Корисник:Turizam2017/песак

Координате: 42° 05′ 21″ С; 19° 06′ 01″ И / 42.089166° С; 19.100166° И / 42.089166; 19.100166
С Википедије, слободне енциклопедије

Лука Бар[уреди | уреди извор]

Лука Бар налази се у истоименој општини, и претставља највеће сидриште у Црној Гори.

Бар
Панорама Бара
Грб
Грб
Административни подаци
ДржаваЦрна Гора
ОпштинаБар
Становништво
 — (2011)Пад 13.503
Географске карактеристике
Координате42° 05′ 21″ С; 19° 06′ 01″ И / 42.089166° С; 19.100166° И / 42.089166; 19.100166
Временска зонаUTC+1 (CET), љети UTC+2 (CEST)
Апс. висина64 m
Бар на карти Црне Горе
Бар
Бар
Бар на карти Црне Горе
Остали подаци
ГрадоначелникЗоран Срзентић
Поштански број85000
Позивни број030
Регистарска ознакаBR

Уопштено[уреди | уреди извор]

Град Бар удаљен је 13 морских миља северозападно од Улциња, једини је значајни лучки град у Црној Гори, а уједно је и највећа трговачка лука на јужном Јадрану. Он има и индустрију у обалној зони, стога је и мање атрактиван за наутичке туристе. Обала Црне Горе веома је атрактивна за пловидбу, има очувану и углавном незагађену обалу и представља у европским оквирима неоткривену дестинацију. Зато последњих година обала Црне Горе постаје све атрактивнија дестинација за јахтинг туризам. Својим географским положајем, сликовитим лукама, бројним плажама и изузетно интересантном туристичком понудом, добро је позиционирана за развој ове врсте високог туризма. Црна Гора тренутно не располаже са наутичком инфраструктуром какву имају суседне дестинације. Углавном недостају пристаништа са могућностима за снабдевање, сервисом и туристичком понудом. Једина већа марина са могућностима сервиса, везовима током зиме и зимовником, налази се у Бару.

Шеталиште у Бару

Наутички туризам општине Бар[уреди | уреди извор]

Најједноставнију ситуацију по питању развоја наутичког туризма од свих црногорских општина има управо Општина Бар, јер ту постоји једина ’права’ марина у Црној Гори, која за сада задовољава потребе шире околине. Лука Бар нема потребе за изградњом нових марина на другим локацијама, једино се може очекивати проширење и садржајно обогаћивање барске марине. Томе погодује њена саобраћајна позиција, поготово по отварању тунела Созина и с тиме повезаним знатним скаћењем пута до Подгорице и њеног аеродрома. Како у општини Бар нема озбиљнијих конфликата око коришћења простора, ово је уједно и једна од ретких општина која нема никаквих примедби на рад Јавног предузећа за управљање морским добром. Везано уз капацитет марине у Бару и планове њеног ширења треба релативизовати актуелне податке о броју везова (400 локални чамци и 500 комерцијални везови), а о томе треба да се иначе води рачуна када се говори о капацитетима марина у Црној Гори. Наиме, актуелни подаци за барску марину добијени су на темељу калкулације са мањим пловилима до девет метара, док би она због изгледа акваторија са низовима понтона имала знатно мањи капацитет од декларисаног уколико се оријентише на веће јахте. У том смеру иду и планови о проширењу марине у Бару, који не иде према битнијем повећању декларисаних капацитета, али иду према значајном повећању прихода због повећања бродова и изградње садржаја који би подигли ниво услуге у марини. Планови укључују и побољшање заштите од валова, јер чак и барска лука као најзаштићенија на отвореној обали Црне Горе има проблема код јачих невремена. С тим плановима слажу се све заинтересоване стране, једино постоје неспоразуми око власништва, односно коришћења морског добра у марини.

Шеталиште према марини Бар
Градска плажа

Предности луке Бар[уреди | уреди извор]

Предности
Велика марина са 900 везова, са могућностима за проширавање
Најсигурније сидриште у Црној Гори
Добра доступност (аеродром, железничка станица, бродови )
Одређена инфраструктура постоји (дизалица, хала за бродове, мала продавница, бензинска пумпа, паркинг итд. )
Бројни ресторани у околини луке
Културно-историјске знаменитости

Слабости Луке Бар[уреди | уреди извор]

Слабости
Марина завршена са 60% (отворено према луци, недостају гатови и инфраструктура за снабдевање и одлагање отпада, просторије за прање )
Неатрактивно окружење марине (резервоари нафте )
Недостатак сервиса, могућност шопинга итд.
Нема адекватне туристичке понуде ( например за децу )
Неатрактиван град
Стари град Бар који се налази у подножју брда, само је делимично рестауриран

Пројекти[уреди | уреди извор]

Развој марине Бар налази се у централном месту за снабдевање јахти у Црној Гори као и за оне на пропутовању у источни део Средоземног мора, посебно унапређењем понуде услуга из наутичке области и мерама развијања производа као нпр. догађања у марини (концерти, феште ), наутички Edutainment Center (Sound, Video, Touch Screen, као и експонати са предметима из поморства ), тематски ресторани на плажи, центар за једриличаре са местом за састајање, семинарима, акваријум или морска база са природом, изложбе са еколошком тематиком и активно истраживање мора, као и одговарајућа понуда за децу. Лука Бар има велики значај за наутички туризам, као и велику могућност да постане будући центар овог дела Европе.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Стари Бар је основан у 6.веку, многе од 240 рушевина потичу из доба Турака. Један део Старог Бара је настањен, ту се налази неколико малих кафића и ресторана, као и пијаца. На околним брдима су стари маслињаци. Туристички значај има годишња фешта маслинара. Осим тога у Старом Бару се може видети једна од три најстарије маслине на читавом Средоземљу. Упечатљива зграда у близини марине је летњи дворац црногорског краља Николе. Данас је то објекат претворен у Завичајни музеј и уметничку галерију. У близини луке налази се један залив који је од 3.до 16.века служио као пристаниште у зимском периоду, јер је заштићен од буре и једним делом од југа. Око 6km северозападно од Бара, изнад јадранске магистрале, на једном брду, налази се стара рушевина још из доба Турака- Хај Нехај из 15.века, до које се тренутно тешко може стићи пешке.

Стари Бар
Рушевине у Старом Бару
Дворац Краља Николе

Потенцијали у општини Бар[уреди | уреди извор]

Од осталих локалитета у општини Бар се само успутно у додатним плановима ППМД-а спомињу увале Маљевик и Утјеха као могућа привезишта за јахте ради изградње нових смештајних капацитета. Иако се не помињу конкретне бројке, препоручује се повећани опрез у случају Маљевика као неискоришћене и врло атрактивне увале, за разлику од делом већ девастиране увале Утјеха.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

1. http://bar.me/#1441871894004-d364408a-b174

2. http://barinfo.me/text.php?kategorija=10&id=67

Референце[уреди | уреди извор]

[1] [2]

  1. ^ Наутички туризам у Црној Гори (Јануар 2004. изд.). Министарство за туризам републике Црне Горе. 
  2. ^ Наутички туризам Црне Горе (Април 2005. изд.). Министарство за туризам републике Црне Горе.