Леопард 1

С Википедије, слободне енциклопедије
Леопард 1

Леопард 1А1 немачке војске
Леопард 1А1 немачке војске

Основне карактеристике
Земља порекла  Западна Немачка
Намена основни борбени тенк
Уведен у употребу 1965
Број примерака 6.325
Брзина на путу 64 km/h
Досег 600 km
Димензије и маса
Дужина 7.09 m
Ширина 3.25 m
Висина 2.6 m
Опрема
Главно наоружање Л7 топ 105
Споредно наоружање митраљез 7,62мм x 2
Мотор Дајмлер - Бенц МТУ МБ 838ЦаМ500 дизел-мотор са 10 цилиндара
Снага (КС) 819 КС
Посада
Посада 4

Леопард 1 је основни борбени тенк, који је дизајниран и произведен у Западној Немачкој. У употребу је ушао 1965. године. Леопард 1 је први тенк који је направљен у Немачкој, од краја Другог светског рата.

Леопард 1 је главни борбени тенк, дериват тенкова из шездестих година 20. века. Има тешко наоружање и оклоп, које је ипак слабије од Совјетског, који му је био директан противник. Труп је стандардан и подељен је на задњи део у коме се налази мотор, и на предњи део где се налази посада. Купола је направљена из једног дела.

Највећа дебљина оклопа је 70мм, а оклоп је најтањи на горњој површини трупа, где је дебео око 10мм.

Главно наоружање тенка је британски Л7 главни топ, калибра 105мм. У споредно наоружање спадају два митраљеза 7,62мм, од којих је један коаксијалан са топом. У каснијим верзијама тенка, коаксијалан митраљез је замењен оптичким нишаном.

Верзије[уреди | уреди извор]

Леопард 1 - основна верзија из 1965. године.

Леопард 1А1 - већи део основних верзија Леопарда 1 је унапређено у ову верзију. Ова верзија има топлотну пресвлаку за топ, систем за стабилизацију и нове гусенице. Систем за стабилизацију повећава шансе за погодак првом гранатом, због контроле висине и правца током кретања тенка.

Леопард 1А1А1 - додат му је додатни оклоп у виду челичних плоча које су причвршћене на куполу и предњи део тенка.

Леопард 1А1А2 - ова верзија је опремљена нишанима са ниским нивоом осветљења.

Леопард 1А2 - на овој верзији је додата купола од чвршћег ливеног челика, унапређен је систем заштите од спољашњих утицаја, додат је клима-уређај и ноћни нишан са интезивираном сликом за команданта и нишанџију.

Леопард 1А3 - овај модел користи заварену куполу, са заштитом клинастог облика. У снажно заштићеном складишном простору, који се налази иза куполе се чува светло за претрагу, у случајевима када није монтирано на главни топ. Перископ пуњача топа може да се помера по висини.

Леопард 1А4 - коначна верзија немачког производног система. Ова верзија има интегрисан систем контроле ватре, који се састоји од командировог стабилизованог панорамског телескопа, и тобџијиног главног нишана са стереоскопским даљиномером. Та два система заједно повезују потпуно стабилизован главни топ и балистички компјутер.

Леопрад 1А5 - ова верзија представља додавање топлотних нишана на моделе 1А1 и 1А2.

Корисници[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]