Пређи на садржај

Крав мага

С Википедије, слободне енциклопедије
Крав мага
хебр. קְרַב מַגָּע
Час Крав маге у падобранском центру у Израелу, 1955.
СтилХибридна
Земља порекла Израел
Оснивач/иИми Лихтенфелд
Порекло стилаБокс, аикидо, рвање, џудо, капап
Олимпијски спортНе

Крав мага (хебр. קְרַב מַגָּע, [ˈkʁav maˈɡa] - контактна борба) је одбрамбено-тактички борилачки систем настао у Израелу за потребе Израелских одбрамбених снага.

Крав мага је високо ефикасан, практичан одбрамбено-тактички систем борења, који обучава како да се спречи, разреши и превазиђе било која врста насиља или напада. Крав мага обучава појединца за самоодбрану, самозаштиту, борилачким и борбеним вештинама, као и вештинама заштите других, а све на јединствен и свеобухватан начин.

Крав мага није борилачки спорт, већ борбена вештина самоодбране у цивилној варијанти као и војни одбрамбено-тактички борилачки систем у војно/полицијској варијанти.

Крав мага у себи садржи елементе рвања, партерне и ударачке технике. Позната је по својим изузетно ефикасним и бруталним контра нападима, која се обучава у елитним специјалним јединицама широм света.

Историја и развој

[уреди | уреди извор]

Крав мага је развијена из уличног и војног искуства оснивача Ими Лихтенфелда. Оснивач Крав мага је Ими Лихтенфелд. Рођен у Будимпешти у Мађарској, одрастао у Словачкој где је тренирао рвање, бокс и друге спортове. Ими Лихтенфелд је средином и крајем 1930-их година био приморан да своје знање користи у одбрани јеврејских четврти од фашистичких група у Братислави. Почетком 1940. емигрира из Европе и упућује се у ондашњу Палестину. По својој имиграцији у Израел, као бивши припадник британске војске започео је са обучавањем у борби прса у прса, јеврејски покрет отпора и герилске организације (Хагана и Палмах) из којих ће касније настати Израелска војска (ИДФ). Развија технике које ће касније бити познате као Крав мага. Крав мага је заснован на техникама које су примењивале Британске командоске јединице, а које је Лихтенфелд даље развијао.

После оснивања државе Израел 1948. Лихтенфелд постаје главни инструктор борбених вештина у израелској војсци (ИДФ). На том месту остаје скоро 20 година. Касније је по завршетку активне војне службе адаптирао војну Крав Магу за припаднике полицијских снага као и за цивиле.

Појасеви Крав маге
Бели
Жути
Наранџасти
Зелени
Плави
Смеђи
Црни

Развијање и модификовање Крав Маге у модерним временима се наставља под руководством Ејала Јанилова, најближег Имијевог асистента.

Главни Крав мага инструктор у Србији је Јован Манојловић (директор и главни инструктор српског KMG-а), инструктор Цивилне, Војне, Аир Маршал и Полицијске Крав Маге.

Литература

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]