преко АНТ1, на веома необичној аукцији која је трајала 65 сати и одржана у Генералном секретаријату за информације и комуникације, једна од четири телевизијске дозволе широм земље које су продате на аукцији у Грчкој, по цени од 75,9 милиона евра. [3]Међутим, Савет Европе је 26. октобра 2016. прогласио конкурс за телевизијске дозволе неуставним.
  • 2017: 2. јула умире Минос Кирјаку, оснивач, власник и председник Антенна групе и истоименог канала.

Историјски оквир[уреди | уреди извор]

Телевизија АНТ1 је изашла уживо у време промена у грчкој телевизијској сцени, када је влада Џанија Џанетакија гласала за легализацију тих медија, што је окончало државни монопол који је тада постојао на информацијама. Две године пре првог емитовања ове станице, ЕРТ1 и ЕРТ2 су спојени у једну целину (ЕРТ A.E.). Уследило је оснивање Института за радио-телевизијске медије(IOM) и Предузећа за производњу и маркетинг емисија и телевизијских програма, док је 1989. године основан Национални савет за радио-телевизију(ЕСР).

Припреме и прво емитовање 31.12.1989.[уреди | уреди извор]

Неколико дана пре дана прве емисије, канал се рекламира у часописима и новинама. Никос Масторакис, генерални координатор, Ана Претедери и Стелиос Антониадис, као продуцентски директори, раде жестоко на последњим детаљима. Први програм који је емитован био је ТВ рулет, квиз са Теренсом Куиком, који је тог дана деловао као, Дочек Нове Године, синхронизован на такав тачан начин да гледаоци могу да прате промену времена кроз фреквенцију станице[4].

Први програми[уреди | уреди извор]

АНТ1 је била прва телевизијска станица у Грчкој која је увела дневне јутарње вести и забавне часописе, као што су две најдуже телевизијске емисије на грчкој телевизији, „Добро јутро, Грчко“ и „Јутарња кафа“, које су започете 1991. 1992. АНТ1 је покренуо своју прву емисију, са Роулом Коромилом која преузима презентацију Ciao АНТ1.

Септембра 1991. почиње да се приказује серија „Светлост“коју је креирао Никос Фосколос и у којем главне улоге тумаче Катја Дандулаки, Христос Политис и Костас Спиропулос. Две године касније (крајем 1993.) додата је друга дневна серија, „Добро јутро, животе“, такође Фосколос, са значајним утицајем.

Скоро истовремено, у периоду од 1992. до 1995. године, Панос Кокинопулос прави своју прву полицијску серију самосталних истинитих прича, Анатомију злочина, са главним глумцима из позоришта, телевизије и филма, а Манусос Манусакис режира такође популарни Одсек за етику, такође у периоду 1992-1995. Још једна историјска серија првих година је Гова стилето, са Еленом Акритом у главној улози и у улози писца сценарија.

Хумористичка серија "Мушкарци и жене"(Οι Μεν και οι Δεν) Хариса Ромаса и Ане Хаџисофије, 1993-1996, била је и још увек се сматра једном од најпопуларнијих серија на грчкој приватној телевизији и заправо је приказивана у многим узастопним репризама већ 25 година. након завршетка његовог почетног скрининга.Велики утицај у јавности у то време имала је и Грчка деца Димитриса Венизелуса, 1993-1995, са Јаннисом Безоом као командантом Какалоса у логору ваздухопловства.

У информативном сектору, вести у првим годинама води Теренс Куик, заједно са неколико других новинара који су с времена на време нашли на том месту. Поред тога, две популарне емисије, Профил са каснијим послаником Нове Демократије, Паносом Панајотопулосом и Време истине са Јаннисом Претедерисом, допуњују информативни део канала током првог периода његовог рада.

У сектору забаве, програми су варирали. Малвина Карали је својом емисијом изазвала интересовање гледалаца и ТВ критичара, док је Семина Дигени изазвала одушевљења својом емисијом“ Made In Greece“.Од квизова истакло се „Точак среће“ који се приказивао у периоду 1990-1996, а нарочито првих година бележио је изузетно велики број гледалаца. Међутим, телевизијска игра Супер Маркет, сезоне 1993-1994, са Макисом Поунентисом, такође је изазвала сензацију.У септембру 1995. године, Елени Менегаки постаје нова водитељица емисије „Јутарња кафа“, што је довело до континуираног успеха емисије, која је подсетила на доба у којима је Рула Коромила, док је исте године Никос Масторакис, након две године паузе, вратио са емисијом „Касно“, забавном емисијом са високом гледаношћу.

