Лондонска општина Брент

Из Википедије, слободне енциклопедије
Брент Brent
LondonBrent.png
Положај у Ширем Лондону
Brent coat of arms.JPG
Грб општинског Савета
Демографија
Становништво
Бројност
Густина насељености

270.100
6.247/km2
Етничка структура 45,3% белаца
27,7% јужноазијаца
19,9% црнаца
1,1% Кинеза
Географија
Статус Лондонска општина
Површина 43,24 km2
Управа
Тип управе Управник и Кабинет
Председник општине Колум Молони
Владајућа странка Либерално демократска
Сајт општине http://www.brent.gov.uk/

Брент (енгл. London Borough of Brent) је једна од лондонских општина у периферном северозападном делу Лондона.

Као и све лондонске општине, Брент је административно оформљен 1965. године, реформом дотадашњих самоуправа. Настао је спајањем општине Вембли и општине Вилсден (која је до тада административно била део Мидлесекса). Име је добила по мањој реци Брент, која протиче кроз општину.

Брент је етнички веома хетероген. По попису из 2001., општина Брент има највећи број становника (чак 46,53%) у целој држави који су рођени ван Уједињеног Краљевства. Општина је по броју становника међу првима у Лондона, а шаролика резиденцијална популација је претежно сконцентрисана у местима као: Долис Хил, Вилзден Грин, Вембли Парк, Килбурн, Вилзден... На њеној територији се налази преко 100 паркова и других зелених површина као и један резерват природе. Многи од ових паркова су ту још од викторијанског времена.

На територији општине се налази и чувени стадион Вембли, национални стадион репрезентације Енглеске. За потребе стадиона реновирана је и станица метроа Вембли Парк. Општина је дом и храма Незден, по Гинисовој књизи рекорда, највећем хиндуистичком храму ван Индије.

Општина је са остатком Лондона веома добро транспортни повезана. Џубили линија и Метрополитан линија лондонског метроа имају низ станица у Бренту, а осим тога неколико железничких линија као и бројне аутобуске линије повезују је са центром Лондона.