Манастир Драгомирна

С Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Драгомирна
Основни подаци
Оснивање1602.

Манастир Драгомирна је манастир Сучавске и Радаутске архиепископије Румунске православне цркве, који се налази у селу Драгомирна, округ Сучава у Румунији.

Повезан са животом и радом митрополита Анастасијa Кримке и основан је почетком 17. века. Манастирска црква је јединствена у Румунији због своје необичне величине. Ово је највиша и најужа црква икада подигнута на влашко-молдавским земљама. Зидови манастира нису осликани, већ украшени каменорезима.

Међу ктиторима који су много помогли у изградњи манастира је и Мирон Барновски. У мају 1653. године, манастир су опљачкали и спалили козаци Тимоша Хмељницког. Према запису на зидовима портала, 2. октобра 1758. године, манастир су опљачкали Татари. 31. августа 1763. године у манастир се настанио Пајсије Величковски. Руска царица Катарина Велика поклонила је манастиру 1767. године кристални лустер, који је данас изложен у једној од сала манастирског музеја, као и велико звоно под називом Запорожје, тешко више од 1.100 килограма, које се чува у звоник манастира[1].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Manastirea Dragomirna”. www.crestinortodox.ro. Приступљено 2024-03-27.