Латерални систем

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Бочна линија код ајкула.
Бочна линија код врсте Comberomorus cavalla.

Латерални, бочни систем или бочна линија је чулни систем који спада у посебна соматичка чула и има улогу да детектује промене покрета и струјања воде, помоћу чега се животиња оријентише у кретању кроз воду. Латерални систем је присутан код водених кичмењака (риба, колоуста и водоземаца).

Овај систем граде органи неуромасти. Неуромасти на телу животиња могу да се налазе: појединачно на кожи (посебно у главеном региону), линерално распоређени у плитким удубљењима на кожи главе и трупа (код колоуста и водоземаца), или у затвореном каналу који је преко посебних каналића повезан са спољашњом средином (већина риба са хрскавичавим и коштаним скелетом). Животиња помоћу латералног система детектује промене у вибрацији водене средине (углавном вибрације ниске учесталости). Ове вибрације може да изазове промена правца или брзине струјања воде, као и неки објекат у води (плен, препрека). Сем детекције промена вибрације латерални систем може да детектује и промене хидростатичког притиска воде. Неуромасти такође могу да детектују и електрична поља високог интензитета, мада за детекцију електричних поља животиње углавном користе електрорецепторе који су у ствари модификовани неуромасти.

Неуромасти који граде латерални систем у току ембрионалног развића настају од најмање 6 пари епибранхијалних плакода (задебљања која се налазе на глави, изнад шкрга). Са ових задебљања процесом деламинације (одљушћивања) одвајају се групе миграторних ћелија и посебним путевима карактеристичним за сваку врсту долазе до одређених места на телу где ће се развити у неуромасте. Од ових плакода настају и сензитивне ганглије које инервишу неуромасте.


Спољашње везе[уреди]