Пређи на садржај

Долар

С Википедије, слободне енциклопедије

Долар (најчешће представљен знаком за пезос и долар: $) име је за више од двадесет валута, укључујући валуте које користе (поређано према становништву) Сједињене Америчке Државе, Канада, Аустралија, Тајван, Хонгконг, Сингапур, Нови Зеланд, Либерија, Јамајка и Намибија. Амерички долар је званична валута и Источног Тимора, Еквадора, Ел Салвадора, Федералних Држава Микронезије, Маршалских Острва, Палауа, Карипске Холандије, затим америчких територија попут Порторика, Америчке Самое, Америчких Девичанских Острва и сл., те служи и као новчаница Панаме. Генерално говорећи, 1 долар је подељен на 100 центи.

  Државе које користе амерички долар
  Државе које користе различиту варијанту валуте долар
  Државе које су раније користиле валуту или варијанту валуте долар
Новчаница од два америчка долара; ретко у употреби, али се штампа и представља законско платежно средство; позната је такође и као ’срећни долар’ (енгл. lucky dollar)
Јахимста́лер из 1525. године, из Чешког краљевства, био је први та́лер (долар); на слици је приказан реверс, са Бохемским лавом и именом Лудовика [lvdovicvs] (чешки краљ Лајош II)

Историја[уреди | уреди извор]

15. јануара 1520. године, чешка Краљевина Бохемија почела је ковати новац од сребра ископаваног углавном у Јахимсталу (чеш. Jáchymov). Ове кованице су се првобитно звале јахимста́лери (нем. Joachimstaler, енгл. joachimsthaler), што се у уобичајеној употреби скратило на та́лер (нем. Taler, енгл. thaler, taler). Немачко име Јахимстал (нем. Joachimstal — „Јахимова (у)долина”, „Јахимова увала”) свој пут је нашло и до осталих језика на следећи начин: чешки tolar, мађарски tallér, дански и норвешки (rigs)daler, шведски (riks)daler, исландски dalur, холандски (rijks)daalder/daler, етиопски ታላሪ [talari], италијански tallero, пољски talar, персијски dare, као и — преко холандског — у енглески: dollar.[1]

Каснија холандска кованица са угравираним лавом звала се leeuwendaler/leeuwendaalder, што дословно значи „лављи долар”. Холандска република је производила ове кованице како би ушла у корак са брзорастућом међународном трговином. Кованица leeuwendaler је била у употреби широм Средњег истока, а била је и копирана у неколико немачких и италијанских градова. Кованица је такође била популарна и у Холандској источној Индији те Новој Низоземској (држава Њујорк). Била је у употреби међу Тринаест колонија током 17. и раног 18. века, популарно знана као „лављи долар” (енгл. lion/lyon dollar).[2][3] Валуте Румуније и Бугарске и дан-данас носе име „лав” („леу”, „лева”; енгл. lion, leu/leva). Модерни америчко-енглески изговор за dollar остао је непромењен од. веома сличан ономе изговору речи daler на холандском из 17. века.[4] Неки „отрцани” примери употребе у Колонијама су познати под именом псећи долари (енгл. dog dollars).[5]

Шпански пезос — исте тежине и облика — био је познат као „шпански долар”.[4][6] До средине 18. века, лављи долар је замењен са шпанским доларом (познатих „комада осам” (енгл. pieces of eight)), који је нашироко дистрибуиран у Шпанским колонијама Новог света те на Филипинима.[6][7][8][9][10]

Порекло знака за долар[уреди | уреди извор]

Знак је прво атестиран у пословној кореспонденцији (преписци) 1770-их година као писарска скраћеница (енгл. scribal abbreviation, лат. siglum/sigil) „ps”, што се односило на шпански амерички пезос,[11][12] то јест „шпански долар” како је био познатији у британској Северној Америци. Ови манускрипти из касног 18. и раног 19. века, показују да је слово s постепено замењивало p, тако развијајући блиску варијанту симбола „$”. Овај нови симбол је коришћен како би се означавао и амерички долар када је валута усвојена 1785. године од стране Сједињених Америчких Држава.[13][14][15][16][17]

Усвајање од стране Сједињених Држава[уреди | уреди извор]

До времена Америчке револуције, шпански долари добили су на значају јер су подржавали папирни новац издаван и одобраван од стране појединих колонија и Континенталног конгреса.[7] Од укупно њих тринаест, шпански долар је био чак и законско платежно средство у једној колонији — Вирџинији.

