Корисник:Stojkoski Uroš/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Guilty Gear Strive
Кај Киске и Сол Бедгај на насловној страни
Девелопер(и)Arc System Works
Издавач(и)
СеријаGuilty Gear
Платформе
ИзлазакWindows, PS4, PS5
  • WW: 11 Јун, 2021
Аркаде
  • JP: 29 Јул, 2021
Жанр(ови)Борбена видео игра
МодификацијеЈедан играч, Два играча
Дизајнер(и)Даисуке Ишиватари (енгл. Daisuke Ishiwatari)
УметнициХидехико Сакамура (енгл. Hidehiko Sakamura)
Композитор(и)Даисуке Ишиватари (енгл. Daisuke Ishiwatari)
Аркадни системALL.Net P-ras MULTI Ver.3
СпецификацијеОС: Windows 8/10 (64-bit)

Процесор: AMD FX-4350, 4.2 GHz / Intel Core i5-3450, 3.10 GHz. Меморија: 4 GB RAM. Графика: Radeon HD 6870, 1 GB / GeForce GTX 650 Ti, 1 GB.
DirectX: Верзија 11.
Интернет: Широкопојасна интернет конекција.

Капацитет меморије: 20 GB слободног простора.
Начин контролеТастатура, Џојстик

Guilty Gear Striveборбена видео игра коју је развио и објавио Arc System Works. То је седми главни део серијала Guilty Gear, и укупно 25. игра објављена широм света 11. јуна 2021. Користи Unreal Engine 4.

Играње[уреди | уреди извор]

Замишљена је као „потпуна реконструкција серијала“, Guilty Gear Strive задржава суштину серијала, али обнавља многе карактеристике и механике, осим уклањања битне механике серијала, Instant Kill.[1] Уводи функцију „Wall Break“, која омогућава повратак на позорницу када се започне комбинација напада у углу арене.[2]


Прича[уреди | уреди извор]

Главна прича[уреди | уреди извор]

Прича се наставља након догађаја Guilty Gear Xrd.[3] То је завршетак приче Сол Бедгаја (Сага о ловцима на зупчанике), смештене у Вашингтон, ДЦ, Сједињене Америчке Државе и која садржи његову последњу конфронтацију са тим човеком, Асуком Р. Кројц.

Три недеље након догађаја Guilty Gear Xrd, Ино ослобађа моћног корисника магије Хепи Кејоса из тела бившег Санктус Попули, Ариелса, који је затворен у посебној ћелији за притвор у Илирији. Кејос примећује да она није физички способна да осети жељу, а затим јој нуди помоћ да пронађе своју „другу половину“ како би он могао да ужива у драми. Асука се предаје америчком председнику Колину Вернону Е. Грубицу, намеравајући да се придружи мировном самиту Г4 у Белој кући из ћелије за задржавање и да затражи помоћ од других нација да свет ослободе од књиге зване „Књига знања” и Сол Бедгаја. Светски лидери се плаше напада Ино и ангажују витезове из сваке земље, укључујући Сол Бедгаја, сада светски познатог хероја Гира који остаје ловац на главе. Сол и његов други љубавник, Џеко, планирају да одбију, али прихватају након што примете Аријелсово упозорење о Ино и Кејосовој завери. Након што је ослободила и испрала мозак самурају, Нагоријукију у илирском граду, Ино усуђује Ексл Лоуа да је уништи, а затим се предаје илирској полицији, убеђујући свет да је безбедно одржати самит. Међутим, Сол и Џеко примећују да нешто није у реду и јуре Кејоса, уз помоћ Чип Зануфа и Анџи Мита, али их зауставља језива природа Нагоријукија и Кејоса, али и да је Кејос створио оружје од материјала из Нагорријукијевог сечива које може да убије Гирове и другa бесмртна бића. Током испитивања, Ино каже да се сећа љубазног плавокосог човека, али мисли да се то сећање никада није догодило и пита да ли ће Џеко икада наћи њено „место“ у свету. Насамо, Џеко открива Солу и Кај Киску да је Ино "непотпуна" и да треба да се придружи њеној другој половини да би стекла божанство. Она предлаже да се жртвује како би се Ино претворила у обичног човека, али Сол то одбија.

