Корисник:Markonrt20/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Adobe Illustrator
Programer(i)Adobe Inc
Najnovija
verzija
Verzija 27.5
OSWindows, macOS
TipVektor grafički editor
Veb-sajthttps://www.adobe.com/products/illustrator.html

Adobe Illustrator[уреди | уреди извор]

Adobe Inc.

Adobe Illustrator je računarski program za uređivanje vektorske grafike i dizajn koji je razvio i prodaje Adobe Inc. Prvobitno dizajniran za Apple Macintosh, razvoj Adobe Illustrator-a je počeo 1985. Zajedno sa Creative Cloud-om (Adobe-ov prelazak na uslugu mesečne ili godišnje pretplate koja se isporučuje preko Interneta) , objavili su Illustrator CC. Najnovija verzija, Illustrator 2023, objavljena je 18. oktobra 2022. i predstavlja 27. generaciju u liniji proizvoda. Adobe Illustrator je ocenjen kao najbolji program za uređivanje vektorske grafike u 2021. od strane PC Magazina (eng. PC Magazine) [1].

Istorija[уреди | уреди извор]

Verzije 1–1.6 (Illustrator 88)[уреди | уреди извор]

Razvoj Adobe Illustrator-a za Apple Macintosh počeo je 1985. godine [2] (isporuka u januaru 1987.) kao komercijalizacija Adobe-ovog internog softvera za razvoj fontova i PostScript formata datoteke. Adobe Illustrator je prateći proizvod Adobe Photoshop-a. Photoshop je prvenstveno usmeren ka digitalnoj manipulaciji fotografijama i fotorealističnim stilovima kompjuterske ilustracije, dok Illustrator daje rezultate u oblastima dizajna za montažu i grafiku logotipa. Rane reklame u časopisima (predstavljene u časopisima za grafički dizajn kao što je Communication Arts) su označavale proizvod kao „Adobe Illustrator“. Illustrator 88, naziv proizvoda za verziju 1.7 je objavljen 1988. godine i uveo je mnoge nove alate i funkcije.

Byte je 1989. godine naveo Illustrator 88 [3] među dobitnicima „DistinctionByte Awards [4], navodeći da je Adobe sa njim „povukao prednost“ u odnosu na prethodno dominantnog konkurenta Aldus FreeHand-a.

Rane verzije softvera nisu podržavale rad u režimu pregleda i korisnici su morali da imaju otvorena dva prozora na radnoj površini kako bi imali pregled svog rada uživo. Jedan prozor bi prikazivao rad u toku, a drugi prozor bi prikazivao pregled rada u toku.

Verzije 2–6[уреди | уреди извор]

Iako je tokom svoje prve decenije Adobe razvio Illustrator prvenstveno za Macintosh, on je istovremeno podržavao druge platforme. Početkom 1990-ih, Adobe je objavio verzije Illustrator-a za Display PostScript licencirane platforme NeXT, Digital Equipment Corporation, Ultrix, Silicon Graphics IRIX i Sun Solaris, ali su one ukinute zbog lošeg prihvatanja tržišta. Prva verzija Illustrator-a za Windows, verzija 2.0, objavljena je početkom 1989. godine je i propala. Sledeća verzija za Windows, verzija 4.0, bila je naširoko kritikovana kao previše slična Illustrator-u 1.1 umesto verziji 3.0 za Macintosh, i svakako nije parirala Windows-ovom najpopularnijem ilustracijskom paketu CorelDRAW. (Imajte na umu da nije bilo verzija 2.0 ili 4.0 za Macintosh—iako je drugo izdanje za Mac nosilo naziv Illustrator 88—godina njegovog izdavanja. I nije postojala verzija 6 za Windows.) Verzija 4 je, međutim, bila prva verzija Illustrator-a koja podržava uređivanje u režimu pregleda, koja se nije pojavila u Macintosh verziji sve do 5.0 1993. Verzija 6 je bila poslednja istinski Macintosh verzija Illustrator-a. Interfejs se radikalno promenio sa sledećom verzijom da bi se donela doslednost između Mac i Vindovs računarskih platformi. Promene su ostale sve do CS6 kada su preduzeti neki mali koraci da se aplikacija vrati na interfejs koji je malo više sličan Mac-u.