Криза у медијима погађа АНТ1[уреди | уреди извор]

Од тада, од ових првих корака станице, пратиле су  многе емисије, које су проследиле различите личности, личности које су некада повезале, а понекад не и сопствену телевизијску историју са станицом, као и популарне комичне  и драматичне серије као што су „Злочини“, „Константинос и Елена“, „Кафе радости“ и друге. Окружени значајном конкуренцијом, успела је да задржи свој део публике.

У одређивању потенцијалне публике као што је наметнута на тржишту оглашавања и покрива узраст од 15 до 44 године, АНТ1 се позива да промени, модификује и / или уклони зоне, у складу са захтевима нове публике. Тако долази до неочекиваних промена у  програму Никоса Фосколоса, као што је одлука да се окончају 2 серије које је поистоветио са његовом личном причом „Светост“ и „Добро јутро животе“. Ове промене, повезане са неким неочекиваним одласцима - овог пута за сам канал - важних ТВ звезда, као што је Елени Менегаки, изазивају поремећај у каналу који покушава да остане на првом месту. Промене се поклапају са периодом који је довео до економске кризе. Међутим, криза кроз коју медији пролазе није само због економије, већ и због интернета који је фаворизован, јер је везан за ову такозвану динамичну публику младих.

Као резултат тога, група АНТ1 доводи до низа смањења плата и буџета за емисије.Смањује сате проведене у програму уживо, елиминишући углавном поподневну зону. Фокусирају се на вече које прати информативни програм и касно вече са страним идејама за емисије и стране серије. Гледаност канала опада и прво место заузима Мега канал.

Телевизијске дозоволе[уреди | уреди извор]

У раним сатима 2. септембра 2016. године објављене су компаније које су успеле да добију лиценцу, међу којима је била и АНТ1. Станица је успела да добије дозволу, плативши износ од 75.900.000 евра.[5] Међутим, 26. октобра конкурс је прогласио неуставним. На новом тендеру Националног савета за радио и телевизију, АНТ1 је добила лиценцу по цени од 35 милиона евра.

Вести на АНТ1[уреди | уреди извор]

Вести АНТ1 представљају главне вести на овој телевизији. Теренс Квик је био први водитељ центраних вести на АНТ1. (АНТ1 вести у 20:30) од 1989. године и тако наредних  десет година. Нана Дука-Палецаки, Софиа Цилијани, Татиана Стефаниду и Лиана Канели су такође водиле вести са њим. акон напуштања канала, АНТ1 је покушао са близанцима новинара у представљању Централних вести, као што су Никос Манесис и Јота Михалопулу.

У септембру 2002. вести је преузела новинарка Ели Стаи. Од 11. септембра до 3. октобра 2006. Вести АНТ1 у 20:00, заједно су представили Стаи и Никос Евангелатос. Након што је Стаи напустила станицу (4. октобра 2006.), главни водитељ и директор вести АНТ1 био је Евангелатос. Након њеног одласка са ЕРТ-а, 2010. године, водитељка вести постала је Марија Хукли, која је на овој функцији остала до 30. јануара 2017. године, када је Никос Хациниколау преузео, а Рица Бизогли је преузела вести викендом, док су ту дужност преузели поподневне вести представљају наизменично Марија Сарафоглу, Јоргос Курос, Николас Вафиадис и ретко Лефтерис Прасинос.

Остали новинари који су прошли кроз презентацију билтена су: Џела Павлаку, Лина Клитоу, Јанис Пападопулос, Фаи Маврагани, Тодорис Дракакис, Мариа Арабатзи, Лилиан Цурли, Еви Фрагаки, Антонис Сангавгос, Антонис Алагогиу, Антонис Алагогиопри, Јоргос Леонардос, Мариос Кипријанидис , Вангелис Јакубис, Христос Сеферлис, Лиза Дукакару, Каролина Калфа, Софија Цилијани, али и каснија водитељка „Јутарње кафеЕлеонора Мелети.

Програми[уреди | уреди извор]

Програм станице је углавном забаван, састоји се од серија, емисија, телевизијских игара и шоу талената.Поред тога, ради се и о неким информативним емисијама. . Последњих година, канал није био толико посвећен серијама, али је имао доста ријалитија и шоу талената.

Домен[уреди | уреди извор]

АНТ1 ТВ, има државну лиценцу и емитује земаљско дигитално широм Грчке преко Digea и уз претплату преко NOVA од 1999. и COSMOTE ТV од децембра 2012.[6]

Од 1992. године, АНТ1 емитује аутономно на Кипру, преко свог истоименог канала, на целој територији Кипра.

