Корисник:Mihailonrt1521

С Википедије, слободне енциклопедије
Seiko Group Corporation
ТипPublic (Kabushiki gaisha)
СимболTYO: 8050
ИндустријаElectronics
Watchmaking
Основана1881. год.; пре 143 године (1881) in Chūō, Tokyo, Japan
ОснивачKintarō Hattori
СедиштеGinza, Chūō, Tokyo, Japan
Кључни људиШаблон:Unbulleted
Производ(и)
ПриходРаст ¥239 billion (2020)[1]
ЗарадаРаст ¥5,17 billion (2020)[1]
Нето зарадаРаст ¥3,4 billion (2020)[1]
АктиваРаст ¥299 billion (2020)[1]
Акцијски капиталРаст ¥103 billion (2020)[1]
ВласникHattori family
Запослених11,947 (2020)[1]
Вебсајтseiko.co.jp

Сеико Група Корпорације (на јапанском: セイコーグループ株式会社), познатије као Сеико, је јапански произвођач ручних сатова, часовника, електронских уређаја, полупроводника, накита и оптичких производа. Основао га је Кинтаро Хаттори 1881. године у Токију. Сеико је представио први комерцијални кварцни ручни сат на свету 1969. године.

Сеико је најпознатији по својим ручним сатовима. Заједно са Ролексом, Сеико је један од две компаније сатова за које се сматра да су вертикално интегрисане. Сеико је у могућности да дизајнира и изради све компоненте сата, као и да их самостално0 склапа,подешава и испоручује у компанију. Сеико сатови се састоје од отприлике 200 делова, а компанија има технологију и производве капацитете да дизајнира и произведе све делове самостално.

Компанија је основана 1917. године као "K. Hattori & Co (limited)", а преименована у "Hattori Seiko Co.(limited)" 1983. године и "Seiko Corporation" 1990. godine. Након реконструкције и стварања оперативних филијала (као што су "Seiko Watch Corporation" и "Seiko Clock Inc."), а постала је холдинг компанија 2001. године и преименована је у Seiko Holdings Corporation 1. јула 2007. године. Seiko Holdings Corporation је преименована у Сеико Група Корпорација од 1. октобра 2022. године.

Сеико сатови су се првобитно производини од стране две различите породичне компаније. Једна је бил Daini Seikosha Co. (сада позната као Seiko Instruments Inc, филијала Seiko Holdings од 2009. године), а друга је била Suwa Seikosha (сада позната као Seiko Epson Corporation). Имајући две компаније које производе исте марке сатова, Сеику је омогућило да унапреди технологију кроз конкуренцију и смањи ризик. То је такође смањило ризик од проблема у производњи, јер једна компанија може повећати производњу у случају смањења производње друге компаније.

Тренутно је Кварцни и Спринг Драјв сатови поризводе у Схиојири, Нагано (Seiko Epson), док се механички сатови производе у Шизукуиши, Ивате (Morioka Seiko Instruments). Неки од сатова као што је Сеико 5 који се извозе у иностранство, такође се производи у Нинохе, Ивате од стране Ninohe Tokei Kogyo (Фабрика делова за Сеико која је основана 1974. године).

Историја[уреди | уреди извор]

Од оснивања 1881. до 1929. године[уреди | уреди извор]

Оснивач Сеика, Кинтаро Хаттори, 1881. отвара у Токију продавницу сатова и накита под називом "K. Hattori". Кинтаро Хаттори је радио као шегр часовничара од своје тринаесте године, у више различитих продавница сатова, као што је “Kobayashi Clock Shop" коју води стручни техничар Сеијиро Сакураич; “Kameda Clock Shop” у Нихонбашију; и “Sakata Clock Shop” у Уену, где је научио како да продаје и поправља часовнике.

У време оснивања Сеика, часовничари у Токију, Осаки и Нагоји проучавали су и производили џепне сатове засноване на западним производима. Јапански трговци морали су да купе све увезене часовнике од страних компанија основаних у Јокохами, Кобеу и осталим лучким подручјима.

Хаттори 1885. године почиње да ради са страним трговачким фирмама у Јокохама насељу, фокусирајући се на велепродају и малопродају западних (увезених) часовника и машина.

Током година, Кинато Хаттори је развио блиско пријатељство са доста страних трговачких фирми као што су C&J Favre-Brandt, F. Perregaux & Co., Zanuti & Cie. and Siber & Brennwald, што му је омогућавало да набави ексклузивне часовнике и машине које у то време нису били доступни свима.