Схвативши да ће се нешто догодити на Г4, Сол одлази у САД са трећим илирским краљем Дарилом, док бившe убице којe су посталe вође реформисаних група Милиа Рејџ и Зато-1 су ангажовани од стране Дерила да прате другог илирског краља Лео Вајтфенга у истраживању мистерија унутар Белe кућe, а затим Кај и Џеко полазе ваздушним бродом када самит почне. Кејос испира мозак чуварима Беле куће и држи достојанственике као што је Дерил као таоце, иако Сол и Вернон, једини који могу да отворе Асукину ћелију, успевају да побегну и затраже појачање од других савезничких снага попут Зепа и Илирије. Након што је Кејос активирао режим авиона Беле куће под називом „Тир на ног“, Асука схвата да је Кејос „прави“, човек одговоран за доношење магије у свет и Асукин бивши учитељ. Након што је сазнао шта ће Кејос урадити са књигом, Дерил успева да убеди палог чаробњака да ослободи њега и остале достојанственике осим Вернона, Сола и Асуке, укључујући преживелу агентицу САД, Џиовану. Убрзо, Чип и Анџи се ушуњају у Министарство одбране да потврде идентитет својих савезника Кејоса као другог „Тог Човека“, и правог кривца који је оркестрирао крсташе од Асукиног почетног пуцања, а затим теоретизирају да Кејос намерава да премести Белу кућу у Мескико, где ће бити оборена, тако да Кејос може ископати књигу из пепела. Сол се супротставља Нагоријукију у покушају да научи слабост Кејоса, али Нагоријуки дозвољава да буде поражен и ослобађа се контроле Кејоса, а Сол ништа не сазнаје. Асука превари Кејоса да се закључа у капсулу за спасавање и одбаци га на Земљу испод.

Кај и Џеко стижу у Белу кућу, где Асука открива да намерава да узме књигу и проведе остатак живота на месецу. Иако се веровало да се припрема да убије Сола, испоставило се да Асука планира да уклони Пламен корупције из Соловог тела, омогућавајући Солу да живи нормалним животом у ниском профилу као обичан научник „Фредерик Булсара“ и помири њихова пријатељства. Војници на земљи откривају да је "Кејос" у капсули за бекство чувар испраног мозга, а прави Кејос је још увек на броду. Кејос краде праву књигу из Асукиног тела и користи је да се стопи са Ино, дајући јој божанство. Ино лако побеђује хероје и објављује своју намеру да подели своје моћи са светом, вероватно га уништавајући. Џеко покушава да се жртвује како би зауставила Ино, али Сол је спречава да у име Аријиног духа настави даље. Кај и Ексл одвлаче пажњу Ино док Вернон и Сол користе пакет „Спиритас 48” из председничке собе Беле куће да ојачају његов мач у ласерски топ. Нагоријуки открива да је Кејосова права слабост на његовом левом длану и помаже Солу да га снажно погоди, убијајући Ино. У својим последњим тренуцима, Ино схвата да је Аксл био плавокоси мушкарац из њене прошлости и умире срећна што је коначно схватила шта је желела у животу. Након тога, "Сол" добија сахрану, пошто се повукао као научник под својим оригиналним именом, Фредерик са Џеко прави ракету да посети Асуку, која сада води радио емисију. Ексл се поново уједињује са Мегуми, својом љубавницом из прошлости и алтернативном прошлошћу Ино, што имплицира да је добила способност путовања кроз време од свог палог колеге. Монтажа приказује судбине различитих ликова Guilty Gear-а. У сцени после кредита, Кејос се појављује сам на непознатој плажи.

Споредна прича[уреди | уреди извор]

Док се одвија инцидент у Америци изазван предајом Асуке Р. Кројц, Рамлитал Валентајн, сада командант Специјалне бригаде Илирије, одлази на периферију земље након што је добила извештај о хитном случају. Тамо проналази девојку која веома личи на покојног Бедмена, који је некада радио са опседнутом Универзалном Вољом/Аријелом против човечанства. Та девојка је Делила, Бедменова сестра близнакиња која се пробудила након смрти свог брата, сада покушавајући да освети свог покојног брата.