Од 1993. године, АНТ1 емитује свој програм на међународном нивоу за Грке. Првобитно емитовање је било неколико сати дневно, али од 2000. године је развијен у пуну 24-часовни програм. ANT1 тренутно ради са три сателитска ТВ канала, који се разликују у зависности од географских подручја.

  • АНТ1 Europe који је почео 2006. године и доступан је на сателиту Eutelsat 9B за целу Европу (осим Грчке и Кипра).
  • ΑΝΤ1 Pacific који је покренут 1997. године и доступан је на Foxtel, Optus и MySat платформама за Аустралију.
  • ANT1 Satellite је покренут 1993. године и доступан је на Dish Network, Optimum, RCN, Spectrum, Verizon и Xfinity за Америку.

Власништво[уреди | уреди извор]

2. августа 1989. основана је Антенна ТВ Аκционарско друштво, која је била главна јединица групе и новооснованог канала.

Од краја 1991. године компанија је наставила да повећава свој акционарски капитал.

Од 1994. године наставља обнову управног одбора и касније повећање акционарског капитала.

Од 1996. године Антена ТВ А.Д. наставља да проширује своје активности и повећава свој акционарски капитал и од 1998. године у обнављању управног одбора. Године 1999. поново је повећала акционарски капитал и обновила управни одбор.

Од 2001. године обнавља свој управни одбор и повећава капитал.

Крајем 2009. године, због реструктурирања у структури групе, телевизијска индустрија је одвојена од своје дотадашње матичне компаније Antenna TV А.Д. и допринела је подружници Antenna Internet А.Д., а прва је преименована у Antenna Group А.Д. и друга у Antenna TV А.Д. која сада управља каналом.

Уз промене, нова Антена ТВ А.Е. пролази кроз промене у управном одбору.

Антена ТВ А.Е. је од 2016. године проширио своје активности и повећава свој акционарски капитал и од 2018. године у променама у управном одбору.

На крају 2019. године дошло је до промене у статуту, а због концентрисања целокупног капитала на једног акционара претворена је у јединствену акционарску компанију под називом Антена ТВ Једнолична А.Е. Главни седиште групе и канала од почетка свог рада налази се у Марусију.

Санкције за став станице и њеног новинара на референдуму 2015.[уреди | уреди извор]

Одлуком 84/2017 Пленарне скупштине Националног савета за радиодифузију изречена је казна од 15.000 евра за телевизијску станицу АНТЕНА због неравномерног приказивања првих окупљања, присталица ДА и НЕ, пре референдума 5. јула 2015. године.[7]У априлу 2016. године, Примарни дисциплински савет УНЕС-а изрекао је казну оптужбе новинарки АНТ1 Марије Хукле за њен став у периоду пре референдума у јулу 2015. године.[8][9]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ANT1”. vod.antenna.gr. Приступљено 2021-12-17. 
  2. ^ „Από σήμερα στον αέρα και το ANT1 HD μετά τα SKAI HD και STAR HD”. Από σήμερα στον αέρα και το ANT1 HD μετά τα SKAI HD και STAR HD - Onus News. 2 Μαρ 2016 - 10:23 π.μ. Приступљено 2021-12-17.  line feed character у |date= на позицији 11 (помоћ); Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  3. ^ „Σε Μαρινάκη, Κυριακού, Καλογρίτσα και Αλαφούζο οι τηλεοπτικές άδειες - Πόσο κόστισαν”. www.parapolitika.gr (на језику: грчки). 2016-09-02. Приступљено 2021-12-17. 
  4. ^ ΣΠΑΝΙΟ-Η...γέννηση του ΑΝΤ1 (1989) (на језику: српски), Приступљено 2021-12-17 
  5. ^ „Οι προσφορές των 4 εταιρειών για τις άδειες”. web.archive.org. 2016-09-02. Приступљено 2021-12-17. 
  6. ^ Παπαπαύλου, Παύλος Θ (2012-12-04). „Ο ΑΝΤ1 στον OTE TV - Enternity.gr”. Enternity (на језику: грчки). Приступљено 2021-12-17. 
  7. ^ Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (на језику: грчки), 2021-05-16, Приступљено 2021-12-17 
  8. ^ „Απόφαση υπ’ αριθμ. 6/2016 του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου | ΕΣΗΕΑ”. ΕΣΗΕΑ | Ένωσις Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (на језику: грчки). 2016-06-17. Приступљено 2021-12-17. 
  9. ^ „«Διαγραφές δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ”. 6 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2016.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)