Краљевски двор

С Википедије, слободне енциклопедије
Краљевски двор
Краљевски двор у Београду
Краљевски двор у Београду
Краљевски двор у Београду
Информације
Локација Србија Београд, Србија
Статус завршена
Саграђена 1924—1929
Компаније
Архитекта Живојин Николић
Николај Краснов

Краљевски двор налази се са Белим двором у оквиру дворског комплекса на највишем брежуљку Дедиња, на имању површине 135 хектара. У оквиру дворског комплекса, непосредно поред Краљевог двора, налази се Краљевска капела Светог апостола Андреја Првозваног, која је са Краљевим двором повезана колонадом стубова.[1][2]

Краљевски двор саграђен је личним средствима краља Александра I. Градња је започета 1924. а завршена је 1929. Сама зграда двора је грађена у српско-византијском стилу, а фасада је обложена белим брачким мермером.

У приземљу се налазе : библиотека, краљев кабинет, златни салон, велика трпезарија и свечани хол, сви опремљени у ренесансном стилу, и плави салон опремљен у барокном стилу. У златном салону, чија је касетирана дрвена таваница обложена листићима злата, чува се слика „Света породица” Јакопа Палме Старијег, а у плавом салону се налази слика „Венера и Адонис” Николе Пусена.

На првом спрату налазе се приватне просторије у којима данас живи породица принца Александра.

У сутерену су просторије чији су зидови и таванице раскошно осликани по узору на дворац у московском Кремљу. Ту се налази дворана Душанове женидбе на чијој су таваници осликани мотиви из ове народне песме, а ту су и дворана шапата, мали салон и дворана за пројекције.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Kraljevski Dvor na Dedinju”. 011 info. Приступљено 27. 1. 2020. 
  2. ^ „Краљевски двор”. Belgrade beat. Приступљено 27. 1. 2020. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]