Хаторијева продавница постајала је све популарнија због реткости увезених сатова које је продавао и који се нису могли наћи нигде у Јапану. Огроман успех му је омогућио да пресели компанију у главну улицу по имену Гинза (Токијо), која је и дан данас епицентар трговине у Јапану.

Десет година након оснивања K. Hattori & Co, Године 1891. Кинтаро је са својих 31 годину именован за директора Токијског удружења часовничара и постаје члан Токијске привредне коморе.

Хатори 1892. године почиње да производи статове под именом Сеикосха, што би значило "Кућа изузетне израде". Према званичној историји компаније Сеико, назив Сеико преставља јапанску реч за "изврсно" и хомофон је за реч успех.

Године 1895, продавац сатова купује угао Гинзове улице (данашња локација WAKO продавнице) и изграђује торањ са сатом (16 метара висок), отварајући радњу на новој адреси.

Сеико је пустио у продају свој први џепни сат произведен у оквиру фирме под називом Тајмкипер (1895. године), први јапански ручни сат Лаурел (1913. године) и први ручни сат под брендом Сеико 1924. године.

Да би избегли лоше веровање које важи за реч "Слава" на јапанском, Сеикосха је променио свој заштитни знак у "Сеико" 1924. године.

Године 1929. Сеиков џепни сат је усвојен као званични сат за возаче јапанске државне железнице.

Од 1930. до 1990. године[уреди | уреди извор]

Сеико је производио војне сатове за јапанске трупе током Другог светског рата, 1938. године је правио чак 1,2 милиона сатова годишње. Недостатак сировина током рата преусмерио је већи део Сеикове производње на делове уграђене у војне авионе и бродове. За разлику од Јапана, Немачка је користила сатове домаће и швајцарске производње (Швајцарска је задржала неутралност током сукоба). Изолација Јапана у Пацифику значила је да се земља није могла ослонити на увоз страних сатова.

Сеико је 1951. године емитовао своју прву радио реклмау у Јапану, а када је прва комерцијална телевизијска станица у Јапану отворена 1953. године, Сеико је емитовао прву јапанску телевизијску рекламу. Прва јапанска реклама је требала да се емитује као временски сигнал у подне али је техничар за видео опрему лоше руковао опремом тако да је реклама трајала само три секунде и поновљена је истог дана у деветнаест часова.

Године 1956. Сеико је пустио у продају први аутоматски ручни сат у Јапану под називом "Аутоматик". Малопродајна цена у то време је била 13.500 јена, три пута више од цене мушких сатова који су генерално били 4.000 јена. Исте године компанија је пустила у продају Марвел који је представљао значајно побољшање у прецизности, квалитету и продуктивности у односу на претходни модел. То је постигнуто повећањем спољашњег пречника механизма у односу на претходни модел.

Године 1958. Сеико је развио анти-шок уређај "Диа-шок".

Године 1959. Сеико је пустио у продају "Гиро Марвел", који је имао револуционарни механизам самонавијања, "Меџик Левер" који је развио Сеико. "Меџик Левер" је имао једноставну структуру и високе перформансе навијања и популарисао је аутоматске сатове међу широким народним масама.

Године 1960. Сеико је представио "Гранд Сеико", који је био намењен да буде најпрецизнији ручни сат на свету.

Сеико је брзо развио кварцну технологију у припреми за Олимпијаду у Токију 1964. године, а 1963. године пушта у продају Сеико Кристал Хронометар, значајно мању верзију својих претходних кварцних сатова. Кварцни сат који је Сеико испоручио једној радијској станици 1959. године био је величине гардеробера, али је овај нови производ био преносив и напајао се са две батерије. На Олимпијади у Токију, Сеикове штоперице су изабране за службене олимпијске сатове због њихове високе прецизности.

Сеико је пустио у продају први јапански хронографски сат, Краун Хронограф, 1964. године и исте године први светски временски ручни сат. Први јапански ронилачки сат 1965. године који је имао водоотпорност од 300 метара.

Сеико је 1967. године освојио друго и треће место на такмичењу прецизности сата у Neuchâtel Observatory; такмичење је отказано након исте године.

