Кристијан Доплер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Кристијан Доплер

Cdoppler.jpg
Кристијан Доплер

Пуно име Јохан Кристијан Андреас Доплер
Општи подаци
Датум рођења 29. новембар 1803.
Место рођења Салцбург
Датум смрти 17. март 1853.(1853-03-17)(49 год.)
Место смрти Венеција
Рад
Поље математика, физика
Познат по Доплеров ефекат

Јохан Кристијан Андреас Доплер (нем. Johann Christian Andreas Doppler; Салцбург, 29. новембар 1803Венеција, 17. март 1853) био је аустријски математичар и физичар, најпознатији по хипотези која носи име Доплеров ефекат и која представља привидну промену фреквенције и таласне дужине таласа коју доживљава посматрач који се креће релативно у односу на извор таласа.

Живот[уреди]

Кристијан Доплер је рођен у Салцбургу као син каменоресца. Међутим, није могао да се бави занатом свог оца јер је био генерално лошег физичког здравља. По завршетку средње школе, студирао је астрономију и математику у Бечу и Салцбургу и почео је да ради у Прашкој политехничкој школи (сада Чешки технички универзитет), где је постао професор математике и физике 1841. године.

Само годину дана касније, са 39 година, објавио је своје најзначајније дело о Доплеровом ефекту. Док је био професор, објавио је више од 50 чланака из области математике, физике и астрономије.

Његова истраживачка каријера у Прагу прекинута је револуцијом марта 1848. године, када је побегао у Беч. Тамо је постављен за председавајућег у Институту за експерименталну физику на Универзитету у Бечу 1850. године. Док је био на бечком универзитету, Доплер је, заједно са Францом Унгером, играо значајну улогу у развоју младог Грегора Мендела који је касније постао оснивач генетике.

Умро је од плућне болести у Венецији са 49 година, 17. марта 1853. године. Његов гроб се налази близу улаза у венецијско острво-гробље Сан Микеле.

Литература[уреди]

  • Peter M. Schuster: Moving the Stars - Christian Doppler: His Life, His Works and Principle, and the World After. - Pöllauberg, Austria: Living Edition, 2005. - ISBN 3-901585-05-2 (translated by Lily Wilmes; Webpage of the author)

Спољашње везе[уреди]