Краљ (презиме)

С Википедије, слободне енциклопедије

Краљ је јужнословенско презиме и титула. Буквално значи „краљ“ и, према Петру Скоку,[1] потиче од Карла Великог у истом смислу као што је Цар за Цезара.

У Словенији је то 14. презиме по учесталости: присутно је у целој земљи, али је посебно заступљено у централној и јужној Словенији. У Хрватској је то 49. презиме по заступљености, присутно и у цијелој земљи, али најбројније у средишњој Хрватској.[2] Једно је од најчешћих презимена у двије хрватске жупаније.[3]

Присутно је и у Србији, нпр. познати глумац Петар Краљ, име које је за време комунистичке владавине Србијом изазвало пометњу када се чита по аустроугарском бирократском маниру – наслеђеном у целој средњој Европи – навођења презимена испред личних имена у школама, војсци, болници итд јер звучи као краљ Петар од Југославије.

Као презиме, може се односити на следеће особе:

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Skok, Petar: Etimologijski rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika ("An Etymological Dictionary of the Croatian i.e. Serbian language") Zagreb, 1971 (Tome 1) − 1974 (Tome 3)
  2. ^ „Surname Kralj @ Acta Croatica”. 
  3. ^ „Census of Population, Households and Dwellings 2011”. Census of Population, Households and Dwellings 2011. Zagreb: Croatian Bureau of Statistics. 1. 12. 2012.