Године 1968. Сеико осваја прво место на такмичењу у опсерваторију у Женеви са резултатом од 58.19, надмашивши све претходне рекорде. Швајцарске компаније су се рангирале од првог до трећег места са кварцним механизмима, док се Сеико рангирао од четвртог до десетог места за механичке механизме. На такмичењу су коришћени посебни механизми за такмичења.

Године 1969. Сеико је пустио у продају Астрон, први комерцијални кварцни ручни сат на свету; када је представљен, коштао је исто као и аутомобил. Сеико је касније представио и први кварцни хронограф. Година 1969. је обележила пуштање у продају Астрона, као и неколико других ручних сатова које је Сеико обележио као своје историјске моделе. Исте године, Сеико је представио Фајв Спорт Спид Тајмер. Био је велики успех због своје компактности и практичности и имао је значајан утицај на касније хронографе широм света. Компанија је такође пустила у продају Гранд Сеико В.Ф.А. (механички ручни сат са ултра-високом прецизношћу са одступањем од само 2 секунде дневно) и У.Т.Д. (механички ручни сат са дебљином од 1,98 милиметара).

Од 1970-их година, Сеико је представио разне ручне сатове са иновацијама: 1973. године Сеико је представио први ручни сат са ЛЦД екраном који је могао приказати шест цифара и то за сате, минуте и секунде; 1975. године представља први дигитални сат са функцијом штоперице и ронилачки сат са кућиштем од титанијума. Године 1978. представља први кварцни ронилачки сат са водоотпорношћу од 600 метарач 1982. године представља први ручни сат са телевизором; 1983. године представља први ручни сат са функцијом снимања и репродукцијом звука и аналогним кварцним хонографом; 1984. године представља први ручни сат рачунар, а 1986. године први ронилачки сат са керамичким кућиштем које је водоотпорно до 1000 метара.

Године 1974. Сеико је пустио у продају бренд Кредор, луксузни бренд који коиристи племените метале и накит, а 1979. године Алба, бренд ниске цене намењен млађима.

Године 1985. Ориент и Сеико су се удружили.

Године 1986. сајам под називом Baselworld је дозволио произвођачима ван Европе да учестувују у догађајима а Сеико је те године почео да излаже своје производе.

Године 1988. Сеико је изумео први ручни сат са иновативним механизмом званим "Ауто Кварц", у којем тегић ротира у складу са покретима руке онога ко носи сат, генеришући енергију за напајање кварцног сата. Овај механизам развијем је с циљем стварања кварцног сата који не захтева коришћење батерије. Механизам је усвојен као Сеиков основни механизам и касније преименован у "А.Г.С." (Аутоматски Генеришући Систем). Године 1991. у циљу повећања популарности, сатови су поново пустили у продају под именом "Сеико Кинетик".

Скорашњи развој[уреди | уреди извор]

Године 1998. је пуштен у продају Гранд Сеико са првим новим механичким механизмом направљен у последњих 20 година.

Године 1999. Сеико је пустио у продају Спринг Драјв, први механички ручни сат са тачношћу кварца.

Сеиков сат Астрон (произведен 1969. године) је 2004. године изабран као ИЕЕЕ прекретница. Исте године Сеико је почео рад на Shizukuishi Watch Studio, који припада висококвалитетним сатовима.

Године 2005. Сеико је пустио у продају први аналогни сат на соларно пуњење који подешава тачност примајући три радио сигнала и то из: Јапана, Немачке и Сједињених Америчких Држава.

Године 2006. Сеико је пустио у продају први ручни сат на свету базиран на мирко-капсулној Е-инк технологији. Овај сат је био првиу Сеико сат који ј еосвојио награду на Гранд Прикс де Женева због своје иновативне способности да савије део екрана, као и због већег констраста и ширег углаа гледања у односу на конвенционалне ЛЦД екране.

У 2010. години Сеико је покренуо први сат у свету са радио-контролисани сат заснован на активном матричном ЕПД систему, унапређујући изражавање информација у дигиталним сатовима.

У 2012. Сеико производи први ГПС соларни сат на свету, Сеико Астрон ГПС Солар. Сеико је овај сат позиционирао као други револуционарни ручни сат након Астрона, који је избачен 1969. године и описао га као крајње практичан са функционалностима које омогућавају  приказ тачног времена било где у свету и рад док год постоји извор светла. Ниски потрошач електричне енергије ГПС пријемника Сеика допринео је практичној примени овог сата.