Ликови[уреди | уреди извор]

Белешка: Укошени карактери означавају нове карактере у серијалу

Главни тим Сезонска пропусница 1

Игра садржи петнаест ликова за игру у свом главном тиму. Сол Бедгај, Кај Киске, Меј, Ексл Лоу, Чип Зануф, Потемкин, Фауст, Милиа Рејџ, Зато-1, Рамлитал Валентајн, Лео Вајтфенг, Анџи Мито и Ино се враћају из прошлих серијала, док два нова лика излазе. То су Нагоријуки, вампирски самурај који пије крв својих противника да би појачао свој напад, и Џиована, официр јединице за специјалне операције коју прати њен дух вук, Rei.

Планирано је да се објави више ликова као садржај за преузимање, са пет најављених за сезонску пропусницу 1, а један од њих се такође појавио у причи игре. Први борац сезонске пропуснице 1, објављен 27. јула 2021., је Голдлуис Дикинсон, десна рука америчког председника Колин Вернон Е. Грубица, који се бори заједно са сандуком испуњеним ванземаљским духом под кодним именом „Област 51 У.М.А.“. Други борац, објављен 27. августа 2021, је Џеко, који се први пут појавио у Guilty Gear Xrd. Трећи борац, објављен 30. новембра 2021, је главни антагониста серије који је формално представљен у серијалу, Хепи Кејос. Четврти борац, објављен 28. јануара 2022., је Баикен, који се први пут појавио у оригиналном Guilty Gear-у и који се враћа као DLC борац из Guilty Gear Xrd Rev 2. Откривено је да је последњи борац за сезонску пропусницу Тестамент, чије је последње појављивање било у Guilty Gear X2, објављен 31. марта 2022.

Развој[уреди | уреди извор]

Након што је Arc System Works потврдио да је нови део серијала Guilty Gear у развоју на EVO 2018,[9] игра је имала свој трејлер за откривање и најаву широм света под радним насловом New Guilty Gear, који приказује нову графику Unreal Engine 4 и Wall Break механике у EVO 2019.[10] Два дана касније, главна тематска песма игре, „Smell of the Game“,[11] је у потпуности откривена као промотивни сингл. Наслов Guilty Gear Strive је откривен у трејлеру у новембру 2019. године.[12]

Према речима директора Акире Катана, тим је желео да се допадне већини играча тако што ће поједноставити механике нове Strive игре у поређењу са претходним Guilty Gear играма, уместо да га олакша. Он је закључио да би са многим борбеним играма, гледаоци и повремени играчи имали потешкоћа да разумеју игру вишег нивоа и изгубили би интересовање за гледање или побољшање.[13] За разлику од других игара, детаљна објашњења механике игре су одсутна у туторијалу за игру како би показали новим играчима да је могуће уживати у борбеним играма без познавања свих механика игре.[14] Мрежно играње игре такође не укључује рангирани режим, режим играња у видео играма који рангира играче на основу њихових вештина, мерено добијеним мечевима, како не би приморавали играче да стално напредују против вештијих противника и да играју сопственим темпом.[15]

Игра је одложена у мају 2020. на неодређени датум изласка 2021. због утицаја пандемије COVID-19.[16] Након што је прва јавна бета верзија покренута током фебруара 2021. године, игра је одложена са 9. априла 2021. на 11. јун 2021., а развојни тим је навео прилагођавања одређених аспеката игре на основу повратних информација фанова због разлога за њено друго одлагање.[17] Друга јавна бета верзија одржана је током маја 2021. како би се прикупиле додатне повратне информације.[18][19]

Првобитно је планирано да игра буде доступна на јапанским аркадама истог дана када и кућне верзије. У јуну 2021. године, Arc System Works је најавио да ће издавање аркадне игре бити одложено, пошто се тестирање игре на локацијама продавница показало тешким током пандемије COVID-19.[20][21]

Издање[уреди | уреди извор]

Guilty Gear Strive је објављен за PlayStation 4, PlayStation 5 и Microsoft Windows 11. јуна 2021. Такође је дистрибуиран преко Sega јапанских конзола 29. јула 2021. године.[22] Издања „Limited Edition“ и „Ultimate Edition“ су доступна за претпродају; играчи на конзоли добили су рани приступ целој игри 8. јуна 2021. године.[23] Игра на више платформи била је подржана само између верзија PlayStation 4 и PlayStation 5 при лансирању. Унакрсна игра са Windows верзијом ће бити додата као ажурирање уз сезонску пропусницу 2.[24] Верзија 1.05 је додала корејске гласове, што је означило трећу игру у серијалу која има корејски синхронизоване гласове, поред Guilty Gear X Plus и Guilty Gear X2 #Reload.

