Легија Кондор

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Застава Легије Кондор

Легија Кондор била је јединица ратног ваздухопловства (Луфтвафе) нацистичке Немачке која је била послата као добровољачка подршка фашистима Франсиска Франка у Шпанском грађанском рату. Легија је почела са деловање су у лето 1936. током операције Феуерзаубер када је на самом почетку рата немачки канцелар Адолф Хитлер побуњеницима послао неколико десетака цивилних Луфтханзиних транспортних авиона Ju-52 и тако у критичном тренутку створио ваздушни мост којим су побуњеничке афричке трупе пребачене из Марока у Шпанију. Помоћ побуњеницима се са временом интензивирала достављањем авиона и пилота Луфтвафе, односно њиховим активним учешћем у борбама против републиканских снага. Мотив за учешће Немаца је дјеломично био идеолошке и политичке природе - помоћ фашистима у борби против левичара и настојање да Шпанија постане будући немачки савезник - а делимично и настојање да се тестирају модерни авиони и тактика. Легија Кондор се испочетка није могла равноправно носи са републиканским ваздухопловством које је са тада модерним ловачким апаратима И-15 и И-16 снабдео СССР, а стање се побољшало тек накнадно, са увођењем њима супериорних Месершмит Bf 109. Упркос томе Легија Кондор је играла значајну улогу и допринела победи националиста, а бројни њени чланови су стекли вредна искуства која ће користити у Другом светском рату. Широј јавности је, међутим, постала најпознатија по контроверзном бомбардовању Гернике које је послужило као модел за терористичко бомбардовање градова као део стратегије блицкрига. У Легији Кондор је у непуне три године рата учествовало 16.000 припадника немачких оружаних снага и око 600 авиона различитих врста.

Економске мотивације помоћи Шпанији[уреди | уреди извор]

Бомбардер Хе 111 који је употребљаван у Легији Кондор

Јула 1936. било је основано друштво Sociedad Hispano-Marroqui de Transportes Tetuan-Sevilla (HISMA).[1] Главни циљ овог удружења све до настанка Легије Кондор био је да доводи немачке добровољце у Шпанију, довоз технике и продаја продуката немечке приватне продукције. Ове активности после три месеца преузела је нова организација Rohstoff und Waren Einkaufsgesellschaft (ROWAK),[2][3] која се бринула о односима Немачке и франкистичког режима. Обе организације су брзо утицале на трговину. У Шпанију је увожено оружије а у Немачку је довожена шпанска сировина.[2] Целу немачко-шпанску трговину овладале су орханизације HISMA и ROWAK које су за своје услуге узимале провизије.

Економске користи које је имала Немачка од сировина ( пре свега од : гвоздене руде, волфрама, пирита и олова)[2] данас се сматрају као главни разлози за немачки интерес за помоћ франкистима.

Познати чланови[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]