Корисник:Stojsic23/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Luigi's Mansion 3
Developer(i)Next Level Games
Izdavač(i)Nintendo
SerijaList of Luigi video games|Luigi
PlatformeNintendo Switch
Izlazak31. октобра 2019
Žanr(ovi)Акциона авантура|Акциона авантура
Modifikacijeједно-корисничка, више-корисничка
Režiser(i)Bryce Holliday
Producent(i)Alex MacFarlane
Bjorn Nash
Kensuke Tanabe
Dizajner(i)Devon Blanchet
Jason Carr
Programer(i)Brian Davis
UmetniciEdmundo Sančez
Troj Adam
Paul Kon
PisciRyunosuke Suzuki
Kompozitor(i)Chad York
Darren Radtke

Luigi's Mansion 3 је акционо-авантуристичка видео игра из 2019. коју је развила компанија Next Level Games, а објавила Нинтендо за Nintendo Switch. То је трећи главни наставак у серији Luigi's Mansion након Luigi's Mansion: Dark Moon. У игрици, играчи преузимају улогу Луиђија који мора да истражује уклети хотел, укључујући различите теме на сваком спрату, и да спасе своје пријатеље од духова који настањују хотел, након што је краљ Бу преварио групу да га посети на одмору.

Поред бројних елемената из претходних серија играња који се поново појављују, игра укључује нове функције, као што су додатни потези за хватање духова, помоћници ектоплазматског двојника познатог као Гооиги и проширена функционалност за више играча која омогућава играчима да се укључе у кооперативно и конкурентно играње и локално и онлајн. Игра је добила позитивне критике и била је номинована за неколико награда, освојивши награду за „Најбољу породичну игру“ на The Game Awards 2019. Игра је продата у 11,04 милиона примерака закључно са 31. децембром 2021.

Сама игра[уреди | уреди извор]

Luigi's Mansion 3 је акционо-авантуристичка игра, у којој играчи контролишу лик Луиђија из фиксне перспективе трећег лица, док хватају духове широм великог хотелског окружења.[1] Игра садржи два начина играња – режим приче за једног играча и скуп режима игре за више играча – у којима хватање духова функционише на исти начин као и претходни део: играчи омамљују духове Луигијевим Стробулбом, хватају их својим Полтергустом и могу да ослабе њихово здравље на 0 да би их ухватили.

нинтендо конференција

За једног играча[уреди | уреди извор]

У режиму приче за једног играча, играчи истражују велики хотел на 17 спратова – сваки спрат се састоји од различите теме и атмосфере, и разних духова, укључујући духа шефа којег играч мора да победи. Неки од нижих спратова, као што је спрат 2, немају тему. За разлику од режима приче у Luigi's Mansion: Dark Moon, који се фокусирао на унапред дефинисану структуру мисије у игри у неколико вила, Luigi's Mansion 3 је отворенијег типа и омогућава боље истраживање окружења игре, са једним ограничењем, а то је да играчи не могу истражују спратове у хотелу преко лифта док не пронађу дугме које омогућава приступ њему; главни лоби и подрум хотела су једини спратови који повезани степеништем, па нема потребе за лифтом.

Благо се може пронаћи током истраживања спрата хотела, који садрже разне предмете и захтевају решавање загонетки. Луиђи може да пронађе новчиће (вредности 1), новчанице (вредне 5), златне полуге (вредне 10) и бисере (вредне 100), као и торбе новца у којима се налази много стотина новчића. Такође може да пронађе посебне драгуље на сваком спрату, поред хватања Бооса, редовног непријатеља у серији Марио, док Луиђи може да пронађе срца да поврати здравље изгубљено након напада духова и других опасности по животну средину. Неке од функција које је увео Dark Moon су доступне у игри, укључујући функцију пуњења за омамљивање која може олакшати хватање духова, и Dark-Light Device, функцију црног светла која може открити објекте који су постали невидљиви (након хватања духа лопти, који изазивају невидљивост) и анимирају одређене портрете. Такође, запоседнути предмети, као што су запоседнути сандуци или канте за смеће, могу се вратити у нормалу. Оно што је ново у серији су нове функције Полтергуста – напад на подручје које може помоћи да задржи више непријатеља, као и да одува намештај како би открио благо; додатак за усисну чашу, који омогућава играчу да испали клип на препреке, а затим их уклони помоћу Полтергуста на каблу шоље; као и ударни напад, који омогућава играчима да више пута разбијају духове које хватају на земљу, како за већу штету, тако и оружјем да погоде друге духове око себе. Најзначајнији додатак игри је Гооиги – ектоплазматски двојник Луиђија који је раније представљен у 3ДС римејку оригиналне Luigi's Mansion. Гооиги може да изводи сличне потезе као и његова оригинална верзија, и може га контролисати играч (пребацивање између Луиђија и Гооигија) или други играч у локалној кооперативи. Играч може да користи Гооиги-а за помоћ у биткама и решавању неких загонетки у игри, од којих неке захтевају употребу Гооигија и Луиђија да би се завршиле. За разлику од Луиђија, Гооиги може да се провуче кроз рупе у отворима и решеткама, и да хода по подовима са шиљцима, али је слабији од свог оригинала и одмах ће изгубити физичку форму ако дође у контакт са водом или ватром.

