Корисник:Makikawasaki/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Музеј уметности[уреди | уреди извор]

Лувр у Паризу, најпосећенији музеј уметности на свету у 2022
Видео Националне Галерије уметности у Вашинктону

Музеј уметности или уметничка галерија је зграда или место за изложбу уметности , обично из сопствене колекције музеја. Може бити у јавном или приватном власништву, бити приступачан за све, или имати ограничења. Иако се углавном бави визуалном уменошћу, музеји уметности се често користе као место за друге културне размене и уметничке активности, као што су предавања, драгоцености, уметност перформанса, музички концерти, или песничка читања. Музеји уметности често такође домаћини темацких привремених изложби, које често укључују предмете из других колекција.

Термологија[уреди | уреди извор]

Институција посвећена изложби уметности може се назвати музеј уметности или уметничка галерија, и та два појма се могу користити наизменично. Ово је одбио у име установа широм света, неке од њих се сматрају галеријама уметности, као што су Национална галерија у Лондону и Нове национална галерија у Берлину, и неки од којих се сматрају музеија, укључујући Метрополитен музеј уметности и Музеј модерне уметности у Њујорку и Национални музеј западне уметности у Токију.

Фраза "уметничка галерија"је такође понекад коришћена и за описивање пословних објеката који излажу уметност за продају, али ови објекти нису музеји уметности.

Метроплитен музеј уметности у Њујорку, назван по својој централној локацији на горнјој источној страни Менхета, био је најпосећенији апп музеј у Сједињеним Државама и осим најпосећенијих музеја уметности у свету 2022