Сеико Група[уреди | уреди извор]

K. Hattori & CO.(Тренутни Сеико) је била једна од три главне компаније бивше Сеико групе. Сеико група се састојала од K.Hattori (Сеико), Daini Seikosha (тренутно Seiko Instruments Inc.,SII) и Suwa Seikosha (тренутно Seiko Epson Corporation, EPSON). Иако су имали неке заједничке акционаре, укључујући кључне чланове породице Хаттори (потомство Кинтаро Хаттори), ове три компаније нису биле повезане; њима се управљало и радило самостално.

Јануара 6. 2009. године Seiko Holdings i Seiko Instruments су најавили да ће се спојити 1. октобра 2009. кроз размену. Seiko Instruments потпуно постаје власништво Seiko Holdings-a од 1. октобра 2009. године. Дана 1. октобра 2022. године, Seiko Holdings је преименован у Сеико Група. Epson још увек развија и производи неке од најквалитетнијих Сеико сатова, али њиме управљајуи раде потпуно независно од Сеико групе.

Филијале[уреди | уреди извор]

Seiko Watch Corporation - Планирање сатова и других производа домаће и иностране продаје.

Seiko Nextage Co, Ltd - сатови: Алба и сатови других лиценцираних брендова.

Seiko Clock Inc. - Развој, производња и продаја сатова (столни сатови, зидни сатови, будилници, музички сатови).

Seiko Service Center Co, Ltd - поправка и сервис сатова.

Seiko Time Systems Inc - Продаја и радови на монтажи системских сатова, разноврсне опреме за приказ информација и опреме за спортско мерење времена као и услуге мерења времена за различите спортове.

Seiko Precision Inc - Производња и продаја електронских уређаја, затварача за камере и периферне опреме као и производне опреме.

Seiko NPC Corporation - Развој, производња и маркетинг интегрисаних кола.

Seiko Solutions Inc - Развој, производња, продаја, одржавање, услуге и савети за хардвер и софтвер који се односи на информационе системе и мрежне услуге.

Seiko Optical Products Co, Ltd - Велепродаја сочива и оквира за наочаре као и других оптичких производа.

Seiko Instruments Inc - Развој, производња и продаја сатова, прецизних компоненти и машинских алата, електронских компопенти, штампача, инструмената за мерење и анализу.

Wako Co, Ltd  - Продаја сатова, накита, аксесоара, предмета за уређивање ентеријера, уметничких радова, ручних радова, чаша и намирница.

Cronos Inc - Малопродаја сатова, накита и наочара.

Seiko Business Services Inc - Потрепштине.

Ohara Inc (припада Сеику 33,2%) - Специјално оптичко стакло (стаклени материјали за сочива и призме).

Маркетинг[уреди | уреди извор]

Јануара 10. 2014. године пред почетак Аустралијан Опена у Мелбурну, Шинђи Хатори, председник Seiko Watch Corporation, уручио је Новаку Ђоковићу Seiko 5 лимитирано издање вредно 1700 долара. Након тога пуштен је у производњу широм света у милионској серији као симбол партнерства Сеика са светским бројем један у тенису.

Како је Сеико често био критикован због стандарда квалитета који дозвољавају да се неусклађени прстенови и оквири и оквири за поглавља провуку - одлучили су да промене свој бренд на вишем нивоу тржишта. Године 2015, Financial times је известио о одушевљењу које је изазвао Спринг Драјв механизам, што је подстакло Сеико да производи висококвалитетне сатове. Харвард Бизнис Скул је изјавио: "2003. године, Шинђи Хатори, праунук оснивача Сеика, постао је председник и извршни директор Seiko Watch Company и сматрао је да Сеико треба да повећа перцепцију ван Јапана. По мишљењу менаџмента, Сеико је могао да се издвоји као једини "мехатронички произвођач" у свету - вертикално интегрисани произвођач сатова који се истакао и у механичкој изради сатова и у микро-електроници."

Сеико у Сједињеним Државама[уреди | уреди извор]

Сеико Корпорација Америке дистрибуира Сеико сатове и часовнике, као и Пулсар и Лорус бренд сатова, у Сједињеним Државама. Модели доступни у Сједињеним Државама обично су мањи подскуп пуног асортимана произведеног у Јапану. Сеико Корпорацију Америке има седиште  у Махави, Њу Џерсиј, заједно са Корсерв сервисним центром. У Сједињеним Државама, Сеико сатови се углавном продају у златарама, робним кућама и 19 Сеико продавница.

