Лонгитудинални талас

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Раван лонгитудиналан талас
Лонгитудиналан талас (цилиндричан или сферни)
Видео снимак лонгитудиналног таласа

Лонгитудинални талас је талас при чијем простирању честице осцилују у правцу простирања таласа. Може се кретати само кроз супстанцијалне средине, које поседују еластичност. Пример је звук у води и ваздуху. Супротност овог вида таласа су трансверзални таласи.

Простирање[уреди]

За разлику од трансверзалних, лонгитудинални се могу простирати и кроз течну и кроз гасовиту средину(а исто као и они могу кроз чврсту). То значи да су сви механички таласи присутни у гасовитим и течним срединама лонгитудинални. Једини изузетак су трансверзални таласи на површини течности, где се јављају заједно са лонгитудиналним, заједно чинећи резултујући талас.

Брзина лонгитудиналних таласа[уреди]

Брзина лонгитудиналних таласа у чврстим и течним срединама рачуна се формулом: , где је -Јунгов модул еластичности за чврсте средине, а коефицијент стишљивости за течне, док је -густина. У идеалним гасовима брзина лонгитудиналних таласа је: . Очигледно брзина лонгитудиналних таласа у идеалним гасовима зависи само од температуре.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Милан О. Распоповић. Физика за трећи разред гимназије природно-математичког смера. Завод за уџбенике. Београд. 2007. година