Хуни

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Хуни су били номадски народ који је живео у азијској унутрашњости животом степских коњаника, у чврстом војничком уређењу. Још од прастарих времена играли су значајну улогу у азијском свету. Покоривши многа монголска племена, Хуни су основали у кинеском суседству огромну и силну државу. Одатле су вековима наваљивали на Кинезе, који су против њих подигли и чувени кинески зид (око 200. п. н. е.), али је Кина ипак успела да разори Хунско царство. Од тада су се масе Хуна или покориле Кини, или, у великим масама, одселиле из кинеског домета. Ускоро након тога се помињу и турко-монголски степски Хуни, на средњој Волги, али се не зна сигурно, јесу ли они истоветни са Хунима, одсељеним из суседства Кине. Од тих Хуна одвојио се један велики део (западни Хуни), који је зашао дубље у европску унутрашњост, у другој половини 4 века. Спуштајући се најпре на Каспијско језеро и према Кавказу, западни Хуни су прегазили кавкаске Алане, покорили на Црном мору германске источне Готе, најурили, из Бесарабије и Румуније, преко Дунава на римски Балкан, западне Готе (375), и изазвали тиме епохалне догађаје у европској историји.

Порекло[уреди]

Хуни су били "конфедерација ратничких група", спремни да интегришу друге групе да повећају своју војну моћ, на Евразијској степи у 4. до 6. веку.[1] Већина аспеката њихове етногенезе (укључујући њихов језик и њихове везе са другим народима степе) нису сигурни.[2][3] Валтер Похл експлицитно каже: "Све што можемо рећи сигурно је да је име Хуни, у касној антици, описао престижне владајуће групе степских ратника."[4]

Римски историчар Амијан Маркелин, који је почетком 390. године завршио свој рад историје Римског царства, забележио је да се "народи Хуна … живе изнад Азовског мора у близини замрзнутог океана".[5][6] Јероним их је повезао са Скитима у писму, написаној четири године након што су Хуни напали империјске источне покрајине у 395.[7] Једначина Хуна са Скитима, заједно са општим страхом од доласка Антихриста крајем 4. века, довела је до њихове идентификације са Гогом и Магогом (кога је Александар Велики затворио иза неприступачних планина, према популарна легенда). Ова демонизација Хуна се такође одражава у Јорданесовој Гетици, написаној у 6. веку, који их представља као људе који се спуштају од "нечистих духова" и протјерали готичке вештице.

Изглед[уреди]

Пошто су Хуни били неписмени и на тај начин нису чували никакве записе, све преживеле рачуне су написали непријатељи Хуна, и и ниједан не описује Хуне као привлачне било морално или по изгледу. Јорданес, писац Гота у Италији 551. године, век после распада Хунићког царства, описује Хунове као "дивљу расу, која се прво налазила у мочварама, застрашујуће, гнусно и ситно племе, једва човек и без језик зачуван који су носили али мало сличан људском говору.[8]:122 Јорданес наставља да пише:

Они су учинили да њихови непријатељи беже у ужасу зато што је њихов црнпураст аспект био плашљив, и имали су, ако то могу назвати, неку врсту безобличног груменом, а не главу, пре са веома мале рупе него очима. Њихова тврдоћа је очигледна у њиховом дивљом изгледом, и то су бића која су окрутна према својој деци оног дана када су рођени. Јер су пресецали образ лица мушкараца са мачем, тако да пре него што добију храну млека морају научити да издржавају ране. Стога су остарели без браде и њихови младићи су без лепоте, јер лице обрушено мачом поквари природну лепоту браде. Они су кратки у порасту, брзи у телесном кретању, упозоравајући коњани, широки рамени, спремни за употребу лук и стрелице, и имају чврсте вратове који су икада подигнути у поносу. Иако живе у облику мушкараца, они имају суровост дивљих звери.[8]:127–8

Објашњење мапе[уреди]

Мапа приказује империју Атиле у зениту моћи, негде око 450. године.

Звезда показује место Атилиног седишта (мађ. Székhey), чија тачна локација није позната. По подацима који су данас доступни, Атилино седиште је било или на месту римског града Аквинукума, данас Будимпешта или је његов покретни двор, како је описано од стране римског дипломате Приска када је био у посети Атили, био померан у зависности од потреба и тренутних прилика у империји, али у већини случајева у околини реке Тисе.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Pohl 1999, стр. 501–502.
  2. ^ Heather 2010, стр. 502.
  3. ^ de la Vaissière 2015, стр. 176.
  4. ^ Pohl 1999, стр. 502.
  5. ^ Ammianus Marcellinus: The Later Roman Empire (31.2.). стр. 411.
  6. ^ de la Vaissière 2015, стр. 177.
  7. ^ Maenchen-Helfen 1973, стр. 4.
  8. 8,0 8,1 „Who was Who in Roman Times: The Goths by Jordanes”. Приступљено 4. 02. 2017. 

Литература[уреди]


Спољашње везе[уреди]