Брендови и серије производње[уреди | уреди извор]

Сеико производи сатове са кварцним, кинетичким, соларним и механичким механизмом различитих цена у распону од око 4000 јена (45 америчких долара) до 50.000.000 јенда (554.000 америчких долара). Сеико је створио много различитих брендова на јапанском и међународном тржишту, укључујући Лорус, Пулсар и Алба.

Сеико 5[уреди | уреди извор]

Сеико 5 је подбренд који је настао представљањем Сеико Спортматик 5 1963. гоине. Од тада многи модели су уведени у серију која се састоји од низа различитих стилова.

Назив подбредна Сеико 5 је референца на 5 атрибута које би сваки сат који припада тој серији указао на:

  1. Аутоматски механизам
  2. Дисплеј датума и дана
  3. Водоотпорност до одређеног степена
  4. Круница сата на позиции отприлике где је број 4 на сату
  5. Издржљиво кућиште и наруквица сата

Упркос њиховој повезаности са брендом, нису све ове карактерисике присутне у целој серији, пошто су неки модели изоставили приказ датума (као што је то ССА333) и/или круницу на позицији четворке (као што су СРПГ31К1 и ССА333).

Сеико је објавио многе моделе под Сеико 5 подбрендом, укључујући велике и мале ронилачке сатове; сатови који имају различите наруквице попут коже, силикона или челика; верзије са провидном полеђином кућишта и многе друге варијације.

Данас, Сеико 5 серија обухвата механичке сатове почетничког стадиума као доступна тачка за потрошаче који улазе у свет аутоматских сатова.

Сеико Лорд Матик[уреди | уреди извор]

Сеико Лорд Матик серија ручних сатова је била средње класе луксузних сатова из 1970-их година које је карактерисао иновације у дизајну као што су кристали, шарени бројчаници и спортске наруквице.

Сеико Пресаж[уреди | уреди извор]

Сеико Пресаж серија је потпуно механичка, корак изнад Сеико 5 који је био намењен почетницима. Поседује сложенији дизахм и комплекснији механизам, као што су бројчаници од уруши лака и самонавијајуће механизме са индикатором резерве снаге. Сатови из Пресаж серије су се кретало између 200 и 3.000 долара.

Сеико је започео сарадњу са произвођачем емајлираног накита, Андо Клоисон Компанија из Нагоје, како би произвели бројчаник за лимитирано издање 2018. године.

Сеико Проспекс[уреди | уреди извор]

Сеико Проспекс серија обухвата професионалне сатове за роњење који су оцењени по ИСО 6425 стандарну за отпорност од 200 до 1000 метара. Остали сатови у Проспекс серији укључују војничке и пилот сатове.

У 2021. години, Акио Наито, председник Seiko Watch Corporation, изјавио је да поштовање ентузијаста према бредну може "утицати на шири круг потрошача". Овај утицај се може видети у Проспекс серији, где су надимци Сеико обожавалаца водили ка томе да је компанија на крају усвојила такве називе производа. На пример, Сеиков лондонски бутик идентификује сат Проспекс СПБ191Ј1 користећи надимакј обожаваоца: "Шогун" који су му дали обожаваоци, што значи "главни командант", због његовог моћног изгледа.

Гранд Сеико[уреди | уреди извор]

Пре 1960. године, да би уздрмали статус швајцарских сатови и променили перцепцију јапанских сатова, Daini Seikosha и Suwa су разговарали о серији сатова који би могли да се такмиче по квалитету са швајцарским сатовима под предлогом матичне компаније. У то време Suwa Seikosha Co. је била задужена за производњу мушких сатова, па је одлучено да ће Suwa производини први Гранд Сеико (ГС).

Први Гранд Сеико, објављен 1960. године, базирао се на претходном Сеиковом висококвалитетном сату, КРУНА. Овај Гранд Сеико има 25 драгуља, ручно навијање, 3180 калибар и произведен је у 36.000 примерака. Сат је такође био први сат високог квалитета произведен у Јапану и био је базиран на Сеиковом стандарду хронометра.

Неки Гранд Сеико сатови поседују Спринг Драјв механизам који представља комбинацију аутоматских и кварцних метода мерења времена, што доводи до незабележене прецизности у свету аутоматских ручних сатова. Најпознатији пример је СБГА011 Гранд Сеико "Snowflake", који садржи 9Р Спринг Драјв механизам.

