Лондонска општина Мертон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мертон
Merton
Грб
Грб
Положај
Држава  Уједињено Краљевство
Земља  Енглеска
Град  Лондон
Статус Лондонска општина
Тип управе Управник (Дејвид Вилијамс) и Кабинет
Председник Џералдина Станфорд
Владајућа странка Конзервативна (мањинска управа)
Површина 37,61 km2
 — број ст. 192.300
 — густина ст. 5.113 ст./km2
Етничка структура 75,0% белаца
11,0% јужноазијаца
7,8% црнаца
1,3% Кинеза
Званични веб-сајт

Мертон (ен. London Borough of Merton) је општина у југозападном делу Лондона.

Подручје данашње општине има дугачку историју. У почетку је цело подручје било под влашћу и управом племства. Интересантно је да је Хенри VI, једини енглески краљ који није крунисан у Вестминстерској опатији, за место свог крунисања изабрао управо Мертон.

Међутим, почетком XVI века власништво над земљиштем из племићких прелази у руке имућнијих трговаца. Ово је означило прави процват подручја. Бројне радионице, а касније и права индустријска постројења, отварају се на некадашњем краљевском земљишту. Упоредо тече и развој транспорта у овом делу Лондона тако да је Мертону изграђена једна од првих железничких пруга. Настају и шире се концентрисани трговачки квартови од којих су многи задржали своју намену и до данас.

Од многих познатих становника Мертона свакако је најпознатији адмирал Нелсон.

Данашња општина формирана је 1965. од општина Мичам, Вимблдон и подручја Мертон и Морден. Сва три су административно била део Сарија. Након дугих расправа о називу новостворене општине изабрано је историјски познато име Мертон, као компромисно решење између социо-економски супротстављених Мичама и Вимблдона.

Општина је данас веома активан део Лондона. Након разарања у Другом светском рату, становништво се концентрисало у новоизграђеним објектима у местима као што су Мичам, Вимблдон, Рејнс Парк, Морден и Колијерс Вуд.

Свакако најпознатији део општине је и њен најразвијенији део - Вимблдон. Осим што се у њему сваке године игра Вимблдонски шампионат у тенису, Вимблдон је и прометан трговачки центар са бројним радњама, тржним центрима, биоскопима.. .