Кутригури

С Википедије, слободне енциклопедије

Кутригури су припадници хуно-прабугарских племена који су у 5. веку и 6. веку живели у степама североисточно од Црног мора и источно од реке Дон. У ранијем периоду су били у источном делу Хунског царства северно од Кавказа.

Порекло[уреди | уреди извор]

Почели су да јачају после потчињавања једног дела Хуно-Прабугара Аварима. Хуно-Прабугари који су остали под владавином Утигура, првог Сандилчовог сина, су остали у историји познати као Утигури, а Хуно-Прабугари којима је владао Кутригур, а које су потчинили Авари остали су забележени у историји као Кутригури.

Историја[уреди | уреди извор]

Кутригури је помињао Бар Хебреус (Bar Hebraeus) у 6. веку у контексту освајања са Имаон планина (Imaon Mountains). Помињу се и у хроникама, које је у 12. веку написао антиохијски патријарх Михајло Сиријац (Michael the Syrian).[1]

Били су под утицајем Гоктурских кланова (Göktürks), а у 7. веку су се полако повлачили према горњој Волги падајући под разне утицаје и власт. Од тада су се све мање помињали и нестали су са историјске позорнице.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ В. Златарски, Известието на Михаил Сирийски за преселението на българите. Том V: Избрани произведения, София, 1972, pp. 52. (Белешка Михајла Сиријца о миграцији Бугара. Одабрани радови, књига 5, Софија, 1972, pp. 52)