Verzije 7–10[уреди | уреди извор]

Sa uvođenjem Illustrator-a 7 1997. godine, Adobe je napravio kritične promene u korisničkom interfejsu u vezi sa uređivanjem putanje (i takođe da se približi istom korisničkom interfejsu kao Adobe Photoshop), a mnogi korisnici su odlučili da ne nadograde. Illustrator je takođe počeo da podržava TrueType, čime je efektivno okončan „rat fontova“ između PostScript tipa 1 i TrueType-a. Kao i Photoshop, Illustrator je takođe počeo da podržava dodatke, značajno i brzo proširivši svoje mogućnosti.

Sa istinskim paritetom korisničkog interfejsa između Macintosh i Windows verzija počevši od 7.0, dizajneri bi konačno mogli da standardizuju Illustrator. Corel je preneo CorelDRAW FreeHand [5] i dalje nije dostupan u Illustrator-u (veći procenti skaliranja, napredna funkcija pronalaženja i zamene, selektivno uređivanje u zaobljenom uglu, izvoz/štampanje samo izabranih objekata, itd.). Poznato je da je Aldus napravio matricu upoređujući sopstveni FreeHand sa Illustrator-om i Draw-om u kojoj je „pobeda” Draw-a bila to što je došao sa tri različita prikaza slike ljudskog pankreasa.

Adobe je kupio Aldus 1994. za Page Maker. Kao deo transakcije, Federalna trgovinska komisija (Federal Trade Commission) [6] je 18. oktobra 1994. izdala žalbu kompanije Adobe Systems, naređujući prodaju FreeHand-a kako bi se „ispravilo smanjenje konkurencije koje je rezultat akvizicije“ zbog Adobe-ovog softvera Illustrator. Kao rezultat toga, Macromedia [7]je 1995. godine kupila Free Hand od svog prvobitnog programera, Altsys, i nastavila svoj razvoj do 2004. godine.

Razlika u prednostima između Photoshop-a i Illustrator-a postala je jasna sa usponom Interneta, Illustrator je poboljšan da podrži veb objavljivanje, pregled rasterizacije, PDF i SVG (Scalable Vector Graphics). Adobe je bio rani programer SVG-a za veb i Illustrator-a. izvezli SVG datoteke preko dodatka za format SVG datoteke. Korišćenje Adobe SVG Viewer-a (ASV) , predstavljenog 2000. godine, omogućilo je korisnicima da gledaju SVG slike u većini glavnih pretraživača sve dok nije ukinut 2009. godine. Izvorna podrška za SVG nije bila potpuna u svim glavnim pretraživačima sve do Internet Explorer-a 9 2011. godine.

Illustrator verzija 9 je uključivala funkciju praćenja (eng. tracing), sličnu onoj u Adobe-ovom proizvodu Streamline koji je ukinut.

Illustrator verziju 10 objavio je Adobe u novembru 2001.

Verzije CS–CS6[уреди | уреди извор]

Illustrator CS (verzija 11), koji je Adobe za Mac i Vindovs izdao u oktobru 2003. godine, bila je prva verzija koja je uključivala 3-dimenzionalne mogućnosti omogućavajući korisnicima da izvlače ili rotiraju oblike kako bi kreirali jednostavne 3D objekte.[8]

