Косовска верификациона мисија

С Википедије, слободне енциклопедије

Косовска верификациона мисија (КВМ) је била орган Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) састављен од велике групе ненаоружаних мировних посматрача формиране 1998. године. Повод за формирање ове мисије су сукоби који су се током 1998. године одвијали на Косову и Метохији између полиције Републике Србије и Војске Југославије са једне и припадника ОВК са друге стране. КВМ је настала након потписивања споразума Холбрук—Милошевић у октобру 1998. године.

Формирање и циљеви[уреди | уреди извор]

На 193. пленарном заседању сталног савета 25. октобра 1998. године је одлуком Сталног савета ОЕБС-а основана КВМ са циљем да се увери у акције сукобљених страна на територији Косова и Метохије (у документима ОЕБС-а се ова територија назива Косовом) у Србији и њихово поштовање одредби резолуције Савета безбедности УН број 1199.[1] О уоченим активностима, КВМ је требало да извештава Савет безбедности УН и власти у СРЈ. Поред овог општег циља постојали су и други циљеви и појединачни задаци усмерени ка очувању мира и безбедности. Тачан списак задатака је прецизиран посебним уговором о Косовској верификационој мисији који су потписали министар иностраних послова СРЈ и председавајући ОЕБС-а.

Вилијам Вокер[уреди | уреди извор]

Председавајући ОЕБС-а, Бронислав Геремек је 17. октобра именовао Вилијама Вокера из САД за шефа Косовске верификационе мисије ОЕБС.[2] Непосредно пре овог именовања Вилијам Вокер је обављао дужност Специјалног изасланика Генералног секретара УН на месту шефа Прелазне администрације УН (UNTAES) у источној Славонији у Хрватској.[3].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Durch 2006, стр. 382.
  2. ^ Krieger 2001, стр. 117.
  3. ^ Bideleux & Jeffries 2006, стр. 541.

Литература[уреди | уреди извор]