Луције Постумије Албин (конзул 234. п. н. е.)

С Википедије, слободне енциклопедије
Луције Постумије Албин
The death of the Roman General Postumius at the hands of the Boii.jpg
Датум смрти215. п. н. е.
Место смртиЛитана Силва
 Цисалпска Галија

Луције Постумије Албин, (лат. Lucius Postumius Albinus; ? — 215. п. н. е.), војсковођа и политичар Римске републике. Претпоставља се да је био син Аула Постумија Албина.[1]

Три пута је изабран за конзула234. п. н. е., 228. п. н. е. и 215. п. н. е. Приликом другог мандата је водио поход против илирске краљице Теуте. Поход је завршио победом.

Године 216. п. н. е. је као претор за време другог пунског рата водио две легије против келтског народа Боји. За време похода је у одсуству изабран за конзула, међутим није се успео вратити се у Рим и преузети дужност. За време пролаза кроз Литани Силву у Цисалпској Галији, Боји су његову војску ухватили у заседу. Албин је покушао да побегне преко једног моста, али су га тамо дочекала појачања Боја и уништила га заједно с војском. Албину је одрезана глава, а потом су његову лобању Боји украсили златом и користили у ритуалне сврхе.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Smith, William (1867), „Lucius Postumius Albinus (11)”, Ур.: Smith, William, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, 1, Boston: Little, Brown and Company, стр. 91, Архивирано из оригинала на датум 16. 02. 2013, Приступљено 31. 07. 2011 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Livy, History of Rome, Rev. Canon Roberts (translator), Ernest Rhys (Ed.); (1905) London: J. M. Dent & Sons, Ltd.
  • Polybius, Histories, Evelyn S. Shuckburgh (translator); London, New York. Macmillan (1889); Reprint Bloomington (1962).