За више играча[уреди | уреди извор]

Режим игре за више играча омогућава да до осам играча играју заједно локално или онлајн. У овом режиму, играчи могу да учествују у кооперативном игрању кроз „Scare Scraper“, функцију која се враћа из Мрачног месеца, или такмичарске тимске мечеве у „Scream Park“. Оба режима користе исти стил контрола у режиму за једног играча, са играчима који могу да контролишу четири варијације боја (зелена, љубичаста, наранџаста или плава) Луиђија или Гооигија. Scare Scraper се фокусира на кооперативни тимски рад између играча како би очистили сваки од 5 или 10 спратова насумично генерисане вишеспратнице тражећи духове који се крију на сваком спрату. „Scream Park“ се фокусира на тимске утакмице – једна страна као Тим Луиђи, друга као Тим Гооиги – и постизање поена у три различита типа меча: Лов на духове, у којем тимови постижу поене хватајући духове, са јачим духовима који вреде више поена; Топовска баража, у којој тимови постижу поене тако што обезбеђују топовске кугле; неке држе духови, убацују их у топ и испаљују на мете, док лукавије мете постижу више поена; и плутајући новац, у којем тимови користе надувавање за прикупљање новчића који падају у базен, избегавајући и мине које су испуштене или губе новчиће у свом поседу и искачу надувавање због чега морају да разнесу још један, дозвољавајући својим противницима да их украду.

Заплет[уреди | уреди извор]

Луиђи, његов кућни љубимац дух Полтерпуп, његов брат Марио, принцеза Бресква и трио Тоадс позвани су у The Last Resort, луксузни арт деко хотел у небодеру, смештен у области планине, и одлучују да га посете на одмору. Након што је стигао и сместио се, Луиђи се буди током ноћи и затиче хотел напуштен, претворен у уклету зграду, а остали чланови групе су нестали. Он открива да је сабласна власница хотела, Хелен Грејвли, намамила групу у хотел као део замке краља Буа, кога је ослободио из притвора професор Е. Гада након његовог поновног хватања у претходној игри. Краљ Бу објављује своје планове да се освети Луиђију и његовим пријатељима тако што ће их затворити у портрете, али Луиђи или за длаку побегне на доње спратове хотела кроз отвор за веш или бива заточен на портрету краља Буа заједно са осталим пријатељима. Уз помоћ Полтерпупа, који је такође избегао заробљавање, Луиђи, ако га и он избегне, истражује подрум и наилази на стари црвени аутомобил у подземној гаражи који носи нови Полтергустов модел усисивача. Користећи то, Луиђи прати Полтерпупа до предворја и открива да је Е. Гад такође заробљен.

Претражујући предворје, Луиђи наилази на професоров тамно-светли уређај у сефу и користи га да га ослободи. Постављајући преносиву лабораторију у гаражи, Е. Гад објашњава како је био преварен да посети хотел и како га је заробила Хелен, која му је украла његову најновију колекцију духова да би их претворила у особље зграде. Верујући да су Луиђијеви пријатељи вероватно заробљени на горњим спратовима, Е. Гад препоручује Луиђију да пронађе дугмад лифта за горње спратове која су узета из главног лифта након што је обезбедио два од духова које је раније победио. Док истражује спратове, од којих сваки има другачију тему, Луиђију додатно помаже Е. Гад са две нове справе: виртуелним Боом, комуникационим уређајем заснованим на Виртуелном дечаку, и Гооигијем, Луиђијевим ектоплазматским двојником. Остављен без избора, Луиђи почиње потрагу за дугмадима лифта која недостају како би посетио сваки од бројних спратова хотела.