Illustrator CS2 (verzija 12), koji je Adobe objavio u aprilu 2005, bio je dostupan i za Mac OS X i za Microsoft Windows operativne sisteme. To je bila poslednja verzija za Mac koja nije izvorno radila na Intel procesorima. Među novim funkcijama uključenim u Illustrator CS2 bile su Live Trace, Live Paint, kontrolna paleta i prilagođeni radni prostor. Live Trace omogućava konverziju bitmap slika u vektorsku i poboljšana je u odnosu na prethodne mogućnosti praćenja. Live Paint omogućava korisnicima veću fleksibilnost u primeni boja na objekte, posebno one koji se preklapaju. Iste godine kada je objavljeno CS2, Adobe Systems je objavio sporazum o kupovini Macromedia u okviru razmene akcija u vrednosti od oko 3,4 milijarde dolara i ubrzo nakon toga je integrisao operacije, mreže i organizacije za brigu o korisnicima. Adobe je sada posedovao Freehand zajedno sa celokupnom linijom Macromedia proizvoda, a 2007. godine Adobe je najavio da će prekinuti razvoj i ažuriranje Freehand programa. Umesto toga, Adobe bi obezbedio alate i podršku kako bi olakšao prelazak na Illustrator.

Illustrator CS3 je uključio ažuriranja interfejsa kontrolne trake (eng.Control Bar), mogućnost poravnanja pojedinačnih tačaka, višestruke oblasti za isecanje, panel Vodič za boje (eng. Color Guide panel) i funkciju Live Color, između ostalog. CS3 je objavljen 27. marta 2007.

CS4 je objavljen u oktobru 2008. Sadrži niz poboljšanja starih alata zajedno sa uvođenjem nekoliko potpuno novih alata nabavljenih od FreeHand-a. Mogućnost kreiranja više artboarda je jedan od glavnih dodataka CS4 od Freehand-a. Umetničke ploče (eng. artboards) vam omogućavaju da kreirate više verzija dela u okviru jednog dokumenta. Ostali alati uključuju Blob Brush, koji omogućava da se višestruki preklapajući vektorski potezi četkice lako spajaju i preklapaju, alat za gradijent koji omogućava dublju manipulaciju bojama, kao i transparentnost u gradijentima.

CS5 je objavljen u aprilu 2010. Zajedno sa brojnim poboljšanjima postojeće funkcionalnosti, nove funkcije Illustrator CS5 uključuju alatku Perspective Grid preuzetu iz FreeHand-a, Bristle Brush (za prirodnije i slikovitije poteze) i sveobuhvatnost poteza, koji su navedeni to kod Adobe-a kao „Beautiful Strokes“.

2011. tim Adobe Illustrator-a razvio je aplikaciju za vektorsko crtanje za iPad i iPhone, pod nazivom Adobe Ideas. Aplikacija je imala mnoge funkcije Adobe Illustrator-a, ali je bilo besplatno preuzimanje. Ovo je omogućilo profesionalcima da skiciraju i zamišljaju „u pokretu“ i omogućilo svima da pristupe vrhunskim mogućnostima vektorskog crtanja. Kao rezultat toga, postovi na Fejsbuku i društvenim medijima pojavili su se iz celog sveta sa vektorskim crtežima iz Adobe Ideas-a od profesionalaca i početnika.

Verzija CS6 je bila 16. generacija Adobe Illustrator-a. Adobe je dodao mnogo više funkcija i nekoliko ispravki grešaka kao što su novi korisnički interfejs, slojevi panela, RGB kodovi i color ramp koji se koristi za mapiranje vrednosti u boje uz upotrebu gradijenta, da bi se povećale performanse. CS6 je objavljen 23. aprila 2012.

Verzija CC[уреди | уреди извор]

Zajedno sa Creative Cloud-om (rezultat Adobe-ove promene u strategiji izdavanja), objavljen je Illustrator CC. Ova verzija (17. po redu) je bila prva koja se prodavala samo u modelu usluge zasnovanoj na pretplati, u skladu sa drugim softverom u ranije nazvanom Creative Suite. Kao deo Creative Cloud-a, ova verzija je donela poboljšanja u raznim delovima aplikacije, kao što su sinhronizacija podešavanja boja, fonta i programa, čuvanje dokumenata u oblaku i integracija sa Behance-om (kreativna mreža za saradnju), kao i druge funkcije kao što je novi dodir (eng. new touch),, ekstrakcija CSS-a i pakovanje datoteka.