Од Гранд Сеика као подбренд Сеика до одвајања као независног бренда 2017. године, Гранд Сеико је имао циљ да пређе у прави луксузни бренд. У 2022. години, објављен је "Kodo Constant-Force Tourbillon SLGT 003", са светски првом комбинацијом турбилона и механизма константне силе на истој оси, представљен је по цени од 370.000 евра.

Стил дизајна[уреди | уреди извор]

Дизајнерски стандарн Гранд Сеика постављен је 1967. године, стварањм Гранд Сеика 44ГС. 44ГС је поставио основу за све будуће Гранд Сеико сатове са девет елемената. Ови елементи помажу побољшању читљивости сата у различитим ситуацијама и стварају оштар и чист визуелни утисак:

  1. Удвостучили су приказ броја 12 на сату.
  2. Закошени правоугаони маркери
  3. Високо полирани оквир
  4. Дводимензионална површина
  5. Полурецесивна круница
  6. Раван бројчаник
  7. Закошене казаљке за сате и минуте
  8. Закошена ивица кућишта и оквира
  9. Обрнуто искошен зид и страна кућишта
  10. Елегентан стил са једноставним али лепим дизајно
  11. Зарацу полирање

Кинг Сеико[уреди | уреди извор]

Серија Кинг Сеико је креирана од стране Daini Seikoshe како би се такмичила са Гранд Сеиком. Први Кинг Сеико је објављен годину дана након првог Гранд Сеика, 1961. године. Први Кинг Сеико сатови били су направљени са неозначеним, ручно навијаним, 25-каменим механизмима који нису били интерно тестирали хронометри. Ово је било испраћено механизмом "44КС" 1964. године, након чега је дошло до поновне израде 44ГС, ручно навијајућег механизма са 18.000 вибрација по секунди, механизам са навијањем уназад. 1968. године 45КС је престављен са ручним механизмом од 36.000 вибрација по секунди - опет намењен да се такмичи са 45ГС, али генерално мање прецизан и са мање завршне обраде. Кинг Сеико сертификовани хронометри и СУпериор сертификовани хронометри су пуштени у продају између 1968. и 1970. године. Прва два су произведена од стране Daini Seikoske, али један од најимпресивнијих Кинг Сеико сатова, 56КС, је заправо направљен од стране Suwa Seikoshe. Кинг Сеико 56КС механизми су били исти који су коришћени у Гранд Сеико 56ГС серији, Сеико Лорд Матик сатовима и Сеико хронометрима. Такође је представљен 1968. године и имао је аутоматски покрет од 28.800 вибрација по секунди са 25 драгуља и резервом снаге од 47 сати. Ови сатови су сви иамли ознаку "Hi-Beat" на бројчанику, иако су имали само 28.800 вибрација по секунди (уместо 36.000). Кинг Сеико 56КС се производио до 1975. године када је компанија укинула серију Кинг Сеико.

Последња колекција Кинг Сеико сатова произвела је Daini Sekosha, а то су били модели 52КС који су се производили од 1971. до 1975. године. Ова серија је користила 5245 и 5246 механизме. Направљени су да буду висококвалитетни хронометри, а неки од њих су чак били чак означени на бројчанику са "В.Ф.А." (Веома фина тачност) или "Специјални". Многи од ових сатова су припадали "Ванац" под-серији и садржали су шарене бројчанике и фасетиране кристале.

Остало[уреди | уреди извор]

Сеико такође производи електричне уређаје. Током 1980-их, компанија је произвела значајан асортиман дигиталних синтисајзера, као што су ДС-202 и ДС-250, намењени за коришћење у музици. Данас одсек за музику производи метрономе и уређаје за подешавање.

Механизми[уреди | уреди извор]

Механички механизми[уреди | уреди извор]

Године 1968. Сеико је представио три калибра са десет откуцаја у секунди: аутоматски калибар 61ГС, ручно навијајући 45ГС и 19ГС за женске сатове. Аутоматски калибар 61ГС је био први аутоматски десетотактни сат у Јапану, а био је и најтачнији механички сат захваљујући високотактним калибрима. Калибри се сматрају високотактним јер нормални механички механизми куцају шесто до осам пута у секунди, а већа брзина откуцаја сат чини отпорнијим на ударце, чиме се постиже висока прецизност.

