Лудвиг Млађи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Не поистовећивати са Лудвиг Дете.
Лудвиг Млађи
Датум рођења 835.
Место рођења Баварска
Датум смрти 882.
Место смрти Франкфурт
Династија Каролинзи
Отац Лудвиг I Немачки
Мајка Hemma
Супружник Liutgard of Saxony
Потомство Hugh of Saxony, Louis, Hildegard

Лудвиг Млађи (нем. Ludwig III.; Баварска, 835Франкфурт, 882) је био краљ Немачке (Источне Франачке) (876—882), краљ Саксоније (876—882), краљ Лотарингије (879—882) и краљ Баварске (880—882). Био је средњи син Лудвига Немачког. Када му је умро отац Лудвиг Немачки, постао је краљ Немачке.

Свађе и мирења са оцем[уреди]

Као младић ратовао је против Словена на истоку. Аквитанско племство га је било позвало 854, јер је било незадовољно Карлом Ћелавим. Напао је Аквитанију до Лиможа, а онда се вратио натраг.

Гајио је блиске везе са источним племством и тиме је постао доста независан од свога оца. Тако се 865. побунио заједно са Карлом Дебелим против свог оца. Тада му је Лудвиг Немачки дао Саксонију са Франконијом и Тирингијом на управљање. Поново се буни против Лудвига Немачког 871. и 873, али се после тога мире.

Победа над Карлом Ћелавим[уреди]

Када му је умро отац 876, он постаје наследник и краљ Немачке. Задржао је очевог саветника надбискупа од Мајнца. Карло Ћелави је покушао искористити прилику и анектирати источни део Лотарингије. Међутим у бици код Андернаха 8. октобра 876. Лудвиг Млађи је са много мањом војском и бољом тактиком победио Карла Ћелавог.

Подела између три брата[уреди]

После те битке три брата се састају у новембру 876. у Нердлингену, па се слажу са планом поделе из 865, који је потврђен 872. године. По томе плану:

Крајем 877. браћа се поново састају, да одлуче шта са Лотарингијом, јер Карломан Баварски није више полагао право на Лотарингију, тако да је Карло Дебели и Лудвиг Млађи деле међусобно.

Споразум са Лујем Муцавцем[уреди]

После смрти Карла Ћелавог, Лудвиг Млађи склапа споразум са Лујем Муцавцем у новембру 878. у Лијежу. По том споразуму два рођака обећавају један другом да ће поштовати наслеђивање свакога од њих и да неће полагати права један другом на територије. Убрзо после тога, 879, Луј II Муцавац умире.

Заузимање Лотарингије[уреди]

Део племства у Француској позива Лудвига Млађег да завлада Француском. Лудвиг Млађи је извршио инвазију. Дошао је до Вердуна. Нови француски краљеви су предали Лудвигу Млађем Лотарингију, па се задовољан повукао. У фебруару 880. територијални добитак Лотарингије је озваничен споразумом у Рибмону. Тај споразум је створио између Француске и Немачке чврсту границу, која се није мењала до 14. века.

Лудвиг Млађи је избегавао сукобе са племством и помиривао је интересе племства и интересе краљевине. Створио је јаке везе са моћним породицама, укључујући оне, који ће касније створити Отонску династију. Лудвиг Млађи је углавном боравио у подручју Рајне и није посећивао Саксонију или источне границе.

Када је Карломан Баварски преживео инфаркт 879, постао је неспособан да даље влада и предао је Баварску Лудвигу Млађем. Карломан је умро 880, тако да Баварска отада припада Лудвигу Млађем.

Сукоби са Норманима[уреди]

Од лета 879. Нормани су нападали Немачку и дубоко су залазили у унутрашњост земље. У фебруару 880. Лудвиг Млађи побеђује Нормане у бици код Тимеона, али у тој бици му је убијен син. Нормани су били заузели и Најмеген, али их је Лудвиг и одатле истерао. Истога месеца Нормани су победили код Хамбурга саксонску војску под вођством војводе Бруна. Бруно и много Саксонаца је страдало у тој бици. Показало се да једна одлучна победа против Нормана, као она код Тимеона није довољна да се зауставе таласи норманских инвазија.

Умире без наследника[уреди]

Умро је вероватно 20. јануара 882. године. Није имао наследника, па Карло Дебели узима све његове територије и постаје краљ и Француске и Немачке и Италије.

Литература[уреди]

Претходник:
Лудвиг II Немачки
Краљ Немачке
(876—882)

Наследник:
Карло Дебели