Игра пре издања[уреди | уреди извор]

Током јавне бета фазе, играчи су високо хвалили мрежни код игре.[25]

Пријем[уреди | уреди извор]

Критички пријем
Оцена агрегатора
АгрегаторОцена
MetacriticPC: 84/100[26]
PS4: 84/100[27]
PS5: 87/100[28]
Оцене рецензената
ПубликацијаОцена
Destructoid8.5/10[30]
EurogamerПрепоручено[31]
GameSpot8/10[32]
IGN9/10[33]

Guilty Gear Strive је добио „генерално добре“ критике, према агрегатору рецензија Metacritic.[35][36][37] IGN је рекао да је „Guilty Gear Strive прекретница 2Д борбених игара која подиже летвицу за анимиране борбене игре у смислу визуелног приказа, мрежног кода и чисте креативности која се налази у свим аспектима њеног дизајна“.

GameSpot је рекао: „Ако сте спремни за изазов или само желите кул борбену игру оштрог изгледа са којом ћете се петљати, Strive зна све праве потезе.“

PlayStation 4 верзија Guilty Gear: Strive продата је у 11.722 физичке копије током прве недеље објављивања у Јапану, што је чини осмом најпродаванијом малопродајном игром ове недеље у земљи. Током исте недеље, PlayStation 5 верзија је била двадесет друга најпродаванија малопродајна игра у Јапану, са 3.547 продатих физичких примерака.[38]

Игра је ушла у физичке листе Велике Британије на 26. месту.

Arc System Works је 16. јула 2021. објавио да је игра продата у 500.000 примерака.[39]