Док Луиђи трага, наилази на разне духове и побеђује их док враћа дугмад лифта и спасава Жабе са њихових портрета, на велику љутњу и фрустрацију Хелен. Након што је спасио Жабе, он стиже до највишег спрата где се супротставља Хелен, коју успева да победи пре него што спасе Марија. Луиђи га затим прати до крова хотела где проналазе Бресквин портрет. Након што је ослободи, група се суочава са краљем Буом, који је раније изгубио веру у Хелен и духове и спрема се да затвори њих, Е. Гада и Жабе у једном џиновском портрету. Након што га је Полтерпуп ненамерно спасао у последњој секунди, Луиђи је приморан да још једном победи краља Буа, док му је помагао Гооги. Током битке, Краљ Бу увећава оквир портрета у покушају да увуче у њега цео хотел са Луиђијем и даље на крову. Луиђи побеђује краља Буа и успева да поврати портрет неколико тренутака пре него што се хотел сруши у руинирани неред. Након што је ослободио своје пријатеље са портрета, духови које је Луиђи ухватио беже из затвора и покушавају да нападну, али постају друштвени када драгуљ са круне краља Буа нестане, што имплицира да су им свима испрани мозгови. Е. Гад, видевши духове узнемирене због случајног уништења њихове куће, бира групу да изгради нови хотел, док је поново ухваћени краљ Бу враћен у своје старатељство заједно са Хелен. У зависности од тога колико је новца Луиђи прикупио током своје авантуре, нови хотел (изграђен у верзији Е. Гада) биће мањи или већи. Након поновног великог отварања, Луиђи и његови пријатељи одлазе кући.

Развој[уреди | уреди извор]

Luigi's Mansion 3 је развила компанија Next Level Games, која је претходно развила Luigi's Mansion: Dark Moon, а објавио је Нинтендо.[2] Игра је првобитно била планирана као Wii U наслов, са раним прототиповима који су представили Слам и Бурст као нове способности; међутим, развој система Nintendo Switch је отпочео озбиљан развој након завршетка Next Level Games' Metroid Prime: Federation Force.[3] Промена амбијента из виле у хотел је направљена како би играчи могли да имају „тродимензионално истраживање“, а Кенсуке Танабе је објаснио да „желе да играчи могу да визуализују како је хотел постављен“.[4]Упркос новој поставци, тим је намерно направио избор да нека подешавања „учини што неочекиванијим и чак не-хотелским“. Тим је приметио да све док су повезивали подешавања путем традиционалног хотелског подешавања могли би да се извуку са различитим подешавањима.[4]Неке функције које су раније биле присутне или планиране за Нинтендо 3DS римејк оригиналне Luigi's Mansion проширене су за трећи део, као што је локална заједничка игра на истом екрану и горе поменуте нове опције.[5]Пре званичног објављивања игре, Луиђијева нова справа, Полтергуст Г-00, први пут је приказана у Super Smash Bros. Ultimate Нинтендо у августу 2018, као део трејлера који најављује Castlevania садржај за игру. Полтергуст Г-00 је такође био укључен у Луиђијев сет потеза, сада је био у могућности да зграби противнике са дистанце помоћу усисног ударца и да њиме привуче противнике за свој завршни ударац.[6]

Luigi's Mansion 3 је најављен током Нинтендо презентације 13. септембра 2018. године, при чему је наслов у то време био наведен као пробни и планиран за издавање 2019. године.[7] Игра је била део Нинтендо-овог Е3 2019 изложбеног простора, са новим трејлером који наглашава премису, механику играња и режиме игре, укључујући повратак режима за више играча на мрежи, ScareScraper.[8]Демо је такође био доступан за играње на изложбеном паркету. Нејт Билдорф из компаније Нинтендо изјавио је да ће примарна кампања игре бити дужа од кампање Dark Moon. Такође је навео да је финализовани наслов промењен у једноставан број "3" уместо у поднаслов јер је временски размак између другог и трећег дела био много краћи до те мере да се серија назове устаљеном франшизом, за разлику од 12- годишњи размак између прве и друге рате.[9] Нови трејлер приказан током Нинтенда 4. септембра 2019. приказао је неке делове хотелског амбијента и дебитовао ScreamPark, нови режим игре оријентисан на забаву за до осам играча на једној конзоли.[10] Luigi's Mansion 3 је објавњен October 31, 2019.[11]

Постигнућа[уреди | уреди извор]

Luigi's Mansion 3 је добио већински позитивне критике, према агрегатору рецензија Metacritic. Челси Старк из Полигона је похвалила употребу Гооигија, као и разноврсност нивоа током игре, рекавши да је „ово до сада најбоља авантура нашег хероја страшне мачке“. Ryan McCaffrey из ИГН-а је такође похвалио дизајн нивоа и разноликост, рекавши „Luigi's Mansion 3 је толико забаван, шармантан и паметно дизајниран да се надам да ћемо добити више од три оваквих на сваких 20 година.“

