Крав мага

С Википедије, слободне енциклопедије
Крав мага
хебр. קְרַב מַגָּע
Kravmaga.jpg
Час Крав маге у падобранском центру у Израелу, 1955.
СтилХибридна
Земља порекла Израел
Оснивач/иИми Лихтенфелд
Порекло стилаБокс, аикидо, рвање, џудо, капап
Олимпијски спортНе
Krav Maga Marines.jpg

Крав мага (хебр. קְרַב מַגָּע, [ˈkʁav maˈɡa] - контактна борба) је одбрамбено-тактички борилачки систем настао у Израелу за потребе Израелских одбрамбених снага.

Крав мага је високо ефикасан, практичан одбрамбено-тактички систем борења, који обучава како да се спречи, разреши и превазиђе било која врста насиља или напада. Крав мага обучава појединца за самоодбрану, самозаштиту, борилачким и борбеним вештинама, као и вештинама заштите других, а све на јединствен и свеобухватан начин.

Крав мага није борилачки спорт, већ борбена вештина самоодбране у цивилној варијанти као и војни одбрамбено-тактички борилачки систем у војно/полицијској варијанти.

Крав мага у себи садржи елементе рвања, партерне и ударачке технике. Позната је по својим изузетно ефикасним и бруталним контра нападима, која се обучава у елитним специјалним јединицама широм света.

Историја и развој[уреди | уреди извор]

Крав мага је развијена из уличног и војног искуства оснивача Ими Лихтенфелда. Оснивач Крав мага је Ими Лихтенфелд. Рођен у Будимпешти у Мађарској, одрастао у Словачкој где је тренирао рвање, бокс и друге спортове. Ими Лихтенфелд је средином и крајем 1930-их година био приморан да своје знање користи у одбрани јеврејских четврти од фашистичких група у Братислави. Почетком 1940. емигрира из Европе и упућује се у ондашњу Палестину. По својој имиграцији у Израел, као бивши припадник британске војске започео је са обучавањем у борби прса у прса, јеврејски покрет отпора и герилске организације (Хагана и Палмах) из којих ће касније настати Израелска војска (ИДФ). Развија технике које ће касније бити познате као Крав мага. Крав мага је заснован на техникама које су примењивале Британске командоске јединице, а које је Лихтенфелд даље развијао.

После оснивања државе Израел 1948. Лихтенфелд постаје главни инструктор борбених вештина у израелској војсци (ИДФ). На том месту остаје скоро 20 година. Касније је по завршетку активне војне службе адаптирао војну Крав Магу за припаднике полицијских снага као и за цивиле.

Појасеви Крав маге
Бели Ceinture blanche.png Krav Maga P0 Patch.svg
Жути Ceinture jaune.png Krav Maga P1 Patch.svg
Krav Maga P2 Patch.svg
Наранџасти Ceinture orange.png Krav Maga P3 Patch.svg
Krav Maga P4 Patch.svg
Зелени Ceinture verte.png Krav Maga P5 Patch.svg
Krav Maga G1 Patch.svg
Плави Ceinture bleue.png Krav Maga G2 Patch.svg
Krav Maga G3 Patch.svg
Смеђи Ceinture marron.png Krav Maga G4 Patch.svg
Krav Maga G5 Patch.svg
Црни Ceinture noire.png Krav Maga E1 Patch.svg
Krav Maga E2 Patch.svg
Krav Maga E3 Patch.svg
Krav Maga E4 Patch.svg
Krav Maga E5 Patch.svg

Развијање и модификовање Крав Маге у модерним временима се наставља под руководством Ејала Јанилова, најближег Имијевог асистента.

Главни Крав мага инструктор у Србији је Јован Манојловић (директор и главни инструктор српског KMG-а), инструктор Цивилне, Војне, Аир Маршал и Полицијске Крав Маге.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]