Године 2009. Сеико је представио нови калибар 9С85 са десет откуцаја у секунди, који је потпуно нови дизајн у односу на претходни калибар. Нови калибар такође испуњава Гранд Сеико стандард, сертификацију хронометра коју компанија тврди да је строжија од сертификата хронометра у Швајцарској.

Табела Сеикових механичких механизма

Калибар Вибрације по сату Драгуљи Прецизност

(секунде)

Трајање резерве

(сати)

Карактеристике
7С26 21,600 21 +40~-20 41 3 казаљке, приказ времена (Сати, минути и секунде) и приказ датума
7С36 21,600 23 +40~-20 41 3 казаљке, приказ времена (Сати, минути и секунде) и приказ датума и дана
4Р35 21,600 24 +45~-35 40 3 казаљке, приказ времена (Сати, минути и секунде) и приказ датума
4Р36 21,600 24 +45~-35 40 3 казаљке, приказ времена (Сати, минути и секунде) и приказ датума и дана
6Р15 21,600 23 +25~-15 50 3 казаљке, приказ времена (Сати, минути и секунде) и приказ датума
6Р20 28,800 29 +25~-15 45 6 казаљки, приказ времена (Сати, минути и секунде), приказ дана и датума, индикатор резерве снаге
6Р21 28,800 29 +25~-15 45 6 казаљки, приказ времена (Сати, минути и секунде), приказ дана и датума, индикатор резерве снаге
6Р24 28,800 31 +25~-15 45 6 казаљки, приказ времена (Сати, минути и секунде), приказ дана и датума, индикатор резерве снаге
6Р27 28,800 29 +25~-15 45 5 казаљки, приказ времена (Сати, минути и секунде), приказ дана и датума, индикатор резерве снаге
6Р35 21,600 24 +25~-15 70 3 казаљке, приказ времена (Сати, минути и секунде) и приказ датума
8Р28 28,800 34 +25~-15 45 6 казаљки, приказ времена (Сати, минути и мале секундарне казаљке), приказ штоперице (сат, минут и секунда) и приказ датума
8Л35 28,800 26 +15~-10 50 3 казаљке, приказ времена (Сати, минути и секунде) и приказ датума
8Л55 36,000 37 +15~-10 55 3 казаљке, приказ времена (Сати, минути и секунде) и приказ датума

Кварни механизам[уреди | уреди извор]

Дана 25. децембра 1969. године, Сеико је представио први кварцни сат у свету, Сеико Кварц АСТРОН, који ће обележити почетак револуције у индустрији. Сат је користио кристални осцилатор за прецизност, где кристал генерише сталне вибрације када је под напоном. Током 10 година развоја у компанији Suwa Seikosha, Сеико је успео да креира много делова који су омогућили да се кварцни ручни сатови одрже. На пример, Сеико је исекао кристални осцилатор у облик виљушке и развио итегрисано коло и корак-мотор који раде са сигналима из кристалног осцилатора. Иако је створио делове који су омогућили кварцне сатове, Сеико није монополизовао права за јединствене делове, већ их поделио са осталима.

Године 1973. Сеико је објавио први ЛЦД кварцни сат на свету са шестоцифреним дигиталним приказом.

Године 1975. Сеико је лансирао први дигитални сат са вишенаменским фунцијама на свету, модел 0634.

У 1978. години, Сеико је објавио Твин Кварц сат како би се решио проблем утицаја температуре на фреквенцију кристалног осцилатора кварцних сатова, што је смањивало њихову прецизност. Сеико је у сат уградио други кристал који је повезан са процесором који детектује промене температуре и шаље сиглане главном осцилатору да би извршио компензацију. Резултат је био огроман напредак у прецизности рада сата, са грешком од пет секунди месечно на грешку од пет секунди годишње.

Кинетички сатови су предствљени од стране Сеика 1986. године на сајму Базел Фер Трејд Шоу. Ови кварцни сатови користе кретање зглоба руке корисника како би пунили своју батерију.

Гранд Сеико 9Ф кварцни механизам[уреди | уреди извор]

Кварцни механизам 9Ф су користили Гранд Сеико кварцни сатови.

Гранд Сеиков 9Ф механизам је састављен потпуно ручно од стране два мајстора.