Збирни резултат
Начин оцењивања оцена
Metacritic 86/100
Оцене
Издавач оцена
4Players 82%
Destructoid 9/10
Easy Allies 9/10
Edge 7/10
EGM 4/5
Eurogamer Препоруке
Game Informer 8.5/10
GameSpot 8/10
GamesRadar+ 4/5
Hardcore Gamer 4/5
IGN 8.3/10
Jeuxvideo.com 18/20
Nintendo Life 9/10
Nintendo World Report 8/10
Pocket Gamer 4/5
Polygon Препоруке
Shacknews 9/10
The Guardian 4/5
USgamer 4/5
VideoGamer.com 8/10

Продаја[уреди | уреди извор]

До 31. децембра 2021. Луиђијева вила 3 је продат у 11,04 милиона примерака широм света, што га чини једном од најпродаванијих игара за Нинтендо.

Награде[уреди | уреди извор]

Година Награде Категорија Резултат Реф
2019 Награде критичара игре Најболја итица за конзолу Номинована
Најбоља акциона/авантуристичка игра Номинована
Најбоља породична/друштвена игра Победа
Гамесцом Најбоља породична игра Номинована
Најбоља Нинтендо игра Номинована
Титаниум Награде Најбољу уметност Номинована
најбоља авантуристичка игра Номинована
најбоља породична/друштвена игра Победа
The Game Награде 2019 најбоља породична игра Победа
2020 New York Game Награде Велика apple-ова награда за најбољу игру године Номинована
Награда за дечији зоолошки врт Централ Парка за најбољу дечију игру Победа
23rd Annual D.I.C.E. Награде Изузетно достигнуће у анимацији Победа
Авантуристичка игра године Номинована
NAVGTR Награде Анимација, Уметничка Номинована
Игра, франшизна породица Победа
SXSW Gaming Награде Изврсна анимација Номинована
Изврсна у уметности Номинована
Изврсна у дизајну Номинована
Изврсна у SFX-у Номинована
16th British Academy Games Награде Најбоља игра Номинована

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „"Luigi's Mansion™ 3 for Nintendo Switch - Nintendo". 
  2. ^ „Nintendo Direct - 06.11.2019”. Nintendo. 11. 6. 2019. Архивирано из оригинала 17. 12. 2019. г. Приступљено 23. 11. 2019. 
  3. ^ „Luigi's Mansion 3 Developers Promise Better Bosses and More Puzzles”. Архивирано из оригинала 11. 7. 2019. г. Приступљено 18. 10. 2019. 
  4. ^ а б Phillips, Tom (19. 6. 2019). „Luigi's Mansion 3 developers talk cut ideas, Labo, and why Luigi is a hit with the ladies”. Eurogamer. Архивирано из оригинала 19. 6. 2019. г. Приступљено 19. 6. 2019. 
  5. ^ Archived at Ghostarchive and the Wayback Machine: „Luigi’s Mansion 3 Gameplay Pt. 1 - Nintendo Treehouse: Live | E3 2019”. YouTube. 
  6. ^ Seedhouse, Alex (18. 9. 2018). „Luigi's Mansion 3 Trailer Analysis Uncovers Secrets And Easter Eggs”. Nintendo Insider. Архивирано из оригинала 17. 1. 2020. г. Приступљено 14. 6. 2019. 
  7. ^ Nintendo (13. 9. 2018). „Luigi's Mansion 3 (Working Title) - Announcement Trailer - Nintendo Switch”. YouTube. Архивирано из оригинала 9. 6. 2019. г. Приступљено 11. 6. 2019. 
  8. ^ Archived at Ghostarchive and the Wayback Machine: „Luigi’s Mansion 3 - Nintendo Switch Trailer - Nintendo E3 2019”. YouTube. 
  9. ^ Archived at Ghostarchive and the Wayback Machine: „Playing Luigi's Mansion 3 with Treehouse's Nate Bihldorff + Q&A”. YouTube. 
  10. ^ „Archived copy”. Архивирано из оригинала 2. 1. 2020. г. Приступљено 23. 11. 2019. 
  11. ^ Holt, Kris (17. 7. 2019). „'Luigi's Mansion 3' is coming out on Halloween”. Engadget. Архивирано из оригинала 12. 12. 2019. г. Приступљено 17. 7. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]