Лондонска општина Кингстон на Темзи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кингстон на Темзи
Kingston upon Thames
Грб
Грб
Положај
Држава  Уједињено Краљевство
Земља  Енглеска
Град  Лондон
Статус Краљевска општина
Лондонска општина
Тип управе Управник и Кабинет
Председник не постоји
Владајућа странка Либерално демократска
Површина 37,25 km2
 — број ст. 151.800
 — густина ст. 4.075,17 ст./km2
Етничка структура 84,5% белаца
7,8% јужноазијаца
1,6% црнаца
1,4% Кинеза
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Кингстон на Темзи је назив једне од лондонских општина (енгл. London Borough of Kingston upon Thames) и уједно и назив њеног историјског средишта, места Кингстон на Темзи.

Кингстон постоји, као несеље, преко једног миленијума, ако не и дуже. У њему су нађени и бројни артифекти из римског периода. У X веку, он је био место крунисања чак седам Англо-Саксонских краљева. У Кингстону и данас постоји Крунидбени камен за који се верује да је био употребљиван за крунисања. Првобитно, Кингстон је озваничен као општина указом Едварда IV 1481. године.

Данашња општина је настала 1965. спајањем тадашње кингстонске општине са двема општинама које су суштински биле део метрополитског Лондона али су административно припадале Сарију. Садашња општина садржи бројна места као: Кингстон на Темзи, Сурбитон, Нови Молден, Норбитон...

Сам Кингстон на Темзи је активан модеран, градић и трговачки центар са мноштвом тржних центара и радњи оријентисаним претежно према имућнијим. У њему се налази и Кингстонски универзитет. Са централним Лондоном повезан је приградским возовима.