Корисник:Selena Nemešev/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Белешке једне Ане је хроника српског књижевника, новинара и сликара Момчила Моме Капора (8. април 19373. март 2010). Хроника је написана у двадесет шест глава, а објављена је оригинално 1972. године у издању „Оекономика Београд, Београдско издавачко-графички завод“. Кроз ово дело Момо Капор стиче велику популарност код публике. Хроника је написана карактеристичним београдским жаргоном и представља духовиту, али и немилосрдну анализу једног времена и друштва. Текст књиге употпуњен је ауторовим илустрацијама.

Белешке једне Ане
АуторМомо Капор
Језиксрпски језик
Жанр / врста делаХроника
Издавање
Издавање1972. године
Момо Капор

Настајање хронике[уреди | уреди извор]

Момо Капор је прво писао приче у наставцима које су излазиле у часопису „Базар“. Како су приче постале омиљене међу тадашњим читаоцима, 1972. године оне су обједињене у јединствено дело „Белешке једне Ане“. Ова књига знатно је утицала на југословенску књижевну сцену. Сврстана је у категорију „џинс прозе“.[1]

Дело је прожето ауторовим цртежима, који остварују додатну, мултивалентну презентацију приче[2], што је једна од карактеристичних одлика дела Моме Капора.

Радња[уреди | уреди извор]

Ана, главна јунакиња, је типична бунтовна, тврдоглава, београдска тинејџерка, која кроз своје младалачке погледе на свет открива читаоцу све своје личне недоумице и проблеме, али исто тако и недостатке читавог тадашњег друштва. Њени ставови подстичу на размишљање о вечитим питањима, која су подједнако била актуелна у време када је ово дело настало, као и данас.

Кроз много епизода из свог живота, Ана описује кроз шта пролази особа њених година. На духовит начин, она прича о својој породици, жељом за независношћу од родитеља, првим љубавима, бежањем од куће и, уз све то, даје живописну слику Београда у то доба. Анине приче обједињују историју, филозофију, политику, дух тадашњег времена, о којима приповеда на једноставан начин.

Друштвени контекст[уреди | уреди извор]

Дело „Белешке једне Ане“ донело је писцу велики успех. Капор је кроз ово приповедање показао своју способност опажања детаља и анализе свакодневних ситуација. Прича нам показује рефлексију стварности кроз једноставне реченице.[3] Вредност овог дела огледа се у универзалности теме коју писац обрађује. Књига представља критику друштва, како оног у чије време је настала, тако и садашњег. Аутор показује да се само околности мењају, док људи заправо остају исти.

Исечак из почетног поглавља ове књиге много пута је понављан и истиче се као прави пример „капоровског“ приповедања:

„Волим те, девојчице, вртирепу један, зунзаро, фолиранткињо једна, док идеш у јединој џипси-сукњи и жутој мајици без рукава као да је цео Београд твој. Још неухватљива, још ничија, док на сваком ћошку постављају замке оцвали лепотани са блудним мислима у глави.“[4]

Остала дела[уреди | уреди извор]

Списак дела Моме Капора према електронском каталогу НБС:

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Капор, Момо (2018). Белешке једне Ане. Београд: Лагуна. ISBN 978-86-521-2884-6. 
  2. ^ Церовић, Живко. „Momčilo Momo Kapor (1937—2010)”. http://riznicasrpska.net/knjizevnost/index.php?topic=439.0.  Спољашња веза у |website= (помоћ)
  3. ^ „Knjige koje insp.irišu: „Beleške jedne Ane“ - Momo Kapor”. 21. 02. 2019. 
  4. ^ Капор, Момо (2018). Белешке једне Ане. Београд: Лагуна. стр. 19. ISBN 978-86-521-2884-6.