Мајк Мајерс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мајк Мајерс
MikeMyersJune07.jpg
Мајкл Мајерс
Пуно име Мајкл Џон Мајерс
Датум рођења 25. мај 1963.
Место рођења Скарборо
 Канада

Мајкл „Мајк“ Мајерс (енгл. Michael John "Mike" Myers; рођен 25. маја, 1963. у Скарбору, Онтарио) је канадски глумац, комичар, писац сценарија и филмски продуцент.

Биографија[уреди]

Мајерсови родитељи су пореклом из Ливерпула у Енглеској и Мајерс има и канадско и британско држављанство. По прецима има енглеске, шкотске и ирске крви, и сам је истакао да се сматра Британцем, али је такође истакао и да је поносни Канађанин.

Једна од првих улога Мајка Мајерса била је са звездом Грознице суботње вечери Гилдом Раднер у ТВ реклами, када је имао девет година. Мајерс је завршио средњу школу 1982. и био је одмах примљен у комедиографску позоришну групу Други град из Торонта. Имао је бројне наступе, као што су улога Вејна Кембела на торонтској ТВ Citytv у раним осамдесетим, као и у емисији Границе града коју је водио Кристофер Врд. Године 1985. био је један од оснивача позоричне групе Comedy Store players са седиштем у Comedy store у Лондону. Следеће године глумио је у британској дечјој ТВ емисији Wide awake club, пародирајући стил емисије са својом емисијом Sound asleep club, у сарадњи са Нилом Маларкијем.

Мајерс је постао познат као члан поставе Грознице суботње вечери телевизије NBC од 1989. до 1995. где је играо улоге као што су Дитер, Линда Ричман и Вејн Кембел из Вејновог света. Године 1992. Мајерс и Дејна Карви реализовали су изузетно успешни дугометражни филм Вејнов свет. Био је један од најупешнијих филмова те године. Године 1997. Мајерс је представио лик Остина Пауерса у филму Остин Пауерс:Међународни мистериозни човек. Мајерс је играо главну улогу и још неколико споредних. Прву некомичну улогу забележио је 1999. године у филму 54, где је глумио власника дискотекеСтудио 54, чувене током седамдесетих година. Филм је био умерено успешан, а Мајерсова улога је наишла на широко одобравање и похвале. Мајерс је касније пародирао дискотеку као Студио 69 у филму Austin Powers in Goldmember из 2002. године.

У јуну 2000. године Мајерса је тужио Јуниверзал Пикчерс на износ од 3.8 милиона долара, зато што није испоштовао уговор да глуми лик Дитера у истоименом филму. Мајерс је рекао да је одбио да испоштује уговор вредан 20 милиона долара зато што није желео да превари гледаоце са неприхватљивим сценаријем - који је сам написао. После контратужби, постигнут је споразум после неколико месеци где се Мајерс сложио да сними други филм за Јуниверзал. Тај фил је био Мачак у шеширу из новембра 2003. године. Мајерс је са одушевљењем желео да одигра главну улогу у овом филму.

Мајерс је члан бенда Минг Ти, са бившом гитаристкињом и певачицом групе Банглс Сузаном Хофс, која је извела неколико нумера за филмове о Мајку Мајерсу. Његов брат Пол Мајерс је музичар и писац. У анкети „Најбољи комичар“ из 2005. године Мајерса су његове колеге и пријатељи ставили на листу 50 најбољих комичара свих времена.


Мајерс је 29. септембра 2005. године потписао уговор за главну улогу у биографском филму о бубњару групе Ху Киту Муну.

Занимљиви подаци[уреди]

  • Познат је као велики навијач NHL екипе Торонто мејпл лифс. Ово може бити виђено у филму Austin Powers in Godmember, када на телевизијском екрану пролазе поруке да је Торонто изгласан за најбољи град на свету и да су Мејпл лифси освојили Стенли куп.
  • У родном Скарбору постоји улица названа по њему: Мајк Мајерс драјв.

Изабрани филмови[уреди]

Значајни ликови[уреди]

Следеће ликове створио је Мајерс:

Друге значајне улоге:

Спољашње везе[уреди]