2. априла 1792. године, секретар Министарства финансија САД Александар Хамилтон изнео је пред Конгрес прецизну количину сребра пронађеног у кованицама шпанског самлевеног долара који се користио у уобичајеној употреби у државама. Као резултат уследило је дефинисање појма амерички долар[18] као јединице чистог сребра тежине од. масе 371 416 зрна (24,057 грама), или 416 зрна стандардног сребра (стандардно сребро је дефинисано као 1.485 делова финог сребра наспрам 179 делова легурног).[19] Одређено је да би „поредбени новац” (енгл. money of account) за САД требало да буде изражен у оним истим „доларима” или њиховим деловима. Додатно, све ниже апоеноване кованице биле су дефинисане као постоци кованице долара, тако да пола долара садржава дупло мање сребра од једног долара, четвртина долара четири пута мање итд.

У акту усвојеном јануара 1837. године, удео легуре у долару (количина присутног не-сребрног метала) одређен је да буде 15%. Остале кованице садржале су исту количину чистог сребра као и пре, али им је укупна тежина смањена (на 412,25 зрна). 21. фебруара 1853. године, количина сребра у кованицама нижих вредности је смањена, што је утицало на то да њихови апоени више не садрже исти удео сребра као и код кованица долара.

Разни акти су усвајани и после претходно поменутог, а исти су утицали на количину и типове метала у кованици америчког долара, тако да данас — у ствари — не постоји законом одређена дефиниција појма долар у статуту Сједињених Америчких Држава.[20][21][22] Тренутно, најближе што се може доћи до дефиниције у САД је реченица из Кодекса Сједињених Америчких Држава (наслов 31, секција 5116, параграф б, подсекција 2):

Секретар [Благајне] би требало да продаје сребро под условима које сматра да су прикладни за најмање 1,292929292 долара фине тројске унце.

Међутим, уставно значење долара је остало непромењено током свих протеклих година (в. Устав Сједињених Америчких Држава).

Сребро је већином уклоњено из америчког кованог новца до 1965. године те је долар постао „слободноплутајућа валута декрета” (енгл. free-floating fiat currency), без дефиниција одређених уделом правог злата или сребра. Ковачница САД и даље прави сребрне кованице у апоенима од једног долара, али они нису намењени за општу употребу.

Употреба у Уједињеном Краљевству[уреди | уреди извор]

Постоји много делова у драмама Вилијама Шекспира у којима се помиње долар као новац. Кованице познате под именом „чкаљски долари” (енгл. thistle dollars) биле су употреби у Шкотској током 16. и 17. века,[23] а употреба енглеске речи — и можда чак употреба и саме кованице — почела је на Универзитету Ст. Ендруз. Ово подржава и повезана синтагма из дела Магбет — „десет хиљада долара” (акт I, сцена II) (анахронизам јер је прави краљ Магбет од Шкотске, на којем се драма и базира, живео у 11. веку).

Године 1804, британских пет шилинга или круна понекад су се називали „долар”. То је била, у ствари, кованица осам шпанских реала (познатих „комада осам”), чији је оригинал био познат под именом „шпански долар”. Велики број ових кованица је украден у току Наполеонових ратова, због чега су и били поновно коришћени од стране Банке Енглеске. Остали су у употреби до 1811. године. Током Другог светског рата, када је амерички долар постао (приближно) вредан пет шилинга, пола круне (2s 6d) добило је надимак „пола долара” од стране америчког особља запосленог у УК.

Употреба у другим земљама[уреди | уреди извор]

Кинеска потражња за сребром у 19. и раном 20. веку довела је неколико земаља, нарочито Уједињено Краљевство, Сједињене Државе и Јапан, до тога да морају ковати доларе за трговину (енгл. trade dollars), који су често били нешто другачије тежине ако се упореде са домаћим кованицама. Сребрни долари који су стизали у Кину (било шпански, за трговину или неки други) неретко су добијали кинески печат са словима њиховог језика (појава позната као „чоп маркинг” (енгл. chop marking)), чиме се назначавало да је поједина кованица анализирана од стране добро познатог трговца и да се може сматрати оригиналном.

Друге националне валуте које су различите варијанте валуте долар[уреди | уреди извор]

Кованица од једног долара Новог Зеланда
Новчаница од 500 старих зимбабвеанских долара, првих долара ове земље
Новчаница од 100 милијарди долара у Зимбабвеу, специјално уведена као агро-чек током хиперинфлације

