Хармоника

С Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Хармоника (ТВ филм).
Хармоника
Borsini Bayan P 2V.jpg
Хармоника марке Meinel & Herold
Хармоника дугметара

Хармоника је полифони и аерофонски музички инструмент са клавијатуром или дугмадима. Музичар на хармоници (хармоникаш) рукама шири и скупља мех чија ваздушна струја пролази кроз вентиле. Ове вентиле контролишу хармоникашеви прсти притиском на дирке.

Тело хармонике се састоји из две дрвене кутије повезане мехом. Величина и маса хармонике варира у зависности од њеног типа, броја регистара и басова. Сам притисак на дирке се не користи као изражајно средство, нити се њиме контролише јачина звука, већ се за то користи искључиво пумпање меха. Разликују се три основне врсте хармоника: клавирска хармоника, хроматска са дугметима и дијатонска хармоника.

Сматра се да је прву хармонику конструисао Кристијан Фридрих Лудвиг Бушман 1822. у Берлину.[1] Хармонику је патентирао Цирил Демиан 1829. у Бечу.[2] Његова хармоника је имала тастере само на једној страни, док је друга служила само за развлачење.

Хармоника је фолклорни инструмент популаран широм света (Француска, Италија, Централна и источна Европа, Латинска Америка). Веома је присутна у традиционалној и новокомпонованој музици Србије. Хармоника се ређе користи као инструмент у популарној музици, али се користи и у класичној музици, нарочито од друге половине 20. века. Велики допринос развоју хармонике и литератури за хармонику дали су руски композитори.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Campacci, Claudio. Século Xix (на језику: португалском). Clube de Autores. стр. 14. Приступљено 15. 1. 2017. 
  2. ^ Dyremose, Jeanette & Lars, Det levende bælgspil (2003), pp. 133

Спољашње везе[уреди | уреди извор]