Пређи на садржај

Корисник:Miljkovic98/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Рударство на тлу Централног Балкана у XVIII веку

[уреди | уреди извор]
Планина Копаоник

Слава нашег средњовековног рударства почела је да тамни са првим упадима Турака у централну рудну област српске државе - Копаоник и његово подгорје. Са падом српске средњовековне државе почиње да опада и рударство. Сви наши рудници из тог периода мировали су углавном од XVII до XIX века.

Експлоатација руда

[уреди | уреди извор]

Почетком XVIII века, заузевши северну Србију, аустријска војна управа, после закључења Пожаревачког мира, по налогу дворског ратног већа, почиње да отвара руднике у Србији. Аустријанцима су били добро познати наши рудници. У рејону Пека отпочињу радови у Црнајци, Мајданпеку и Кучајни, а у шумадијској области раде на Авали, Космају и Руднику. У току две деценије Аустријанци су у северној Србији експлоатисали бакар у Црнајци, бакар и гвожђе у Мајданпеку, олово и гвожђе на Руднику и среброносно олово у Кучајни, на Космају и Авали. Неуспешно су покушавали испирање злата у Морави.


Под аустријским зулумом и грабежом становништво је почело да напушта северну Србију. То је вероватно и разлог што рударство за време аустријске окупације није напредовало, па га помињемо само као епизоду.

Руда Локација
Бакар и гвожђе Мајданпек
Гвожђе Рудник
Бакар Црнајца
Сребрносно олово Кучајна, Авала, Космај