Лондонска општина Мертон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Мертон
Merton
Лондонска општина
Official seal of Мертон
Грб
LondonMerton.svg
Држава  Уједињено Краљевство
Земља  Енглеска
Град  Лондон
Влада
 • Тип управе Управник (Дејвид Вилијамс) и Кабинет
 • Председник Џералдина Станфорд
 • Владајућа странка Конзервативна (мањинска управа)
Површина
 • Укупно 37.61 km2 (14.52 sq mi)
Становништво
 • Укупно 192,300
 • Густина 5,100/km2 (13,000/sq mi)
Етничка структура 75,0% белаца
11,0% јужноазијаца
7,8% црнаца
1,3% Кинеза
Вебсајт Званични веб-сајт

Мертон (ен. London Borough of Merton) је општина у југозападном делу Лондона.

Подручје данашње општине има дугачку историју. У почетку је цело подручје било под влашћу и управом племства. Интересантно је да је Хенри VI, једини енглески краљ који није крунисан у Вестминстерској опатији, за место свог крунисања изабрао управо Мертон.

Међутим, почетком XVI века власништво над земљиштем из племићких прелази у руке имућнијих трговаца. Ово је означило прави процват подручја. Бројне радионице, а касније и права индустријска постројења, отварају се на некадашњем краљевском земљишту. Упоредо тече и развој транспорта у овом делу Лондона тако да је Мертону изграђена једна од првих железничких пруга. Настају и шире се концентрисани трговачки квартови од којих су многи задржали своју намену и до данас.

Од многих познатих становника Мертона свакако је најпознатији адмирал Нелсон.

Данашња општина формирана је 1965. од општина Мичам, Вимблдон и подручја Мертон и Морден. Сва три су административно била део Сарија. Након дугих расправа о називу новостворене општине изабрано је историјски познато име Мертон, као компромисно решење између социо-економски супротстављених Мичама и Вимблдона.

Општина је данас веома активан део Лондона. Након разарања у Другом светском рату, становништво се концентрисало у новоизграђеним објектима у местима као што су Мичам, Вимблдон, Рејнс Парк, Морден и Колијерс Вуд.

Свакако најпознатији део општине је и њен најразвијенији део - Вимблдон. Осим што се у њему сваке године игра Вимблдонски шампионат у тенису, Вимблдон је и прометан трговачки центар са бројним радњама, тржним центрима, биоскопима.. .