Лавинг против Вирџиније

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лавинг против Вирџиније
Seal of the United States Supreme Court.svg
Датум расправе: 10. април, 1967.
Датум пресуде 12. јун, 1967.
Пуни назив случаја Ричард Пери Лавинг и Милдред Џетер Лавинг против Вирџиније
Историја случаја Брачни пар Лавинг осуђен. Захтјев за укидање пресуде одбијен
Пресуда
Суд је прогласио „Закон о расном интегритету“ Вирџиније неуставним, и укинуо пресуду која је изречена брачном пару Лавинг. Овом одлуком укинути су сви закони који су забрањивали међурасне бракове широм САД-а.
Чланови суда
Већинско мишљење: Ворен, придружили се: сви остали
Издвојено сагласно мишљење Стјуарт
Примењено право
Устав Сједињених Америчких Држава, XIV амандман

Лавинг против Вирџиније је назив судског предмета пред Врховним судом Сједињених Америчких Држава, у којем је суд прогласио неуставним законе који су криминализовали бракове између особа различитих раса. Поред Вирџиније, више од 10 америчких савезних држава је имало овакве законе. У осталим државама су бракови између особа различитих раса били легални, међутим, проблем је настајао када се брачни пар који је склопио брак у савезној држави гдје су такви бракови били легални пресели у другу савезну државу, гдје су бракови особа различитих раса били законом забрањени и кажњиви. У Вирџинији су такви бракови кажњавани затвором од једне до пет година.

Хапшење брачног пара Лавинг[уреди]

Милдред Џетер и Ричард Пери Лавинг вјенчали су се 1958. године у Вашингтону. Након повратка у Вирџинију, ухапшени су јер је њихов брак представљао кривично дјело према Закону о расном интегритету, с обзиром да нису били исте расе. Обоје су осуђени, и понуђен им је избор да напусте Вирџинију на 25 година или да проведу годину дана у затвору. Њих двоје су отишли из Вирџиније, али су 5 година након тога започели судски процес против ове пресуде.[1]

Судски процес[уреди]

Милдред и Ричард су прво преко адвоката Америчке уније за грађанске слободе затражили од судије који је донио првобитну пресуду да поново размотри случај, међутим, он је опет пресудио на исти начин. У образложењу пресуде написао је[1]:

Пресуда Врховног суда[уреди]

Врховни суд је једногласно пресудио да закон на основу кога су осуђени Ричард и Милдред Лавинг крши Устав Сједињених Америчких Држава. По мишљењу суда слобода „да се ступи или не ступи у брак са особом различите расе, у потпуности припада појединцима и не може бити ограничена од стране државе. Овом пресудом укинути су сви слични закони у осталим савезним државама, мада су неки остали и деценијама након пресуде, али се нису примјењивали.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]