Kompatibilnost[уреди | уреди извор]

Kompatibilnost sa Inkscape-om: Inkscape-ov izvorni format je SVG (Scalable Vector Graphics), koji podržava Adobe Illustrator, ali ove dve implementacije nisu u potpunosti kompatibilne. Inkscape takođe izvozi u PS, EPS i PDF, formate koje Illustrator može da prepozna.

Formati fajlova[уреди | уреди извор]

Rasterska vs Vektorska grafika

Adobe Illustrator Artvork format (.ai) je izvorni format datoteke Illustrator-a. Kreira ga Adobe Illustrator ili ga izvozi druga grafička aplikacija, kao što je Adobe Photoshop. AI datoteke se čuvaju u vektorskom formatu koji sadrži putanje povezane tačkama, a ne bitmap slikovnim podacima (image data), omogućavajući korisnicima da ih uvećaju bez gubitka kvaliteta slike.

Podržani su i sledeći formati:

SVG format [9]

AutoCAD formati datoteka — Implementirano od strane Drawings SDK.

AutoCAD crtež (.dwg) – Sadrži podatke o vektorskoj slici i metapodatke koje AutoCAD i druge CAD aplikacije koriste za učitavanje crteža. DWG datoteke su povezane sa .DKSF datotekama, koje su ASCII verzije DWG datoteka.[10]

AutoCAD Interchange File (.dkf)

Illustrator Draw[уреди | уреди извор]

Illustrator Drav je bila aplikacija za vektorsko crtanje slobodne forme za Android i iOS korisnike. Zajedno sa Illustrator-om, Adobe ga trenutno prodaje preko Creative Cloud-a. Crteži napravljeni pomoću aplikacije Illustrator Draw mogu se izvesti u desktop programe Adobe Illustrator-a.

Od 2022. godine, Illustrator Drav je povučen i zamenjen Adobe Fresco.

Adobe Fresco je uređivač vektorske i rasterske grafike koji je Adobe razvio prvenstveno za digitalno slikanje. Prvobitno dizajniran za Apple iPad sa podrškom Pencil, razvoj za Adobe Fresco je počeo krajem 2019. godine. Zajedno sa Creative Cloud-om, Fresco je objavljen kao deo CC 2019.

Istorija objavljivanja svake verzije[уреди | уреди извор]