Његове карактеристике су:

  • Механизам за аутоматско подешавање зупчаника
  • Двоструки мотор за контролу импулса
  • Механизам за тренутну промену датума - Може променити приказ датума за 1/2000 секунде

Спринг Драјв[уреди | уреди извор]

Спринг Драјв је био најављен 1997. године, основан од стране Јошиказу Акахане и његовог тима, а инспирација је била Јошиказуова визија: "Сат навијен опругом са прецизношћу од једне секунде дневно, прецизношћу коју могу имати само најбољи електронски сатови". Овај механизам постиже високу прецизност од једне секунде дневно, дуго трајање резерве (чак 72 сата) захваљујући посебно развијеној легури, брзо намота, брзим навијањем са Меџик Левер дизајном и глатким кретањем казаљки.

Механизам користи опругу као извор енергије и преноси је кроз механизам помоћу зупчаника, баш као што то ради традиционални механички сат, али уместо запињаче и равнотежног точка, Сеико је користио ново развијени "Tri-synchro regulator", који функционише попут кварцног механизма. Tri-synchro регулатор има три главне фунцкије: контролисање механичке енергије опруге, генерисање електричне енергије за ниску потрошњу (приближно 25 нановата) кварцног осцилатора и стварање магнетне силе за регулисање клизног точка. Занемон традиционалне запињаче магнетном кочницом, Спринг Драјв ради са мањом буком и има казаљку која се креће глатко, приказујући континуиран проток времена. Овај механизам је такође коришћен као основа за први сат осмишљен да се носи током изласка у свемир, назван је Сеико Спринг Драјв Спејсволк.

Спонзорства[уреди | уреди извор]

Званично мерење времена[уреди | уреди извор]

Сеико званично мери време на свим многим већимспортским догађајима.

Олимпијске игре[уреди | уреди извор]

  • Летње Олимпијске игре 1964. године у Токију, Јапан
  • Зимске Олимпјске игре 1972. године уз Сапору, Јапан
  • Летње Олимпијске игре 1992. године у Барселони, Шпанија
  • Зимске Олимпијске игре 1994. године у Лилхамеру, Норвешка
  • Зимске Олимпијске игре 2002. године у Солт Лејк Сити, Јута, Сједињене Америчке Државе

Светско првенство у фудбалу[уреди | уреди извор]

Сеико је такође објавио званичне производе за Светско првенство у фудбалу 2002. године одржано у Јапану и Јужној Кореји иако није званични спонзор.

Светско првенство у атлетици на отвореном[уреди | уреди извор]

Тренутно Сеико је у споразуму са Светском атлетком федерацијом да се сатови корисне за најновије Светко првенство у атлетици. Споразум је потписан 1985. године и требало би да траје до 2029. године

Тениски турнири[уреди | уреди извор]

Кроз историју, Сеикови тајмери су се користили на многим тениским турнирима.

Остала спонзорства[уреди | уреди извор]

Сеико је развио дигитални сат стилизован по сатовима Веном Снејка из видео игре Metal Gear Solid V: The Phantom Pain под својим брендом Виред. Објављен је 2. септембра 2015. године са Metal Gear издањем. Био је ограничен на 2.500 комада широм света и распродат је пре изласка у року од 5 минута. Кутија сата је дизајнирао уметник Metal Gear Solid-a, Иоји Схинкава. Сеико је такође именован као званични спонзор тркачких видео игара Гран Турисмо. Такође је био спонзор ФК Барселоне од 2011. до 2014. године.

Сеико је такође био и спонзор Северне Америчке Фудбалске Лиге током 2014. године.

Сеико је раније спонзорисао и Хонду Ф1. Возач тима Хонда, Џенсон Батон, био је амбасадор бренда Сеико. Назив компаније је био на одећи тима, Батоновој кациги и на сигналним таблама на боксу. Спонзорство је трајало до краја сезове 2008, када је Хонда престала да учествује у Ф1 тркама.

Сеико је имао партнерство са тенисером Новаком Ђоковићем, које је почело 2014. године и завршило се 2020. године.

Сеико је тренутно главни спонзор тима No. 20 Тима 18 Холден ЗБ Комодоре који вози Скот Паи у Supercars Championship.

Споменице и захвалнице[уреди | уреди извор]

100 измена
  1. ^ а б в г д ђ „Seiko Holdings Corporation Financial Statements” (PDF). Seiko Holdings Corporation. Приступљено 6. 5. 2020.