Крањска пчела

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Крањска пчела
Carnica bee on solidago.jpg
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Arthropoda
Класа: Insecta
Ред: Hymenoptera
Породица: Apidae
Род: Apis
Врста: Apis mellifera
Триномијална номенклатура
Apis mellifera carnica
Pollman, 1879

Крањска раса западне медоносне пчеле (лат. Apis mellifera carnica) је аутохтона словеначка раса пчела, пореклом из Крањске области. По својим особинама спада међу најбоље расе медоносне пчеле, те је најраспрострањенија на целом свету. Припада групи тамних пчела, тело јој је црне боје, обрасло сивосребрним длачицама. Прилично су мирне а матица је добре плодности. Пчеле радилице ове расе имају добро изражен инстинкт за сакупљање хране. Добро подноси промене климе, па се тако добро прилагођава условима другог краја. Отпорна је према болестима.

Ова раса је распрострањена на целом Балкану, где је настало више сојева - планинских и равничарских. Познати су сојеви: сјеничко-пештерски, шарпланински, хомољски, похорски, далматински итд. Посебно добре особине има далматински сој који има склоност за тиху смену матица.

Крањска раса укрштала се са другим расама, па су настали посебни сојеви. Тако је укрштањем између крањске и италијанске расе, настао банатски сој. Многи стручњаци сматрају да је посебна раса, са особинама и једне и друге расе.

Литература[уреди]

  • Др Хуснија Ћеримагић - Пчеларство, треће издање, НИП »Задругар«, Сарајево, 1977.

Спољашње везе[уреди]