Verzija Platforme Datum objavljvanja Kodno ime
1.0 Classic Mac OS Januar 1987 Picasso
1.1 Classic Mac OS Mart 19, 1987 Inca
88 Classic Mac OS Mart 1988
2.0 Windows Januar 1989 Pinnacle
3 Classic Mac OS, NeXT, other Unixes Oktobar 1990 Desert Moose
3.5 IRIX 1991
4 Windows Maj 1992 Kangaroose
3.5 Solaris 1993
5 Classic Mac OS Jun 1993 Saturn
5.5 Classic Mac OS, Solaris[11] Jun 1994 Janus
5.5.1 IRIX 1995
6 Classic Mac OS Februar 1996 Popeye
5.1 Windows 1996 Pavel
7 Mac/Windows Maj 1997 Simba
8 Mac/Windows Septembar 1998 Elvis
9 Mac/Windows Jun 2000 Matisse
10 Mac/Windows Novembar 2001 Paloma
CS (11) Mac/Windows Oktobar 2003 Pangaea/Sprinkles
CS2 (12, 12.0.1) Mac/Windows April 27, 2005 Zodiac
CS3 (13) Mac/Windows April 2007 Jason
CS4 (14) Mac/Windows Oktobar 2008 Sonnet
CS5 (15, 15.0.1, 15.0.2) Mac/Windows Maj 2010 Ajanta
CS6 (16, 16.0.2) Mac/Windows Maj 2012 Ellora
CC (17) Mac/Windows Jun 17, 2013
CC (17.1) Mac/Windows Januar 16, 2014
CC 2014 (18.0) Mac/Windows Jun 18, 2014
CC 2014 (18.1) Mac/Windows Oktobar 6, 2014
CC 2015 (19.0.0) Mac/Windows Jun 16, 2015
CC 2015.1 (19.1.0) Mac/Windows Jul 25, 2015
CC 2015.2 (19.2.0) Mac/Windows Novembar 30, 2015
CC 2015.3 (20.0) Mac/Windows Jun 20, 2016
CC 2015.3.1 (20.1) Mac/Windows Avgust 10, 2016
CC 2017 (21.0.0) Mac/Windows Novembar 2, 2016
CC 2017.0.1 (21.0.1) Mac/Windows Januar 9, 2017
CC 2017.0.2 Mac/Windows Januar 15, 2017
CC 2017.1 (21.1.0) Mac/Windows April 5, 2017
CC 2018 (22.0.0) Mac/Windows Oktobar 18, 2017
CC 2018 (22.1.0) Mac/Windows Mart 13, 2018
CC 2019 (23.0.0) Mac/Windows Oktobar 15, 2018
2019 (23.0.2) Mac/Windows Februar 8, 2019
2019 (23.1.0) Mac/Windows Septembar 18, 2019
2020 (24.0) Mac/Windows Oktobar 24, 2019
2020 (24.0.2) Mac/Windows Decembar, 2019
2020 (24.1) Mac/Windows Mart 6, 2020
2020 (24.2) Mac/Windows Jun 16, 2020
2020 (24.3) Mac/Windows Avgust 2020
2021 (25.0) Mac/Windows Oktobar 2020
2021 (25.1) Mac/Windows Januar 2021
2021 (25.2) Mac/Windows Februar 2021
2021 (25.3) Mac/Windows Jun 2021
2022 (26.0) Mac/Windows Oktobar 2021
2022 (26.1) Mac/Windows Februar 28, 2022
2022 (26.2) Mac/Windows Mart 2022
2022 (26.3) Mac/Windows Maj 10, 2022
2022 (26.4) Mac/Windows Jul 25, 2022
2022 (26.5) Mac/Windows Avgust 25, 2022
2023 (27.0) Mac/Windows Oktobar 18, 2022
2023 (27.1) Mac/Windows Decembar 6, 2022
2023 (27.2) Mac/Windows Januar 2023
2023 (27.3) Mac/Windows Februar 2023
2023 (27.4) Mac/Windows Mart 2023
2023 (27.5) Mac/Windows April 21, 2023

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Adobe Illustrator Review”. PCMAG (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  2. ^ The Story Behind Adobe Illustrator (Part 1 of 3) | Adobe Creative Cloud (на језику: српски), Приступљено 2023-05-22 
  3. ^ Adobe Illustrator 88 (на језику: српски), Приступљено 2023-05-22 
  4. ^ Byte Magazine Volume 14 Number 01: PC Communications and Annual Awards and Digitizing Tablets (на језику: енглески). 1989-01.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  5. ^ „Design Tools Monthly • FreeHand Firsts”. web.archive.org. 2011-05-30. Приступљено 2023-05-22. 
  6. ^ „Wayback Machine” (PDF). web.archive.org. 2010-05-24. Приступљено 2023-05-22. 
  7. ^ Inc, InfoWorld Media Group (1994-11-07). InfoWorld (на језику: енглески). InfoWorld Media Group, Inc. 
  8. ^ „Industry-leading vector graphics software | Adobe Illustrator”. www.adobe.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-22. 
  9. ^ „SVG File Extension - What is an .svg file and how do I open it?”. fileinfo.com. Приступљено 2023-05-22. 
  10. ^ „DWG File Extension - What is a .dwg file and how do I open it?”. fileinfo.com. Приступљено 2023-05-22. 
  11. ^ Michael J. Connolly. „1999: SUMMARY: Solaris-Adobe Products (a little long)”. Sunmanagers.org. Архивирано из оригинала 18. 5. 2011. г. Приступљено 4. 12. 2010.