Корисник:Sequenzero/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Dejan Nikolić u studiju

Dejan Nikolić (Kruševac, 3. Oktobar 1984) srpski je мuzički producent, kompozitor, aranžer, i instrumentalista (harmonika i klavijature). Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji klavijaturista VIVO Benda.

Biografija[уреди | уреди извор]

Interesovanje za muziku pokazao sa svoje četiri godine. Sa šest godina (1991.) je upisao nižu muzičku školu Stevan Hristić u Kruševcu (smer: harmonika, klasa prof. Gara Jovanović) koju je završio 1997. godine. Pored klasičnog obrazovanja paralelno se bavio tradicionalnom srpskom muzikom i muzikom sa područja Balkana na harmonici kao učenik Saše Živića.

Kao instrimentalista na harmonici osvojio je sledeće nagrade:

- II nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih muzičara Petar Konjović (Kragujevac, 1994);

- II nagrada na 39. Festivalu muzičkih škola (Subotica, 1995);

- II nagrada na Danima harmonike (Smederevo, 1995);

- I nagrada na Opštinskom takmičenju (Kruševac, 1997).

Takođe, bio je učesnik takmičenja mladih kompozitora (Beograd, 1996.),i 2 puta finalista Prve harmonike Jugoslavije (Sokobanja, 1996. i 1999.)

Završio je srednju muzičku školu Stevan Hristić u Kruševcu (teoretski smer) a potom i upisao Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu. Diplomirao je 2012. godine na Katedri za opštu muzičku pedagogiju (predmet: Harmonija sa harmonskom analizom) u klasi prof. Svetislava Božića.

Svirao je još sa Draganom Kojićem Kebom, Flamingosima, Bojanom Stamenov, Anom Milenković, Saškom Janković, Anom Nikolić, Magic Beans, Čubura Session itd.

Saradjivao je u studiju na mnogim hitovima kao instrumentalista, aranžer, producent ili kompozitor. (Milica Todorović-Tri Čaše; Severina-Tarapana; Saša Kovačević-Slučajno; Jelena Rozga-Tsunami; Severina & Učiteljice - Generale; Lexington - Dobro Da Nije Veće Zlo; Milica Pavlović - Status Quo; Neda Ukraden - Na Balkanu itd.)

Kao aranžer i producent u saradnji Dušanom Bačićem učestvovao je u finalu Beovizije 2020. (srpski izbor pesme za Eurosong) sa dve kompozicije:

*Ana Milenković - Tajna (4. mesto);

*Neda Ukraden - Bomba (7. mesto); kao i na 12. CMC festivalu 2020. u Vodicama takodje sa dve numere (Mladen Grdović&Nina Donelli,Davor Borno).

Na hrvatskom izboru za Eurosong (DORA 2021) učestvuje kao producent i aranžer sa pesmom "Zapjevaj, Sloboda Je" koju su izveli Tony Cetinski i Kiki Rahimovski.

Reference:[уреди | уреди извор]

[1]

  1. ^ „Dejan Nikolić (4)”. Discogs (на језику: енглески). Приступљено 2021-02-26.