Пређи на садржај

Лутеранска црква Светог тројства у Дофену

С Википедије, слободне енциклопедије
Лутеранска црква Светог тројства у Дофену
Лутеранска црква Светог тројства
Лутеранска црква Светог тројства
Лутеранска црква Светог тројства
Информације
Локација Канада Дофен, Манитоба
2 Kirby Ave E.
Координате 51° 05′ 02″ С; 100° 01′ 33″ З / 51.083896° С; 100.025831° З / 51.083896; -100.025831
Статус Верски објекат
Саграђена 1963.
Отварање 1963.

Лутеранска црква Светог тројства у Дофену једна је од десетак цркава у овом највећем преријском граду, са 10.300 становника, у области Паркланд у покрајини Манитоба, Канада.[1] Лутеранска црква која широм света данас окупља преко 80 милиона верника, своју прву цркву у Дофену, као део америчке Лутеранске цркве, основала је 5. октобра 1963. године. Иако је Лутеранство новији део историје Дофена, његови корени сежу и вуку корене у даљој прошлости у којој је било доста мушкарца и жене који су сматрали да је добро да се поклоне и моле свом Богу. Из жеље за богослужењем настала је лутеранска црквена заједница а потом и црква за бослужење у Дофену.

Историјат[уреди | уреди извор]

Историја лутернства у средишту канадске прерије почела је у раним 1960-тим, након доласка имигрантских породица лутеранске вероисповести из англо-саксонских земаља и почетка новог живота на простору општине Дофен. Привучени обећаним бољим животом у новој земљи, са собом су донели и своју културу, веру и верске обичаје. Наиме за неколико лутеранских породица које су се настаниле у области Дофена, и које су себа називала Нада Лутеранска цркв, пре 1963. године вреску службу држао је гостујући пастор у Сифтон округу.[1]

Од старне ових матични породица лутеранаца у Дофену је основана Лутеранска црква Светог тројства 5. октобар, 1963. као део америчке Лутеранске цркве. Прву верску службу у цркви започео је њен први пастор М. Предструп, који је на позив верника из Дофена допутовао из Данске. За време његовог проповедања изграђена је црква на углу Планинске улице и Кирби авеније.[1]

Опис цркве[уреди | уреди извор]

Лутеранска црква Светог тројства у Дофену, је једноставна двобродна грађевина, дрвене конструкције са кровом на две воде, и узаним и високим прозорима дуж читаве фасаде кроз које светлост продире у унутрашњост цркве.

На прочељу цркве налази се велики дрвени крст а лево од њега је назив цркве Trinity Lutheran Church у три реда. Испод назива цркве, у левом доњем углу фасаде на посебној плочи уклесана је година изградње цркве (1963). У цркву се улази са њене источне стране кроз двокрилна врата која наткриљује отворена припрата.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в Elgin Maynard, Norman C. Chard, Samuel Leskiw, J. A. Stewart,Mary McNaughton, Olive Dunfield, W. B. Hicks, George P. Hassard, Valley River, Roberta Johnstone, Dauphin Valley Spans The Years, july, 1970. Published by the Dauphin historical society. [1] Архивирано на сајту Wayback Machine (18. август 2013)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]