На Стиму, број истовремених играча достигао је врхунац од 30.939, надмашивши и Street Fighter V и Tekken 7.[40]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ McWhertor, Michael (2019-08-09). „Guilty Gear director calls 2020 sequel ‘a complete reconstruction of the franchise. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-11. 
  2. ^ O'Connor, Alice (2021-03-04). „Guilty Gear Strive delayed by two months following beta feedback”. Rock, Paper, Shotgun (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-11. 
  3. ^ Square, Push (2021-02-26). „Hands On: Guilty Gear Strive Is Shaping Up to Be the Next Great Fighting Game”. Push Square (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-11. 
  4. ^ Guilty Gear -Strive- Release Date Announcement Trailer [English] (на језику: енглески), Приступљено 2021-05-31 
  5. ^ Guilty Gear -Strive- Season Pass 1 Playable Character #2 Trailer [English] (на језику: енглески), Приступљено 2021-08-15 
  6. ^ Guilty Gear -Strive- Season Pass 1 Playable Character #3 Trailer [English] (на језику: енглески), Приступљено 2021-11-14 
  7. ^ „Guilty Gear: Strive DLC character Baiken announced”. 6. 12. 2021. 
  8. ^ Guilty Gear -Strive- Season Pass 1 Playable Character #5 Trailer [English] (на језику: енглески), Приступљено 2022-03-20 
  9. ^ „New Guilty Gear title in development”. Gematsu (на језику: енглески). 2018-08-05. Приступљено 2022-05-11. 
  10. ^ McWhertor, Michael (2019-08-05). „The new Guilty Gear looks gorgeous”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-11. 
  11. ^ Square, Push (2019-11-05). „New Guilty Gear's Rocking Theme Song 'Smell of the Game' Is Now on Spotify”. Push Square (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-11. 
  12. ^ „The next Guilty Gear game adds Faust and an official title”. Shacknews (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-11. 
  13. ^ „Guilty Gear -Strive-”. Guilty Gear -Strive- (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-11. 
  14. ^ „Sixth volume of “Developer’s Backyard”(6/4 Release) | NEWS | GUILTY GEAR -STRIVE- | ARC SYSTEM WORKS”. Sixth volume of “Developer’s Backyard”(6/4 Release) | NEWS | GUILTY GEAR -STRIVE- | ARC SYSTEM WORKS (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-11. 
  15. ^ Gordon, Justin 'AdaptiveTrigger' (2021-07-19). „'Some leftover [online] features are difficult to use and not intuitive...' — Arc System Works explains feature cut from Strive”. EventHubs (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-11. 
  16. ^ „Guilty Gear Strive delayed to early 2021”. Eurogamer.net (на језику: енглески). 2020-05-15. Приступљено 2022-05-11. 
  17. ^ published, Shaun Prescott (2021-03-04). „Gorgeous anime fighter Guilty Gear Strive delayed due to reviled lobby system”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-11. 
  18. ^ „Open Beta Test #2 Announcement | NEWS | GUILTY GEAR -STRIVE- | ARC SYSTEM WORKS”. Open Beta Test #2 Announcement | NEWS | GUILTY GEAR -STRIVE- | ARC SYSTEM WORKS (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-11. 
  19. ^ „Guilty Gear Strive Trailer Prepares for Second Open Beta”. GamingBolt (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-11. 
  20. ^ „アーケード版稼働時期変更のお知らせ | NEWS | GUILTY GEAR -STRIVE- | ARC SYSTEM WORKS”. アーケード版稼働時期変更のお知らせ | NEWS | GUILTY GEAR -STRIVE- | ARC SYSTEM WORKS (на језику: јапански). Приступљено 2022-05-11. 
  21. ^ Gordon, Justin 'AdaptiveTrigger' (2021-06-02). „Japanese arcade version of Guilty Gear Strive delayed due to COVID-19”. EventHubs (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-11. 
  22. ^ Inc, Aetas. „アーケード版「GUILTY GEAR -STRIVE-」が本日より,APM3設置店舗で稼働開始”. 4Gamer.net (на језику: јапански). Приступљено 2022-05-11. 
  23. ^ „Guilty Gear Strive Early Access Will Now Include All Launch Content”. Siliconera (на језику: енглески). 2021-03-30. Приступљено 2022-05-11. 
  24. ^ „Guilty Gear Strive getting second character pass and crossplay”. Eurogamer.net (на језику: енглески). 2022-03-21. Приступљено 2022-05-11. 
  25. ^ Oloman, Jordan (2021-02-17). „The Fighting Game Community Is Very Impressed With Guilty Gear Strive's Netcode”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-11. 
  26. ^ „Guilty Gear -Strive- for PC Reviews”. Metacritic. Red Ventures. Приступљено 19. 11. 2021. 
  27. ^ „Guilty Gear -Strive- for PlayStation 4 Reviews”. Metacritic. Red Ventures. Приступљено 19. 11. 2021. 
  28. ^ „Guilty Gear -Strive- for PlayStation 5 Reviews”. Metacritic. Red Ventures. Архивирано из оригинала 29. 6. 2021. г. Приступљено 28. 6. 2021. 
  29. ^ Dozsa, Preston (12. 9. 2021). „Guilty Gear Strive Review”. Computer Games Magazine. Приступљено 12. 9. 2021. 
  30. ^ Van Allen, Eric (12. 9. 2021). „Review: Guilty Gear Strive”. Destructoid. Приступљено 12. 9. 2021. 
  31. ^ Yin-Poole, Wesley (12. 9. 2021). „Guilty Gear Strive review - finally, a Guilty Gear for all fighting game fans”. Eurogamer. Приступљено 12. 9. 2021. 
  32. ^ Epstein, Mike (12. 9. 2021). „Guilty Gear Strive Review”. GameSpot. Приступљено 12. 9. 2021. 
  33. ^ Saltzman, Mitchell (12. 9. 2021). „Guilty Gear Strive Review”. IGN. Приступљено 12. 9. 2021. 
  34. ^ „Guilty Gear Strive Review (PS5) | Aces high”. Push Square. 12. 9. 2021. Приступљено 12. 9. 2021. 
  35. ^ „Guilty Gear -Strive-”. Metacritic (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-11. 
  36. ^ „Guilty Gear -Strive-”. Metacritic (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-11. 
  37. ^ www.metacritic.com https://www.metacritic.com/game/pc/guilty-gear--strive-. Приступљено 2022-05-11.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  38. ^ „Famitsu Sales: 6/7/21 – 6/13/21 [Update]”. Gematsu (на језику: енглески). 2021-06-17. Приступљено 2022-05-11. 
  39. ^ Square, Push (2021-07-16). „Guilty Gear Strive Smashes Through 500,000 Sales, First DLC Character Revealed Next Week”. Push Square (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-11. 
  40. ^ „As Guilty Gear Strive punches through 300k sold, dataminer unearths potential DLC characters list”. Eurogamer.net (на језику: енглески). 2021-06-15. Приступљено 2022-05-11. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]