Пре 1873. године, сребрни долар је био у употреби у многим деловима света, са вредношћу повезаном са британском независном златном кованицом као 1 $ ≈ 4s 2d (или ≈ 21p). Због одлуке Немачког царства да заустави ковање кованица сребрног талера 1871. године, у светлу Француско-пруског рата, цена сребра на светском тржишту почела је да опада.[24] Ово је резултовало настанком америчког Акта о кованом новцу (енгл. Coinage Act) 1873. године којим су се Сједињене Државе почеле дефакто користити златним стандардом. Канада и Њуфаундленд су већ користили злато као свој стандард, па је резултат био да је валута долара у Северној Америци имала већу вредност у односу на сребрне доларе који су се користили било где другде, а нарочито на подручјима Латинске Америке и Далеког истока. До 1900. године, вредност сребрних долара је пала на 50 посто вредности златних долара. После увођења забране златног стандарда од стране Канаде у 1931. години, канадски долар је почео да се удаљава од паритета америчког долара. Имао је каткад и исти паритет, али од потписивања Бретонвудског споразума којим су уведени фиксни девизни курсеви (1944. година), канадски долар је почео да добија на вредности у односу на амерички долар. Сребрни долари Латинске Америке и Југоисточне Азије почели су тада да се међусобно разликују у вредности, што се дешавало током целог 20. века. Стрејтс долар (енгл. Straits dollar) је усвојио течајни златни стандард 1906. године након што је био приморан на подизање вредности у односу на друге сребрне доларе у региону. Стога је до 1935. године, када су Кина и Хонгконг укинули сребрни стандард, стрејтс долар био вредан ≈ 2s 4d (или ≈ 11,5p) стерлинга, док је хонгконшки долар био вредан само ≈ 1s 3d стерлинга (или ≈ 6p).

Термин долар је такође усвојен и у неколико других земаља за валуте које не деле заједничку историју са другим доларима. Многе од ових валута усвојиле су име након преласка са £sd-базираних система на децимализоване монетарне системе. Примери оваквих земаља укључују аустралијски долар, новозеландски долар, јамајкански долар, долар Кајманских Острва, фиџијски долар, намибијски долар, родезијски долар, зимбабвеански долар те долар Соломонових Острва.

Економије које користе долар[уреди | уреди извор]

Држава Валута ISO 4217 код Датум успостављања Претходна валута
 Антигва и Барбуда источнокарипски долар XCD 1965. западноиндијски долар
 Аустралија и њене територије аустралијски долар AUD 14. фебруар 1966. аустралијска фунта (1910—1966)
фунта стерлинг (1825—1910)
 Бахаме бахамски долар BSD 1966. бахамска фунта
 Барбадос барбадоски долар BBD 1935.
 Белизе белизејски долар заједно са америчким доларом BZD / USD 1973. британскохондураски долар
 Бермуда бермудски долар BMD 1970. фунта стерлинг
 Брунеј брунејски долар

(поред сингапурског долара)

BND

(SGD)

1967. малајско-борнејски долар
 Канада канадски долар CAD 1858. канадска фунта (1841—1858)
шпански долар (пре 1841)
њуфаундлендски долар (пре 1949. у Доминиону Њуфаундленда)
 Кајманска Острва долар Кајманских Острва KYD 1972. јамајкански долар
 Доминика источнокарипски долар XCD 1965. западноиндијски долар
 Источни Тимор амерички долар USD
 Еквадор амерички долар USD 2001. еквадорски сукре
 Ел Салвадор амерички долар USD 1. јануар 2001. салвадорски колон
 Фиџи фиџијски долар FJD 1969. фиџијска фунта
 Гренада источнокарипски долар XCD 1965. западноиндијски долар
 Гвајана гвајански долар GYD 1839. источнокарипски долар
 Хонгконг хонгконшки долар HKD 1863. рупија, реал (шпански / колонијални шпански: мексички)
Кинески новац
 Јамајка јамајкански долар JMD 1969. јамајканска фунта
 Кирибати кирибатски долар заједно са аустралијским доларом KID / AUD 1979. аустралијски долар
 Либерија либеријски долар LRD 1847. амерички долар
 Маршалска Острва амерички долар USD
 Федералне Државе Микронезије амерички долар USD
 Намибија намибијски долар заједно са јужноафричким рандом NAD 1993. јужноафрички ранд
 Науру аустралијски долар AUD
 Нови Зеланд и његове територије новозеландски долар NZD 1967. новозеландска фунта
 Палау амерички долар USD
 Сент Китс и Невис источнокарипски долар XCD
 Сент Луција источнокарипски долар XCD
 Сент Винсент и Гренадини источнокарипски долар XCD
 Сингапур сингапурски долар SGD 1967. аустралијска фунта
 Соломонова Острва долар Соломонових Острва SBD 1977. аустралијска фунта
 Суринам суринамски долар SRD 2004. суринамски гилдер
 Република Кина нови тајвански долар TWD 1949. стари тајвански долар
 Тринидад и Тобаго долар Тринидада и Тобага TTD 1964. западноиндијски долар
 Тувалу тувалуански долар заједно са аустралијским доларом Н/Д / AUD
 Сједињене Државе и њене територије амерички долар USD 1792. шпански долар, колонијални скрипти
 Зимбабве амерички долар[25] USD 2014. зимбабвеански долар

Друге територије које користе долар[уреди | уреди извор]

Државе које незванично прихватају долар[уреди | уреди извор]

Државе и региони који су претходно користили долар[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце и напомене[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Why Is The Dollar Sign A Letter S?”. Observation Deck. Архивирано из оригинала 18. 10. 2016. г. Приступљено 17. 10. 2016. 
 2. ^ Taxation in Colonial America. Приступљено 6. 10. 2014. 
 3. ^ „Dutch Colonial — Lion Dollar”. Приступљено 6. 10. 2014. 
 4. ^ а б „etymologiebank.nl”. Приступљено 6. 10. 2014. 
 5. ^ „Lion Dollar – Introduction”. Приступљено 6. 10. 2014. 
 6. ^ а б Taxation in Colonial America. Приступљено 6. 10. 2014. 
 7. ^ а б Julian, R. W. (2007). „All About the Dollar”. Numismatist: 41. 
 8. ^ Cross, Bill (2012). Dollar Default: How the Federal Reserve and the Government Betrayed Your Trust. стр. 17—18. ISBN 978-1-4752-6108-0. 
 9. ^ National Geographic. 6. (2002). стр. 1. »Ask Us«.
 10. ^ The First Modern Economy. Приступљено 6. 10. 2014. 
 11. ^ Kinnaird, Lawrence (1976). „The Western Fringe of Revolution”. The Western Historical Quarterly. 7 (3): 253—270. JSTOR 967081. doi:10.2307/967081. 
 12. ^ „Origin of Dollar Sign is Traced to Mexico”, Popular Science, 116 (2): 59, 1930, ISSN 0161-7370 
 13. ^ Cajori, Florian (1993) [1928]. A History of Mathematical Notations (2 изд.). Courier Corporation. стр. 15—29. ISBN 978-0-486-67766-8. 
 14. ^ Aiton, Arthur S.; Wheeler, Benjamin W. (1931). „The First American Mint”. The Hispanic American Historical Review. 11 (2): 198—215. JSTOR 2506275. doi:10.2307/2506275. 
 15. ^ Nussbaum, Arthur (1957). A History of the Dollar. New York: Columbia University Press. стр. 56. 
 16. ^ Riesco Terrero, Ángel (1983). „Diccionario de abreviaturas hispanas de los siglos XIII al XVIII: Con un apendice de expresiones y formulas juridico-diplomaticas de uso corriente”. Salamanca: Imprenta Varona, 350. ISBN 978-84-300-9090-7.
 17. ^ „'What is the origin of the $ sign?' in FAQ Library”. Bureau of Engraving and Printing. Архивирано из оригинала 5. 5. 2015. г. Приступљено 15. 12. 2016. 
 18. ^ Act of April 2, A.D. 1792 of the Senate and House of Representatives of the United States of America in Congress assembled, Section 9.
 19. ^ Section 13 of the Act.
 20. ^ United States Statutes at Large. 
 21. ^ Yeoman, R. S. (2015). A Guide Book of United States Coins. 
 22. ^ Ewart, James E. Money – Ye shall have honest weights and measures. 
 23. ^ Grueber, Herbert Appold (1. 1. 1999). Handbook of the Coins of Great Britain and Ireland in the British Museum: With Preface by Barclay Vincent Head. Adegi Graphics LLC. стр. 190—. ISBN 978-1-4021-1090-0. 
 24. ^ „Monetary Madhouse, Charles Savoie, 2005”. Silver-investor.com. Архивирано из оригинала 27. 02. 2012. г. Приступљено 25. 3. 2012. 
 25. ^ Поред зимбабвеанског долара (укинутог на неодређено време од 12. априла 2009. године), користе се и евро, фунта стерлинг, јужноафрички ранд, боцванска пула, аустралијски долар, кинески јен, индијска рупија и јапански јен. Амерички долар је усвојен као званична валута за све владине трансакције.
 26. ^ Wojtanik, Andrew (2005). Afghanistan to Zimbabwe. Washington, DC: National Geographic Society. стр. 147. 
 27. ^ Иако се зове панамска балбоа, амерички долар је у употреби као званична валута пошто новчаница балбое нема (постоје само кованице које су исте величине, тежине и вредности као и њихови пандани америчког долара).
 28. ^ Усвојен за све званичне владине трансакције.
 29. ^ Hungwe, Brian (6. 2. 2014). „Zimbabwe's multi-currency confusion”. Harare: BBC News. Приступљено 7. 11. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]